Zwitserland

Urner Alpen Panoramatocht, Huttentocht met klettersteigpassages 50+

Aantal dagen 6
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 8
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 995,- per persoon
Urner Alpen Panoramatocht
Zwitserland

Urner Alpen Panoramatocht, Huttentocht met klettersteigpassages 50+

Urner Alpen Panoramatocht
Aantal dagen 6
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 8
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 995,- per persoon

Wandel in het natuurparadijs van de Göschener Alp
Een spectaculaire huttentocht met prachtige uitzichten en klettersteig passages in het gebied van de Göschener Alp. Het gebied is bekend bij liefhebbers van mooie granietrotsen en een pareltje in de Alpen. De tocht voert ons vanuit Göschenen in een halve cirkel langs de indrukwekkende graniet torens en gletsjertoppen van onder andere de Salbitschijen, Bergseeschijen en Dammastock. We gaan meestal over goed gemarkeerd en deels niet gebaand terrein. In de tocht zit een mooie hangbrug, ladders, kabels en kettingen en af en toe een flinke afdaling. Over het algemeen bevinden we ons boven de 2100 meter, met als te beklimmen top de Bergseeschijen (2819 m). Er wordt overnacht in de Salbithut, Voralphut, Bergseehut, Kehlenalphut en Dammahut. Stuk voor stuk mooi gelegen en karakteristieke hutten.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Gwuest, P6 langs weg vanuit Göschenen - Regliberg, Grübenseeli- Salbithütte (2105 m)
4 uur, 8,2 km, +900m, - 400m

We parkeren de auto's bij P6 (voor camping Mattli) en volgen een goed pad langs de beek naar beneden. Ter hoogte van P3 steken we de beek over en lopen we over een bospad voortdurend stijgend naar Regliberg (1681 m), dit is een privé hut waar we geen toegang tot hebben. Vanaf Regliberg lopen we eerst nog een stukje door het bos en dan door afwisselend landschap naar Grübenseeli (1915 m). We komen daar na een stevige klim uit en hebben prachtig zicht op de Dammagletsjer in de verte. Van Grübenseeli is het nog een klein stuk en een korte klim naar de Salbithut (2103 m). De omgeving van de hut is favoriet bij rotsklimmers.

Dag 2

Salbithütte - Salbitbrücke, Salbitschijenbivak, Horenfelliboden - Voralphütte (2127 m)
4½ uur, 7,1 km, +730m, -700m

Waar gisteren het terrein redelijk eenvoudig was, gaan we vandaag meer uitdaging tegenkomen en vandaag hebben we ook de klettersteiguitrusting nodig. We vertrekken vanuit de Salbithut (2103 m), de spectaculaire trail leidt ons door een wild berglandschap. Onder de indrukwekkende graniet torens van de Salbitschijen overbruggen we de 90 meter lange Salbit-hangbrug over de Stotzig Chäle. Vooraf (voor de brug) doen we de klettersteigset aan, want direct na de brug wachten enkele ladders met een kabel er naast. Na de brugkomen we langs het Salbitschijenbivak (2398 m) en vervolgens dalen we met een korte klettersteig de Spicherribichelen in. We steken deze kloof snel over wegens het gevaar van steenslag en klimmen vervolgens met meerdere ladders weer omhoog. Hierna kan de klettersteigset uit. We hebben nog een pad te gaan wat flinke stijgt door puin- en blokkenterrein om op de Horenfelliboden (2503 m) uit te komen. vanaf daar gaan we op gelijke hoogte door naar de Chüeplanggenchelen, welke aan de bovenkant gepasseerd wordt. Na ongeveer een kilometer geleidelijk dalen en genieten van het mooie uitzicht begint bij Flüestafel (2370 m) de afdaling naar de lager gelegen Voralphütte (2127 m). De hut is in 2021 gerenoveerd en het is er goed toeven, uitrusten en genieten van het uitzicht op onder andere het Flachensteinfirn.

Dag 3

Voralphütte - Horenfellistockpass, Bergseelücke, Bergseeschijen - Bergseehütte (2370 m)
6½ uur, 7,1 km, +1000m, -800m

We vertrekken uit de Voralphütte (2127 m) en steken na 70 meter dalen de Voralpreuss over. We stijgen voortdurend, maar geleidelijk. na een oversteek van een flinke beek (bruggetje) volgt een steiler pad naar de eerste pas. een fors blokkenveld met graniet volgt. Geleidelijk stijgend we vervolgens weer naar de Horenfellipass. De laatste 100 hoogtemeters zijn steiler. Vanaf de Horenfellipass maken we een zijsprong naar de top van de Horenfellistock (2581 m). Enkele staalkabels helpen onderweg op de steilere stukken. Vooraf maken een depot voor onze bagage en gaan met een lichte rugzak omhoog. Bij goed weer lunchen we op de top.

na de top keren we terug naar de pass. De route daalt, in de grote puinkom die volgt, af tot net iets boven de 2400 meter, waar de Horenfellibach wordt overgestoken. Vervolgens gaat het geleidelijk omhoog naar de Bergseelücke (2599 m). Vanuit de Bergseelücke lopen we over de rotsige oostgraat naar de top van de Bergseeschijen (2819 m). Op de top genieten we van het uitzicht en dalen vervolgens weer af naar de Bergseelücke. Vanaf hier dalen we we een pittig stukje af, waarbij we gebruik maken van de aanwezige kabels, kettingen en de klettersteigset. Alsnel is de Bergseehütte (2370 m) in zicht. De hut ligt op een uitzicht terras boven de Göscheneralpsee. Ook is het genieten van het uitzicht op de keten van Galenstock, Dammastock, Hinter Tierberg tot de Gwächtenhorn.

Dag 4

Bergseehütte - Vorder Mur, Hinter Mur - Chelenalphütte (2350 m)
4 uur, 5,2 km, +340m, -360m

Vandaag hiken we door iets makkelijker blokken- en puinterrein. We kunnen rustig aan doen en genieten van de schitterende omgeving. Vanuit de Bergseehütte (2370 m) wandelen we meteen langs de Bergsee (2341 m) en vanaf hier gaan we geleidelijk omhoog langs grote granietblokken naar Vorder Mur. Kort daarna staat tussen Vorder en Hinter Mur een grote steenman (2607 m), dit is een goede pauzeplek met een groots uitzicht. Vanaf hier loopt het pad ruim 2 km op een hoogte van 2600 meter boven de Chelenalpreuss, die ruim 600 meter lager stroomt. Het gaat voortdurend een beetje omhoog en omlaag door stabiel blokken- en puinterrein en we steken meerdere wilde beken over. Bij een driesprong (2592 m) komen we op het pad dat van het Sustenlimmi naar de Chelenalphütte (2350 m) daalt. We hebben op deze plek een mooi zicht op de wilde Chelengletsjer. Vanaf de driesprong is het nog 260 meter steil dalen naar de karakteristieke, kleine Chelenalphütte. De hut ligt als het ware in een adelaarsnest met een pracht uitzicht vanaf het terras. In de middag is het mogelijk om vanaf de hut een hike te doen naar de voet van de Chelengletsjer.

Dag 5

Chelenalphütte - Hinterröti, pt. 2207, via Ferrata Jubilaeus - Dammahütte (2439 m)
4 uur, 5,2 km, +610m, -490m

Vanuit de Chelenalp dalen we eerst over het zigzag pad 300 meter af om in het Chelenalpdal te komen. Bij Hinterröti (1913 m) gaan we via het bruggetje de Chelenreuss over en beginnen aan de klim naar de Dammahütte. Na ongeveer 500 meter stijgen gaat het pad op een hoogte van 2400 meter onder de noordflank van de Moosstock door tot het punt waar de klettersteiguitrusting te voorschijn gehaald moet worden. Deze afwisselende klettersteig is in 2015 ingericht, onderweg is er een rustplaats met een bankje. We gaan verder via de klettersteig naar het markante kruis waar ook weer een bankje staat. We genieten hier even van het geweldige uitzicht en lopen dan in een paar minuten naar de kleine Dammahütte (2437 m). De hut ligt hoog boven het dal op een klein plateau vanwaar je een schitterend uitzicht hebt op de Dammastock, de Dammagletscher en het Göscheneralptal.

Dag 6

Dammahütte - (optioneel naar voet Dammagletsjer (2750m) 3u, +300m, - 300m), Panoramaweg, Älprigenplangge - Gwuest, P6 langs weg vanuit Göschenen
3 uur, 7,1 km, +80m, -1000m

De laatste dag van de tocht biedt de optie om in de ochtend naar de voet van de Dammagletscher te lopen. Dat kan met enkel een lichte rugzak. We volgen de trail naar het Dammajoch. Vanuit de hut nemen we het mooie pad dat op 2450 meter onder de Moosstock loopt. Voor de Moosgrat begint de stijging door puin, blokken en morene tot we op 2750 meter aan de voet van de Dammagletsjer staan. Heen en terug ongeveer drie uur lopen. Terug in de hut pakken we onze rugzak in, lunchen we en beginnen we dan aan de laatste afdaling van de tocht.

Van de Dammahütte (2437 m) gaan we naar Dammastäfeli (2230 m), waar we de Panoramaweg op gaan. Via pt. 2138 komen we bij een bruggetje over de Dammareuss en hier nemen we het pad, via Älprigenplangge langs de stuwdam van de Göschneralpsee, naar gasthaus Dammergletsjer. Hier kunnen we nog iets drinken en een laatste keer genieten van het uitzicht. We lopen vervolgens terug naar de auto's bij de parkeerplaats/bushalte voor de camping (P6).

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Tijdens deze technisch uitdagende tocht met klettersteigpassages loop je, naast goed begaanbare bergpaden, ook regelmatig door ongebaand terrein. Je doorkruist blokkenterrein (losse rotsplaten) en/of gruishellingen. Je loopt regelmatig langs steile afgronden. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap). En soms gaan we een stuk over gezekerde klim- en wandelroutes door rots en geëxponeerd terrein. Op de klimpassages dragen we een klettersteigset.

Om echt te kunnen genieten van de tocht is het belangrijk dat je tredzeker bent en geen last hebt van hoogtevrees.

Deelname eis
  • ervaring met huttentochten
  • geen probleem hebben met steile en geëxponeerde passages
  • conditie tot 6 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Gijs Stegink en Martijn Krutzen

Kennismakingsmoment

De tochtleider organiseert voorafgaand aan de reis een kennismakingsmoment en nodigt je hiervoor uit. Tijdens de kennismaking krijgt de groep de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en belangrijke zaken te bespreken zoals de uitrusting, carpoolafspraken en het afstemmen van de starttijd en locatie. Het kennismakingsmoment kan zowel fysiek als online worden gehouden.

Uitrusting

Klimtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor het klimtouw.

Wat neem je zelf mee

  • bergschoenen
  • bergsportrugzak, inhoud ± 35-40 liter
  • sportklimgordel
  • bergsporthelm
  • klettersteigset (Y-set) met bandvaldemper
  • 1 hulptouwtje (prusiktouwtje) Ø 5mm of 6 mm - 1 meter
  • 1 bandlus 120 cm
  • 1 extra beveiligde HMS karabiner, bijv. DMM Belay Master, Petzl Ballock
  • 2 schroefkarabiners (mag ook HMS zijn).

Schoenen
Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

Overige Uitrusting

  • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
  • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
  • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
  • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
  • thermo onderkleding (sneldrogend)
  • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
  • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
  • klettersteighandschoenen, indien gewenst
  • wandelsokken
  • gamaschen
  • muts die over de oren gaat
  • zonnepetje
  • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
  • EHBO-setje
  • bivakzak

    Bergsportmateriaal huren
  • Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp
Aanvullende informatie

Aantal deelnemers
Min. 7/max. 8
Maximaal 4 deelnemers per tochtleider
De reis gaat ook door met 4 deelnemers en 1 tochtleider

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Salbithütte

Voralphütte

Bergseehütte

Chelenalphütte

Dammahütte

Prijsinfo
Ledenprijs 995,- p.p. Inclusief
  • NKBV-tochtleider
  • 5 overnachtingen op Lager/Kamer
  • 5x halfpension
  • boekje ‘Bergwandelen’
  • tochtinformatieboekje
  • voorbespreking

Exclusief

  • heen- en terugreis
  • lunch
  • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
  • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdatum
Einddatum
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs