Frankrijk

Tour du Queyras, Sneeuwschoen huttentocht

Aantal dagen 6
Min. deelnemers 6
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 1.125,- per persoon
Tour du Queyras Huttentocht sneeuwschoenwandelen
Frankrijk

Tour du Queyras, Sneeuwschoen huttentocht

Tour du Queyras Huttentocht sneeuwschoenwandelen
Aantal dagen 6
Min. deelnemers 6
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 1.125,- per persoon

De Queyras staat bekend om zijn vele zonuren, maar ook om de overvloedige sneeuwval en de authentieke bergdorpjes. Een van de hoogtepunten is het dorpje Saint Véran op maar liefst 2040 meter. Hier nemen we de tijd om de prachtige eeuwenoude huizen en zonnewijzers te bewonderen. We maken vrijwel elke dag een doorsteek en kunnen daarom genieten van veel afwisselende landschappen en uitzichten. Ook een nacht in de knusse refuge de la Blanche ontbreekt niet tijdens deze sneeuwschoen huttentocht.

Deze tocht is zeer geschikt voor mensen die houden van wandelen in de winterse bergen en van goed eten in gezellige franse gites. Ook als je nog weinig ervaring hebt met sneeuwschoenlopen is deze tocht voor jou een mooie kans om de zuidelijke Alpen te ontdekken.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

De Chalets de Clapeyto
5 uur, + 550 m, -550 m

Op zondag is de briefing omstreeks 8.30 uur bij hotel La Cour. Na een kennismaking vertrekken we in onze sneeuwwandel outfit met een minibus naar het dorpje Brunissard. Daar gaan we via Selle Vieil en Le Collet op pad naar de Chalets de Clapeyto (2250 m). Deze hutjes op de alm getuigen van een werkzaam verleden. Via een prachtige vallei en langs een indrukwekkende rotswand komen we weer terug bij ons beginpunt. Hier overnachten we in de gite Les Bons Enfants.

Dag 2

Doorsteek naar Souliers
3½ uur, +650m, - 650m

Vanaf Brunissard kunnen we bij goede condities omhoog naar de Col Tronchet (2440 m). Via de mooie Crête de Glaisette lopen we in zuidelijke richting, bovenlangs het mini-skigebiedje van Arvieux. De afdaling door het larixbos brengt ons naar het kleine verstopte bergdorpje Souliers (1800 m). In de buurt van de gite doen we nog oefeningen met lawinepieps, schep en sonde. Vannacht slapen we in gite le Grand Rochebrun.

Dag 3

Via Fort Queyras naar la Rua
6½ uur, +950m, -850m

Vandaag staan behoorlijk wat kilometers op het programma. De dag begint met een doorsteek naar het bevroren en besneeuwde Lac de Roue (1847 m). Een afdaling door het bos brengt ons naar Chateau Queyras (1380 m), een plek uit een ridderroman. Vanaf hier steken we over naar de noordhelling. Door bossen met mooie uitzichtspunten komen we uiteindelijk aan in La Rua (1700 m). Hier overnachten we in Les Arolles.

Dag 4

Via Clot Henri naar St Véran
6 uur, +800m, 500m

Vandaag starten we met een klim naar de Clot Henri, een idyllisch hutje met schitterend uitzicht. We pikken de GR op en dalen vervolgens af naar La Chalp (1750 m) om via de zonnige west helling St Véran te bereiken (2050 m). Dit hoogst gelegen (permanent bewoonde) dorpje van de Alpen staat bekend om zijn bijzondere traditionele architectuur. We slapen in een gîte gevestigd in een oud gezellig berghuis: Les Gabelous.

Dag 5

De refuge de la Blanche
5 uur, +600m, -350m

Vandaag volgen we eerst de vallei om via een uitgestrekt plateau de refuge de La Blanche te bereiken. Deze berghut op 2300 meter wordt omringd door steile pieken waaronder de imposante Tête de Toillies (3175 m). De grens met Italië is vlakbij. Rond de hut is het terrein ideaal om met sneeuwschoenen op ontdekkingstocht te gaan.

Dag 6

De laatste mooie vergezichten
6 uur, +400m, -950m

Vanuit de hut stijgen we naar punt 2753 m. Bij goede condities misschien nog wel een stukje verder naar de Col de Saint Véran. Na dit hoogtepunt is het tijd het dal weer op te zoeken. Een lange afdaling leidt ons via Pont Vieux naar Le Raux (1920 m). Hier doen we een drankje en organiseren ons vervoer per minibus terug naar Mont Dauphin. In de middag is de tocht afgelopen en nemen we afscheid.

Praktische informatie

Deelname eis

Conditie tot 6 loopuren

Het lopen met sneeuwschoenen kost meer kracht en energie dan bergwandelen in de zomer. Het is belangrijk dat je een uitstekende conditie hebt.

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze activiteit ga je mee met een International Mountain Leader (IML).

International Mountainleader
Een IML is opgeleid om in de zomers en winter bergwandelaars door de bergen te begeleiden. De IML's die Bergsportreizen inzet, zijn in de meeste gevallen Nederlanders.

De tocht wordt geleid door

Anne van Galen

Uitrusting

Sneeuwschoen uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor sneeuwschoenen, telescoopstokken, lawinepieper, sonde en lawineschep

Wat neem je zelf mee

 • bergwandelschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 35-40 liter


Schoenen
Voor de sneeuwschoentocht heb je minimaal bergschoenen van het type B nodig. Omdat je de hele dag in de sneeuw en kou loopt is het hebben van waterdichte of goed waterafstotende schoenen een vereiste.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • isolerende jas (dons/primaloft)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • warme handschoenen (wind en waterdicht)
 • onderhandschoentjes (fleece/windstopper)
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • dunne bivakmuts
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
Aanvullende informatie

De reis wordt uitgevoerd door Over de bergen

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Gíte Les Bons Enfants

Gîte d'étape Le Grand Rochebrune

Gîte les Gabalous

Gîte Les Arolles

Refuge de la Blanche

Prijsinfo
Ledenprijs 1.125,- p.p. Inclusief
 • Nederlandse IML-gids
 • 5 overnachtingen op slaapzaal of meerpersoonskamers
 • 5x halfpension
 • huur sneeuwschoenuitrusting
 • reisinformatieboekje

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik van eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan, etc.
 • persoonlijke uitgaven
Over deze activiteit

Trek meerdere dagen van hut naar hut. Wandel op je sneeuwschoenen door het verstilde winterlandschap. Weg van de bewoonde wereld en met alleen de hoognodige bagage in je rugzak. Tijdens een huttentocht op sneeuwschoenen geniet je van de ongerepte schoonheid die het berglandschap je te bieden heeft. Elke dag een ander uitzicht. Gaat het al kriebelen? Ga mee op sneeuwschoentocht van hut naar hut.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs