Spanje

Encantats Pyreneeën, Sneeuwschoen huttentocht

Aantal dagen 7
Min. deelnemers 6
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.095,- per persoon
Encantats Pyreneeën, sneeuwschoen huttentocht
Spanje

Encantats Pyreneeën, Sneeuwschoen huttentocht

Encantats Pyreneeën, sneeuwschoen huttentocht
Aantal dagen 7
Min. deelnemers 6
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.095,- per persoon

Encantats betekent betoverend of magisch en dit is het gevoel dat deze bergstreek in de Spaanse Pyreneeën oproept. Sneeuwschoenwandelen in winterwonderland dus, onder leiding van International Mountain Leader Femke Treep. Het ligt in het Spaanse Nationaal Park Aigües-Tortes en is de ideale plek voor een wintertocht. Het terrein is bezaaid met meertjes en als de condities het toelaten, is het mogelijk om de hoge cols en toppen te beklimmen op sneeuschoenen. Er is een netwerk van verwarmde en bemande hutten. Sneeuwschoenwandelen van hut naar hut (allemaal boven de 2000 m). Daar komen we ‘s avonds weer op krachten met een goede, Spaanse maaltijd. Dit is de ultieme winterervaring in een gebied dat voor Nederlandse sneeuwschoenliefhebbers nog nauwelijks bekend is.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

We starten op zaterdagavond in het Val d'Aran. Na een eerste kennismaking en bespreking van onze geplande route, checken we het materiaal en worden sneeuwschoenen, pieps, schep en sonde uitgedeeld. Overnachting in ouderwets dortoir in refugi Rosta, een unieke plek waar onder meer een museum over de Pyreneeën is gevestigd.

Dag 2

Met auto of minibus rijden we vanuit het plaatsje Arties zo ver mogelijk omhoog het dal van de Valarties rivier in. We parkeren rond 1380 meter (afhankelijk van de sneeuwcondities) en gaan vervolgens verder het dal omhoog in naar de Refugi Restanca (2010 m). In de middag besteden we tijd aan oefeningen met pieps, schep en sonde. Misschien in combinatie met een tocht naar het Lago del Mar (2250 m) als alle condities mee zitten.
5u, +850m, -150m

Dag 3

We verlaten de hut en trekken in zuidoostelijke richting naar de Col de Crestada (2613 m). Tijdens de afdeling komen we langs heel veel bevroren meertjes en in het begin van de middag bereiken we de hut Ventosa i Calvell (2220 m). In deze hut wordt fantastisch gekookt. Het hippe bloemetjes behang, de hypermoderne zithoek en de schedels van koeien maken dat je het interieur ook nooit meer vergeet. In de middag kunnen de liefhebbers nog een extra lusje maken rond de meertjes en topjes van de Bony dels Estanys de Colieto (2423 m).
5½u, +900m, -700m

Dag 4

Vanaf de Ventosa hut klimmen we eerst in noordelijke richting om vervolgens af te buigen naar het noordoosten: de Port de Caldes (2567 m) Vanaf deze col is het nog maar 100 meter tot het nabijgelegen topje (2671 m). Een afdaling – alweer langs veel bevroren meertjes – brengt ons naar de Refugi Colomers (2135 m) gelegen aan het Lac major de Colomers.
4u, +500m, -600m

Dag 5

Vanaf de Colomers hut klimmen we via een wonderschoon dal en heel veel meertjes naar de pas Port de Ratera (2590 m). Vervolgens dalen we af naar de Refugi Saboredo (2310 m). De Saboredo is een kleine knusse hut met uitzicht op steile graniettoppen.
5u, +700m, -400m

Dag 6

Vandaag steken we door naar de Refugi Amitges (2380 m). De Amitges hut ligt onder de geweldige steile granietnagels van de Aiguilles d’Amitges.
5u, +750m, -680m

Dag 7

Vanaf de refugi Amitges dalen we af naar het plaatsje Espot (1200 m). Van Espot is er een transfer terug naar het startpunt.
3½u, -1150m

Praktische informatie

Deelname eis

Conditie tot 8 loopuren

Het lopen met sneeuwschoenen kost meer kracht en energie dan bergwandelen in de zomer. Het is belangrijk dat je een uitstekende conditie hebt.

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze activiteit ga je mee met een International Mountain Leader (IML).

International Mountainleader
Een IML is opgeleid om in de zomers en winter bergwandelaars door de bergen te begeleiden. De IML's die Bergsportreizen inzet, zijn in de meeste gevallen Nederlanders.

De tocht wordt geleid door

Femke Treep, International Mountain Leader (IML)

Uitrusting

Sneeuwschoen uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor sneeuwschoenen, telescoopstokken, lawinepieper, sonde en lawineschep

Wat neem je zelf mee

 • bergwandelschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 45 liter


Schoenen
Voor de sneeuwschoentocht heb je minimaal bergschoenen van het type B nodig. Omdat je de hele dag in de sneeuw en kou loopt is het hebben van waterdichte of goed waterafstotende schoenen een vereiste.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • isolerende jas (dons/primaloft)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • warme handschoenen (wind en waterdicht)
 • onderhandschoentjes (fleece/windstopper)
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • dunne bivakmuts
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
Aanvullende informatie

Trein:
De TGV vanuit Parijs brengt je in 4,5 uur of per nachttrein rechtstreeks naar Toulouse. De app ‘Railplanner’ (van Interrail) is erg behulpzaam bij het plannen van een internationale treinreis. Verder met huurauto of per transfer. De tochtleider kan helpen bij het organiseren van een transfer vanuit Toulouse naar het startpunt van de tocht (€30-50 per persoon enkele reis).

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Rifugio Rosta

Refuge Restanca

Refuge Ventosa i Calvell

Refuge Colomers

Refugi Saboredo

Refuge d’Amitges

Prijsinfo
Ledenprijs € 1.095,- p.p. Inclusief
 • Nederlandse IML-gids
 • 6 overnachtingen op Lager
 • 6x halfpension
 • transfers tijdens programma
 • huur sneeuwschoenuitrusting
 • reisinformatieboekje

Exclusief

 • heen en terugreis
 • lunch
 • persoonlijke uitgaven
Over deze activiteit

Trek meerdere dagen van hut naar hut. Wandel op je sneeuwschoenen door het verstilde winterlandschap. Weg van de bewoonde wereld en met alleen de hoognodige bagage in je rugzak. Tijdens een huttentocht op sneeuwschoenen geniet je van de ongerepte schoonheid die het berglandschap je te bieden heeft. Elke dag een ander uitzicht. Gaat het al kriebelen? Ga mee op sneeuwschoentocht van hut naar hut.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek