Italië

Dolomieten doorsteek, Sneeuwschoen huttentocht

Aantal dagen 8
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 1.355,- per persoon
Dolomieten doorsteek, sneeuwschoen huttentocht
Italië

Dolomieten doorsteek, Sneeuwschoen huttentocht

Dolomieten doorsteek, sneeuwschoen huttentocht
Aantal dagen 8
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 1.355,- per persoon

In deze tocht verbinden we drie gebieden met elkaar: de Plätzwiese, het Sennes plateau en het Fanes gebied. Tijdens deze doorsteek word je omringd door imposante pieken en machtige kalkwanden. In de winter komen deze extra goed tot hun recht, omdat ze sterk contrasteren met het witte sneeuwdek en de blauwe lucht. Lieflijke glooiende hoogvlaktes worden afgewisseld met soms wat steilere passages. Het gaat om een echte doorsteek, we eindigen op een andere plek dan we zijn gestart. De hutten die we onderweg tegenkomen hebben allemaal een geheel eigen karakter: soms bevinden we ons in een typische Süd-Tiroler ambiance en dan weer juist in een duidelijk Italiaanse sfeer. Het zijn hoe dan ook comfortabele onderkomens, waar je kunt genieten van een warme douche en heerlijk eten.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Aankomst en briefing
We verzamelen zaterdag 18.00 u in Gasthof Huber, een hotel dat goed bereikbaar is vanaf het station van Niederdorf / Prags (bus 442 naar Schmieden / Kirche in Prags). Na de briefing genieten we van onze eerste Zuid Tiroler maaltijd.

Dag 2

Omhoog naar de Plätzwiese
Met de bus gaan we vanaf Prags naar Brückele (1500 m.). Vanaf hier gaan we omhoog naar Plätzwiese. Op de Plätzwieze bevinden we ons meteen midden tussen de besneeuwde Dolomieten bergen. We overnachten ’s avonds in de Rifugio Lavarella. Uiteraard besteden we op deze dag ook aandacht aan het functioneren van het lawine reddingsmateriaal: schep, sonde en lawinepieper.

5 uur, +750m, -250m

Dag 3

Naar de Sennes hut
Vandaag staat de doorsteek naar de rifugio Sennes op het programma. Een afdaling in zuidelijke richting vanaf de Plätzwiese via het Val dei Chenope brengt ons bijna op de Passo Cimabanche. Vanaf hier nemen we een stukje de bus naar San Uberto, 1440 m. Via de dalweg lopen we vervolgens naar de Sennes hut op 2116 m.

6½ uur, + 650 m, -600 m

Dag 4

Rondtocht boven de Rifugio Sennes
Vandaag zijn er verschillende opties, bijvoorbeeld om een rondtocht langs de Seekofelhut te maken of naar de Ju de Senes.
6 uur

Dag 5

Naar de comfortabele Lavarella hut
Via de lieflijke alm van Fodara Vedla verlaten we het plateau. Vervolgens staat een steile afdaling op het programma naar Pederü, 1548 m. Gelukkig wordt deze route in de winter geprepareerd en kunnen we in Pederü even van de Italiaanse koffie etc. genieten. Na onze pauze hebben we een mooie tocht omhoog voor de boeg naar de Lavarella hut.


6½ uur, +700m, -770m

Dag 6

Bivacco della Pace
Via de Passo di Limo (2172 m.) bereiken we de Gran Fanes hut (2100 m) vanaf hier maken we een rondtocht door de Vallon Blanche met als ultiem doel het Bivacco della Pace. We slapen die avond nogmaals in de Lavarella hut.

6 uur, +800m, -800m

Dag 7

Toppen snellen op het Fanes plateau
Vandaag staat nog een rondtocht over het Fanes plateau op het programma. Voor ons sneeuwschoeners is het hier een immens ‘speelterrein’ en we kunnen diverse topjes van 2400 en 2500 meter beklimmen. Na een laatste stop in de Lavarella hut, gaan we terug naar het dal en overnachten we in de Pederü hut.

5 uur, +500m, -1100m

Dag 8

Terug naar huis
Na het ontbijt eindigt de reis. Het is mogelijk vanaf Pederü een bus te nemen die je naar San Vigilio en vervolgens naar San Lorenzo (treinstation) brengt. In San Lorenzo kun je of terugreizen naar Nederland per trein of terug naar ons startpunt om de auto op te halen.

Praktische informatie

Deelname eis

Conditie tot 8 loopuren

Het lopen met sneeuwschoenen kost meer kracht en energie dan bergwandelen in de zomer. Het is belangrijk dat je een uitstekende conditie hebt.

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze activiteit ga je mee met een International Mountain Leader (IML).

International Mountainleader
Een IML is opgeleid om in de zomers en winter bergwandelaars door de bergen te begeleiden. De IML's die Bergsportreizen inzet, zijn in de meeste gevallen Nederlanders.

De tocht wordt geleid door

Anne van Galen

Uitrusting

Sneeuwschoen uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor sneeuwschoenen, telescoopstokken, lawinepieper, sonde en lawineschep

Wat neem je zelf mee

 • bergwandelschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 45 liter


Schoenen
Voor de sneeuwschoentocht heb je minimaal bergschoenen van het type B nodig. Omdat je de hele dag in de sneeuw en kou loopt is het hebben van waterdichte of goed waterafstotende schoenen een vereiste.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • isolerende jas (dons/primaloft)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • warme handschoenen (wind en waterdicht)
 • onderhandschoentjes (fleece/windstopper)
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • dunne bivakmuts
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
Aanvullende informatie

De reis wordt uitgevoerd door Over de bergen

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Gasthof Huber

Dürrensteinhütte

Sennes Hütte

Rifugio Lavarella

Berggasthaus Pederü

Prijsinfo
Ledenprijs € 1.355,- p.p. Inclusief
 • Nederlandse IML-gids
 • 7 overnachtingen op slaapzaal of meerpersoonskamers
 • 7x halfpension
 • huur sneeuwschoenuitrusting
 • transfer naar startpunt op de eerste wandeldag
 • reisinformatieboekje

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • transfer van eindpunt naar startpunt
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik van eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan, etc.
 • persoonlijke uitgaven
Over deze activiteit

Trek meerdere dagen van hut naar hut. Wandel op je sneeuwschoenen door het verstilde winterlandschap. Weg van de bewoonde wereld en met alleen de hoognodige bagage in je rugzak. Tijdens een huttentocht op sneeuwschoenen geniet je van de ongerepte schoonheid die het berglandschap je te bieden heeft. Elke dag een ander uitzicht. Gaat het al kriebelen? Ga mee op sneeuwschoentocht van hut naar hut.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek