Oostenrijk

Venediger Höhenweg, Huttentocht

Aantal dagen 7
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 22 jul
 • 29 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 830,- per persoon
Venediger Höhenweg, Huttentocht
Oostenrijk

Venediger Höhenweg, Huttentocht

Venediger Höhenweg, Huttentocht
Aantal dagen 7
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 22 jul
 • 29 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 830,- per persoon

De Venediger Höhenweg is een adembenemend mooie en uitdagende route tegenover de imposante Großvenediger (3.662 m). De tocht voert door de Venediger- en Glocknergruppe, de hoogste berggroepen van de Hohe Tauern en van Oostenrijk. Hoge toppen en uitgestrekte gletsjers domineren de wijde omtrek tijdens deze tocht.

We starten in het Tauerntal en eindigen in het Virgental. De tocht leidt ons langs de randen van gletsjers, met voortdurend uitzicht op machtige bergreuzen. Hoewel de tocht grotendeels over paden gaat, langs kleine bergbeekjes en meertjes, vereist het hier en daar ook wat klauterwerk, en soms steken we sneeuwvelden over. Tredzekerheid is noodzakelijk op deze tocht. Het lopen over grote blokken en het passeren van steile passages voorzien van staalkabels vereisen behendigheid. We vertrekken 's ochtends vroeg en 's middags, of onderweg, is er regelmatig de mogelijkheid om een topje te beklimmen of, als dat beter past die dag, lekker uit te rusten.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Matreier Tauernhaus (1512m) – Messelingscharte (2563m) - St. Pöltener Hütte (2481m)
4 uur, 7½ km, +1100m, -150m

Vanaf het Matreier Tauernhaus (1512 m) nemen we het pad omhoog in noordoostelijke richting naar de Grunsee. Vanaf de Grunsee gaan we verder omhoog richting de Schwarzee en de Grausee naar de Messelingscharte (2565 m), vanwaar we de St. Pöltner Hütte zouden moeten kunnen zien liggen. Na de Messelingscharte lopen we op dezelfde hoogtelijn naar Weinbichl, een bultje dat het zicht belemmert op de hut en dat via een met kabels gezekerd pad wordt beklommen. Bij de afdaling aan de andere kant wordt de hut zichtbaar, die midden op de pas staat. De grote, maar prachtige hut ligt vlak bij de hoogspanningskabels die hier over het Tauernmassief lopen.

Dag 2

St. Pöltnerhütte (2481m) – Neue Prager Hütte (2796m)
8 uur, 14½ km, +900m, -600m

De tocht van vandaag is behoorlijk stevig. Afhankelijk van het weer en de condities kunnen we eventueel een mildere variant nemen.

We volgen de zogenaamde St. Pöltner Westweg in zuidwestelijke richting, parallel aan het Innergschlößdal. De route gaat op en neer tussen 2400 en 2500 meter en biedt de eerste fantastische uitzichten op het gletsjergebied van de Venedigergruppe. Onderweg komen we enkele met staalkabels beveiligde passages tegen. Bij de splitsing naar de Neue Fürther Hütte gaan wij rechtdoor over de Fürtherweg, met uitzicht op de Gross Venediger en de Viltragenkees. Als we achterom kijken, zien we bij goed weer de Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk. Bij "In den Wandeln" dalen wij af naar de Gschlöß Bach (2185 m). Dichtbij waar vroeger de gletsjertong lag, steken we de beek over en begint de steile klim naar de Gamsleiten (2350 m), waar schwindelfreiheit (goed evenwichtsgevoel) nodig is. Eenmaal boven gaan we verder naar de Alte Prager Hütte (2489 m). Helaas is deze hut niet meer in gebruik. Na nog een uur stijgen bereiken we de grote, maar gezellige Neue Prager Hütte. De Neue Prager Hütte is de hoogst gelegen slaapplaats van de tocht en het startpunt voor de beklimming van de Grossvenediger.

Dag 3

Neue Prager Hütte (2481m) – Gletscherweg (2100m) - Salzbodensee (2137m) - Löbbentörl (2770m) - optie Knorrkogel (2882m) (½ uur +100m, -100m) - Badenerhütte (2608 m)
6 uur, 10½ km, +750m, -950m

We dalen af naar de Alte Prager Hütte (2489 m). Vervolgens gaan we naar de Unterer Keesboden van de Schlatenkees en lopen over de "Gletscherweg" (2100 m) richting Salzbodensee (2137 m). Hier hebben we de gelegenheid om uitgebreid de afgeslepen steenplaten te bekijken waar de gletsjer kort geleden nog lag. Daarna gaat het pad, de Venediger Höhenweg, weer omhoog over de zijmorene in de richting van de Löbben­törl (2770 m). Bij het Törl kunnen we eventueel naar de top van de Innere Knorrko­gel (2882 m), vanwaar we de route van deze en voorgaande dagen kunnen over­zien. Het uitzicht op de zwaar verglet­sjerde bergen is adembe­nemend. Na het Löbbentörl vergt het pad nog een paar keer concentratie; op steile plekken is de klim met kabels beveiligd.

Dag 4

Badenerhütte (2608 m) – Malilfrosnitzbach (2320m) - Galtenscharte (2882m) - Kälberscharte (2791m) - Bonn-Matreierhütte (2745m)
5 uur, 9½ km, +800m, -600m

Over de Venediger Höhenweg dalen we ongeveer 350 hoogtemeters over een zijmorene. Daarna gaat het zo'n drie kilometer op en neer over een goed pad op een grashelling naar de Mailfrosnitzbach (2320 m).

We traverseren het dal over blokken, waarna een steile klim begint. Het pad is goed gemarkeerd, maar hier en daar lopen we over Geröll (kleine steentjes) en puin. Op dit traject worden onze tredzekerheid en 'schwindelfreiheit' (hoogtevrees) op de proef gesteld. Hier en daar hangen wat staalkabels, die we alleen gebruiken als het nat is, of als er sneeuw ligt. Na 550 meter klimmen bereiken we de Galtenscharte (2882 m). De Scharte vormt de overgang naar het Virgental. Vanaf hier kunnen we de Bonn Matreier Hütte al zien liggen.

We dalen af over grote blokken en lopen in een wijde boog naar de Kälberscharte (2791 m). Dan is het nog een klein stukje naar de Bonn Matreier Hütte.

Dag 5

Bonn-Matreierhütte (2745m) - Eisseehütte (2521m)
4 uur, 6½ km, +300m, -500m

De etappe van de Bonn-Matreier-Hütte naar de Eisseehütte is eigenlijk best wel vlak en kort, maar absoluut prachtig. We hebben constant een geweldig uitzicht op het schitterende Virgental en de Lasörling-gruppe ten zuiden van het Virgental. We beginnen met wandelen in de richting van het zigzagpad dat we vanuit de hut kunnen zien. Na 17 bochten staan we boven en zetten we onze reis voort over de Venediger Höhenweg. Voorbij Rotes Belle (rond 2600 m) groeit veel Edelweiss. Het laatste stuk lopen we over een goed pad naar de Eisseehütte. Vaak kun je hier 'Murmeltiere' (marmotten) zien.

In de middag kunnen we eventueel nog een lichte wandeling maken. We kunnen naar de Eissee (2660 m), waar liefhebbers hun voeten in het ijskoude water kunnen steken. We kunnen ook een klim maken naar het Wallhorntörl (3045 m), 4 uur, +550m, -550m. Vanaf het Törl hebben we een prachtig zicht op het vergletsjerde gebied van de Venedigergruppe. De weg terug is dezelfde als de heenweg.

Dag 6

Eisseehütte (2521m) – Zopetscharte (2958m) - Johannishütte (2121m) - Türmljoch (2790m) - Essener Rostockerhütte (2208m)
6½ uur, 13 km, +1100m, -1450m

Vandaag staat het hoogtepunt van de tocht op het programma, en tegelijkertijd een zware etappe. We beginnen met een uitdagende klim over puinhellingen naar de Zopetscharte (2958 m). Het is een prachtige, maar veeleisende overgang, waarvan sommige delen zijn beveiligd met staalkabels. Vooral vroeg in de zomer liggen er vaak nog grote sneeuwvelden.

Terwijl we afdalen naar de Johannishütte, zien we rechts de imposante Gross Venediger. Een welverdiende pauze wacht ons in de Johannishütte, een van de oudste berghutten in Oostenrijk.

Na de pauze volgt de tweede klim van de dag: de overgang via het Türmljoch (2790 m). Vanaf hier genieten we van een adembenemend uitzicht, waaronder de majestueuze Simonyspitzen. Vervolgens rest ons nog ruim een uur via de Schweriner Weg naar de Essener- und Rostockerhütte.

Dag 7

Essener und Rostockerhütte (2208m) – optie Rostocker Eck (2749m), 3 uur, +550m, -550m - Hinterbichl.
2 uur, 11½ km, 850m

De afdaling gaat over een brede weg naar Ströden (1403 m). Vanaf Ströden/Hinterbichl kunnen we met de bus terug naar Matrei, maar we kunnen de wandeling nog een stukje verlengen met een wandeling langs de Isel naar Prägraten.

Optioneel: voor de die-hards onder ons, beginnen we de laatste dag met een stevige klim naar de top van de Rostocker Eck. Het is een prachtige uitkijkpunt waar we afscheid kunnen nemen van de majestueuze bergen. Na zo'n 3 uur keren we terug naar de hut en vervolgen we gezamenlijk de weg naar het dal.

De afdaling verloopt via een brede weg naar Ströden (1403 m). Vanaf Ströden/Hinterbichl hebben we de optie om met de bus terug te keren naar Matrei. Als we willen kunnen we de tocht nog wat verlengen met een ontspannen wandeling langs de schilderachtige Isel naar Prägraten.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Tijdens een technisch uitdagende huttentocht loop je, naast goed begaanbare bergpaden, ook regelmatig door ongebaand terrein. Je doorkruist blokkenterrein (losse rotsplaten) en/of gruishellingen. Je loopt regelmatig langs steile afgronden. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap). Een enkele keer heb je je handig nodig voor een rotsige passage.

Om echt te kunnen genieten van de tocht is het belangrijk dat je tredzeker bent en geen last hebt van hoogtevrees.

Deelname eis
 • ervaring met huttentochten
 • geen probleem hebben met steile en geëxponeerde passages
 • conditie tot 7 loopuren en meer
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

 • start 22 juli: Peter Verburgh
 • start 29 juli: Bart Ezinga
Kennismakingsmoment

De tochtleider organiseert voorafgaand aan de reis een kennismakingsmoment en nodigt je hiervoor uit. Tijdens de kennismaking krijgt de groep de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en belangrijke zaken te bespreken zoals de uitrusting, carpoolafspraken en het afstemmen van de starttijd en locatie. Het kennismakingsmoment kan zowel fysiek als online worden gehouden.

Uitrusting

Wat neem je mee

 • bergschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 35-40 liter
 • bergsporthelm


Schoenen
Voor de huttentocht heb je bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak

Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

St. Pöltner Hütte

Neue Pragerhütte

Badener Hütte

Bonn Matreierhütte

Eissee Hütte

Essener-Rostocker Hütte

Prijsinfo
Ledenprijs 830,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 6 overnachtingen op Lager
 • 6x halfpension
 • boekje ‘Bergwandelen’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxe berghutten. Adembenemend, je trekt van berghut naar berghut en hebt al je spullen op je rug. Je ziet indrukwekkende toppen en geniet optimaal van verschillende vergezichten. Tijdens een huttentocht ontdek je een groter berggebied. Je dompelt je onder in natuur, ruimte en rust. Je beleeft de bergen op hoogte en komt los van de bewoonde wereld. ’s Avonds, wanneer je aankomt in een knusse hut, is het tijd voor een welverdiende maaltijd en een spelletje of drankje met de groep.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs
22 jul 2024
28 jul 2024
vol
€ 830
29 jul 2024
04 aug 2024
vol
€ 830