FAQ

Hoe kan ik een reis boeken?
Je kunt je via de website inschrijven. Indien je minderjarig bent, wordt er na de digitale inschrijving een verklaring toegezonden die door ouder of voogd ondertekend dient te worden. Pas na ontvangst van deze ondertekende verklaring komt de inschrijving voor een minderjarige deelnemer tot stand.

Moet ik lid zijn van de NKBV als ik mee wil met een reis, cursus of tocht?
De reizen in het programma staan alleen open voor leden van de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging. Als je je aanmeldt voor een reis, maar nog geen lid bent, word je automatisch lid gemaakt onder de geldende voorwaarden.

Wanneer ontvang ik een bevestiging?
Na ontvangst van je digitale inschrijving ontvang je per mail een automatische ontvangstbevestiging. Vervolgens ontvang je binnen 10 dagen een schriftelijke boekingsbevestiging.

Hoe moet ik betalen?
Tegelijk met de reserveringsbevestiging ontvang je van ons een factuur. Betaling geschiedt in twee termijnen; een aanbetaling en het restantbedrag. Op de factuur staat de vervaldatum van de betaling vermeld. Alleen deelnemers aan bergsportkampen en eendaagse workshops betalen het totaalbedrag in een keer.

Moet ik een reisverzekering afsluiten?
Als je een reis boekt uit ons programma ben je verplicht een reisverzekering af te sluiten die bergsportrisico’s dekt. Bij de NKBV kun je een dergelijke reisverzekering afsluiten. Klik hier voor meer informatie over de verzekering.

Is Bergsportreizen aangesloten bij de SGR?
Bergsportreizen is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen. Dit houdt in dat de consument ervan is verzekerd dat hij zijn vooruitbetaalde reisgeld terug kan krijgen als de wederpartij door financieel onvermogen de tegenprestatie niet kan nakomen. Dit geldt voor alle reizen, behalve de basiskampen en workshops zonder overnachting. Deze vallen niet onder de SGR-regeling.

Hoe weet ik of ik mij inschrijf voor een reis, cursus of tocht op het juiste niveau?
Voor de diverse reizen, tochten en cursussen staat de deelname-eis bij de betreffende reis vermeld. Ga voor jezelf na of je voldoende bergsportervaring en conditie hebt om deel te kunnen nemen aan de gewenste reis. Gebrek aan ervaring en/of conditie resulteren niet alleen in een onprettige situatie voor jezelf maar kan zelfs gevaar opleveren voor jezelf en de hele groep. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze en eventuele zelfoverschatting. Neem contact met ons op als je je keuze niet kunt bepalen. Wij adviseren je graag.

Waar vind ik meer informatie over de reis?
Per reis wordt er uitgebreide informatie op de website gepubliceerd. Mocht je als nog vragen hebben dan kan je ons bellen of je vraag per mail stellen. Als deelnemer ontvang je ruim voor aanvang van de reis een informatieboekje waarin je alle benodigde informatie aantreft. Ook worden er voorbesprekingsdagen gehouden voor deelnemers aan o.a. de jeugdcursussen, trektochten, bergsportkampen en vreemde voettochten. Op deze bijeenkomst kun je als deelnemer al je vragen kwijt en ontmoet je je reisgenoten.

Hoe kom ik bij het trefpunt?
Bergsportreizen organiseert geen gezamenlijke reis, wel kun je dit onderling regelen. Als je een reis geboekt hebt, ontvang je ruim voor aanvang van de reis een deelnemerslijst. Met behulp van de deelnemerslijst kun je eventueel carpoolafspraken maken.

Is het hebben van een goede conditie noodzakelijk?
Zowel bergwandelen als klimmen zijn inspannende bezigheden. Als je deelneemt aan een cursus of tocht uit ons programma is het zaak dat je een goede conditie hebt. Als je geen goede basisconditie hebt duurt het ongeveer 4 tot 5 maanden om een goede conditie op te bouwen. Goede trainingen zijn hardlopen en fietsen.

Is het hebben van een goede gezondheid een vereiste?
Ja. Je dient in een goede gezondheid te verkeren. Je moet er zeker van zijn dat je (eventuele) medische toestand het toelaat om aan de reis deel te nemen. Bij iedere twijfel moet je medisch advies van een arts inwinnen. Bij twijfel kan je arts contact opnemen met de medische commissie van de NKBV: medisch@nkbv.nl

Moet ik voor aanvang van de alpiene tocht of cursus acclimatiseren?
Wij raden je aan om enkele dagen voordat de alpiene tocht of cursus begint al op je vakantiebestemming aanwezig te zijn. Een goede acclimatisatie verkleint de kans op hoogteziekte. Meer informatie over acclimatisatie vind je hier.

Gaan de reizen ook door bij slecht weer?
De reizen gaan onder “alle weersomstandigheden” door. Het kan wel zijn dat het programma wordt aangepast of dat er door de leiding een alternatief programma wordt voorgesteld.

Mag de hond mee op basiskamp?
Of een hond mee kan op een basiskamp is afhankelijk van de camping. Indien de camping honden toestaat, staat de inschrijving open. Op onze website staat per basiskamp de gegevens van de camping vermeld, waar je deze informatie zelf kunt opvragen.

Welk type bergschoenen heb ik nodig?
Dit hangt af van de cursus/tocht waaraan je deelneemt. Voor b.v. een huttentocht over gebaande paden is een bergwandelschoen van het type B voldoende. Bij deelname aan zwaardere tochten en basiscursussen, waarbij ook over de gletsjer gegaan wordt, is een C-schoen (stijgijzervriendelijke schoen) een minimale vereiste. Voor gevorderdencursussen en ijsklimcursussen is een C/D of D-schoen (stijgijzervaste schoen) noodzakelijk.

Uitrusting, kopen of huren?
Wanneer je voor het eerst de bergen in gaat raden wij je aan zoveel mogelijk spullen te lenen of te huren. Na het volgen van de reis, cursus of tocht heb je meer kennis van zaken om een eigen uitrusting samen te stellen. Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp.

Wat moet ik meenemen op reis?
Bij elke reis wordt er een paklijst meegegeven, de materialen op deze lijst moet je meenemen. Daarnaast is het van belang om dit alarmformulier ingevuld mee te nemen tijdens je reis.



Bij alle alpiene basiscursussen en de gevorderden jeugdcursussen is het klimtechnische materiaal inbegrepen zoals: gordel, helm, stijgijzers en pickel.