Italië

Dolomieten doorsteek, Sneeuwschoen huttentocht

Aantal dagen 8
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 1.405,- per persoon
Dolomieten doorsteek, sneeuwschoen huttentocht
Italië

Dolomieten doorsteek, Sneeuwschoen huttentocht

Dolomieten doorsteek, sneeuwschoen huttentocht
Aantal dagen 8
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 1.405,- per persoon

Tijdens deze doorsteek word je omringd door imposante pieken en kalkwanden. In de winter komen deze extra goed tot hun recht, omdat ze sterk contrasteren met het witte sneeuwdek en de blauwe lucht. Lieflijke glooiende hoogvlaktes worden afgewisseld met soms wat steilere passages. Het gaat om een echte doorsteek, we eindigen op een andere plek dan we zijn gestart. De hutten die we onderweg tegenkomen hebben allemaal een geheel eigen karakter: soms bevinden we ons in een typische Süd-Tiroler ambiance en dan weer juist in een duidelijk Italiaanse sfeer. Het zijn hoe dan ook comfortabele onderkomens, waar je kunt genieten van een warme douche en heerlijk eten.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Aankomst en briefing

We verzamelen zondag 18.00 u rifugio Pederue. Bereikbaar via het treinstation van San Lorenzo met aansluitend een bus (op bestelling en tegen betaling kan de eigenaar van Pederue ook voor een pick-up zorgen) . Na de kennismaking verdelen we de sneeuwschoenen en het lawinereddingsmateriaal (pieps, schep en sonde).

Dag 2

Naar de comfortabele Lavarella hut
4½ uur, +750m, -200m

Vandaag beginnen we ons sneeuwschoen avontuur met een wandeling naar de Lavarella hut. Deze fijne berghut biedt behoorlijk veel luxe en je kunt hier ook heerlijk eten. Wij gaan daar de komende twee nachten van genieten. Uiteraard besteden we op deze dag ook aandacht aan het functioneren van het lawine reddingsmateriaal: schep, sonde en lawinepieper.

Dag 3

Bivacco delle Pace
6 uur, + 800m, -800m

Via de Passo di Limo (2172 m.) bereiken we de Gran Fanes hut (2100 m) vanaf hier maken we een rondtocht door de Vallon Blanche met als ultiem doel het Bivacco della Pace. We slapen die avond nogmaals in de Lavarella hut.

Dag 4

Ronde op het Fanes plateua en door naar de Rifugio Sennes
6½ uur, +900m, -835m

Vandaag staat allereerst een rondtocht over het Fanes plateau op het programma. Voor ons sneeuwschoeners is het hier een immens ‘speelterrein’ en we kunnen diverse topjes van 2400 en 2500 meter beklimmen. Begin van de middag dalen we af de Pederue hut om vanaf hier omhoog te lopen naar de Sennes hut (2134 m.). Dat begint met een steile militaire weg langs imposante rotswanden om vervolgens in opener gebied terecht te komen.

Dag 5

Via de Seekofelhut naar de Mlaga Ra Stua
6½ uur, +700m, -1200m

We starten de dag met het beklimmen van de huisberg (2297 m.). Een mooie doorsteek brengt ons bij de Seekofelhut. Via de Cocodain Scharte 2332 m. eindigen we de dag bij de Malga Ra Stua hut. Deze almhut ligt op 1688 m.

Dag 6

Rondtocht
6½ uur, +765m, -765m

Vanaf de Malga maken we een rondtocht naar de Forzela de Posporcora. We lopen in de bossen maar met uitzicht op steile rotswanden. We eindigen de dag weer bij onze comfortabele hut.

Dag 7

Passo de Lerosa en terug naar Pederue
5 uur, +750m, -900m

We maken in de ochtend een rondwandeling vanaf onze almhut naar de Lerosa pas 2011 m. Na de lunch gaan we richting het dal via de vallo Scuro en de Fodara hut. De ons reeds bekende steile militaire weg brengt ons ten slotte naar Pedere, waar we de laatste avond doorbrengen.

Dag 8

Terug naar huis

Na het ontbijt eindigt de reis. Het is mogelijk vanaf Pederü een bus te nemen die je naar San Vigilio en vervolgens naar San Lorenzo (treinstation) brengt.

Praktische informatie

Deelname eis

Conditie tot 8 loopuren

Het lopen met sneeuwschoenen kost meer kracht en energie dan bergwandelen in de zomer. Het is belangrijk dat je een uitstekende conditie hebt.

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze activiteit ga je mee met een International Mountain Leader (IML).

International Mountainleader
Een IML is opgeleid om in de zomers en winter bergwandelaars door de bergen te begeleiden. De IML's die Bergsportreizen inzet, zijn in de meeste gevallen Nederlanders.

De tocht wordt geleid door

Anne van Galen

Uitrusting

Sneeuwschoen uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor sneeuwschoenen, telescoopstokken, lawinepieper, sonde en lawineschep

Wat neem je zelf mee

 • bergwandelschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 35-40 liter


Schoenen
Voor de sneeuwschoentocht heb je minimaal bergschoenen van het type B nodig. Omdat je de hele dag in de sneeuw en kou loopt is het hebben van waterdichte of goed waterafstotende schoenen een vereiste.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • isolerende jas (dons/primaloft)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • warme handschoenen (wind en waterdicht)
 • onderhandschoentjes (fleece/windstopper)
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • dunne bivakmuts
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
Aanvullende informatie

De reis wordt uitgevoerd door Over de bergen

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Berggasthaus Pederü

Rifugio Lavarella

Sennes Hütte

Rifugio Malga ra Stua

Prijsinfo
Ledenprijs 1.405,- p.p. Inclusief
 • Nederlandse IML-gids
 • 7 overnachtingen op slaapzaal of meerpersoonskamers
 • 7x halfpension
 • huur sneeuwschoenuitrusting
 • transfer naar startpunt op de eerste wandeldag
 • reisinformatieboekje

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • transfer van eindpunt naar startpunt
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik van eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan, etc.
 • persoonlijke uitgaven
Over deze activiteit

Trek meerdere dagen van hut naar hut. Wandel op je sneeuwschoenen door het verstilde winterlandschap. Weg van de bewoonde wereld en met alleen de hoognodige bagage in je rugzak. Tijdens een huttentocht op sneeuwschoenen geniet je van de ongerepte schoonheid die het berglandschap je te bieden heeft. Elke dag een ander uitzicht. Gaat het al kriebelen? Ga mee op sneeuwschoentocht van hut naar hut.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs