Zwitserland

Quellen Tour, Huttentocht 50+

Aantal dagen 7
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 735,- per persoon
Quellen Tour, Huttentocht 50+
Zwitserland

Quellen Tour, Huttentocht 50+

Quellen Tour, Huttentocht 50+
Aantal dagen 7
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 735,- per persoon

Een huttentocht op de grens van Graubünden en Tessin, langs enkele bronnen van de Rijn. Een avontuurlijke wandelvakantie in een minder bekend deel van Zwitserland. De tocht doorkruist drie taalgebieden, waar Zwitserduits, Italiaans en Reto-Romaans wordt gesproken. Kenmerkend voor de tocht is de grote afwisseling in natuur: eeuwige sneeuw en gletsjers, lieflijke bloemenweides, eenzame en onherbergzame hoogvlaktes, beboste nauwe dalen en kloven, watervallen en woeste beken, kleine stroompjes, lieflijke kleine meertjes en grote stuwmeren, typische rotspiramiden en bijzondere, zwarte rotsformaties en gletsjers. Vergeet de marmotten, gemzen en steenbokken niet! Kortom, een tocht met veel afwisseling. De berghutten zijn klein en liggen vaak op de mooiste punten. Ze liggen vrijwel allemaal afgelegen. De mooi gelegen Capanna Cadlimo is met 2570 meter de hoogste hut in de tocht. Toppen zijn niet het belangrijkste in een huttentrektocht, maar de Piz Alv (2769m) en de Piz Coroi (2785 m) gaan we op. Kortweg een trektocht om volop te genieten van veel bergleven.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Oberalppas (2044m) - Bron van de Rijn in Alp Tuma (2435m) - Badushütte (2503m) -Optioneel Piz Cavadri (2607m) - Maighelshütte (2310m)
Looptijd: 3½, 8,9 km, +650, -350m

De tocht begint op de Oberalppas. We starten over een pad wat het ruige Val Maighels in gaat. Het paadje blijft eerst op ongeveer gelijke hoogte en gaat door de steile flank van de Pazolastock. Langzaam stijgen we richting het Lai da Tuma (Tomasee). Vanaf hier lopen we over Alp Tuma naar een kommetje op 2440m hoogte waar meerdere beekjes bij elkaar komen en de hoogste bron van de Rijn ligt. Langs de Badushütte (pauze?) dalen we af naar het Lai Urlaun. Onze eerste hut de Camona da Maighels krijgen we in het zicht. De Maighelshut is de grootste hut op deze tocht.

’s Middags kunnen we, met wie wil, nog de huisberg Piz Cavradi beklimmen (2 uur, 1,6 km, +300m, -300m)

Dag 2

Maighelshütte (2309m) - Passo Bornengo (2631m), Piz Alv (2769m) - Optioneel Pizzo Taneda (2667m) - Capanna Cadlimo (2570m)
4 uur, 9,2 km, +750, -500

We lopen vandaag het Val Maighels helemaaluit. Langs gletsjerbeken en kleine meertjes komen we in steeds ruiger terrein. Aan de oostkant zien we de Glatscher da Maighels. Aan het eind van het dal komen we op Passo Bornengo. We maken op de pas een depot en gaan de Piz Alv op.

Van Passo Bornengo kunnen we de hut voor vandaag al zien liggen.We beginnen de afdaling met een steil stukje, waarna we geleidelijker dalen tot op 2350m waar we op het Pian Bornengo komen. Van daar de laatste loodjes omhoog naar de Capanna Cadlimo (2570m). Het is de hoogst gelegen hut van deze tocht.

In de middag is er de optie om de Pizzo Taneda op te gaan en van de mooie omgeving te genieten (ca. 2 uur, 4 km, +300m, -300m).

Dag 3

Capanna Cadlimo (2570m) - Lukmanierpass(1917m) - Passo di Gana Negra (2401m) - Capanna Bovarina (1870m)
6 uur, 17,9 km, +550m, -1200m

Vandaag wordt het een lange dag en komen we over twee passen, de Lukmanierpass en de Passo di Gana Negra. Meteen na het verlaten van de hut lopen we boven het Lago di Dentro langs. Dit is de bron van de Rein di Medel, die we door het Val Cadlimo volgen. In het Val Cadlimo zien we uitgestrekte velden met alpenroos en mogelijk zien we hier ook gemzen. Aan het eind van het Lago di Sontga Maria bereiken we het hospiz van de Lukmanierpass. Daar lassen we een pauze in.

Vanaf de Lukmanierpass gaat het over uitgestrekte alpenweiden omhoog naar de tweede pas van vandaag, Passo di Gana Negra. Er zit een steil stuk in het pad en hoe hoger we komen, hoe fraaier het uitzicht wordt op het Piora-gebied. Het is een kalkgebiedje midden in een verder granieten omgeving. De Pizzo Colombe is daarin qua vorm een bijzondere kalkberg. Naar het oosten kijkend hebben we uitzicht op het eenzame Val di Campo en het grote stuwmeer van Luzzone. Via Val di Campo lopen we het laatste stuk van deze etappe naar de Capanna Bovarina (1870m). Dit is een nieuwe, moderne berghut.

Dag 4

Capanna Bovarina (1870m) - Campo Blenio (1215m) - Larecc (1633m) - Capanna Motterascio (2172m)
6½ uur, 16,3 km, +1000m, -700m

Vandaag staat een lange etappe op de agenda. We dalen over alpenweiden en door bossen af naar het dorpje Campo. Daar kunnen we kiezen wat we doen: koffie drinken in de enige gelegenheid die er is of meteen door naar de Capanna Motterascio. Vanuit Campo stijgen we flink naar de kruin van de stuwdam van het Lago di Luzzone en nemen het tunneltje. Via de oever lopen we door het bos naar Garzott (1630m). Een stukje verder steken we de beek over en gaat het pad steil en ruig verder. Beneden ons buldert de woeste beek. Het pad voert naar Alpe Trachee (1936m) waar we de Ri de Motterasciooversteken. De laatste stevige klim van de dag volgt en dan komt de Capanna Motterascio (2172m) in zicht. Na de inspanning smaakt de Engadiner Nusstorte extra lekker.

Dag 5

Capanna Motterascio (2172m) - Pizzo Corói (2785m) - Camona di Terri (2170m)
5½ uur, 13,9 km, +750m, -800m

Vandaag lopen we door bijzondere landschappen. Vanaf de hut gaan we richting Crap la Crusch tot aan punt 2272m. Daar gaan we de oostgraat van de Pizzo Corói op. De klim over de graat naar de top is fenomenaal. Op de top lassen we een pauze in om van het uitzicht op de weidse omgeving te genieten. We zien onder ons Plaun la Greina. Van de Pizzo Corói dalen we door ongebaand terrein af naar de Capanna Scaletta, een knusse hut met lekkere soep en taart. We gaan verder langs de Brenno della Greina en komen langs de Arco della Greina, een bijzondere rotsboog. We bereiken al gauw Passo della Griena waar de Rein da Sumtvig begint. We doorkruisen de Plaun della Greina, een prachtige hoogvlakte. Bij Muot la Greina nemen we het linkerpad, dat ons naar de Camona di Terri (2170m) leidt.

Dag 6

Camona di Terri (2170m) - Crest la Gonda (1384m) - Alp Rentiert Dadens (2084m) - Camona da Medel (2524m)
6 uur, 12 km, +1250m, -900m

Vandaag wordt het weer een stevige en ook mooie wandeling. De eerste kilometer lopen we over de Crest de la Greina met de Rein da Sumtvig onder ons. Daarna dalen we stevig en steil af. Je kunt gebruik maken van de aangebrachte kettingen. Bij Frontscha treffen we watervallen, de wilde beek stort zich door een smal couloir. Als we honderden meters lager de Rein da Vigliuts zijn overgestoken hebben we wel een pauze verdiend. Er volgt een stevige klim van 700hm die ons naar de Alp Rentiert Dadens brengt. Nu gaat het geleidelijker omhoog door het Val Lavaz. Na een inspannende en mooie wandeling bereiken we de - als in een adelaarsnest gelegen - Camona da Medel (2524m).

dag 7

Camona da Medel (2524m) - Val Plattas - Curaglia (1330m)
3 uur, 7,7 km, -1150m

De laatste etappevan onze huttentocht gaat langsmeerdere bronnen van de Rijn. We dalen af over het huttenpad dooreen steil couloir en lopen over de Alp Stura naar Stavels Veders (1965m). We steken daar de Rein da Plattas over en lopen boven de beek over een goed pad geleidelijk naar beneden. Eerst over alpenweiden en later door bos. In Curaglia aangekomen vinden we wel een plek om nog wat te drinken en terug te kijken op onze tocht. Dan is het tijd om van elkaar afscheid te nemen. Vanuit Curaglia kunnen we met de postbus naar het station van Disentis.

Praktische informatie

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Marilou Pauwels

Kennismakingsmoment

De tochtleider organiseert voorafgaand aan de reis een kennismakingsmoment en nodigt je hiervoor uit. Tijdens de kennismaking krijgt de groep de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en belangrijke zaken te bespreken zoals de uitrusting, carpoolafspraken en het afstemmen van de starttijd en locatie. Het kennismakingsmoment kan zowel fysiek als online worden gehouden.

Uitrusting

Wat neem je mee

  • bergschoenen
  • bergsportrugzak, inhoud ± 35-40 liter

    Schoenen
    Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

    Overige Uitrusting
  • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
  • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
  • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
  • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
  • thermo onderkleding (sneldrogend)
  • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
  • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
  • wandelsokken
  • gamaschen
  • muts die over de oren gaat
  • zonnepetje
  • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
  • EHBO-setje
  • bivakzak

    Bergsportmateriaal huren
    Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp
Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Maigelshütte

Capanna Cadlimo

Capanna Bovarina

Capanna Motterascio

Camona di Terri

Camona da Medel

Prijsinfo
Ledenprijs 735,- p.p. Inclusief
  • NKBV-tochtleider
  • 6 overnachtingen op Lager/kamer
  • 6x halfpension
  • boekje ‘Bergwandelen’
  • tochtinformatieboekje
  • voorbespreking

Exclusief

  • heen- en terugreis
  • lunch
  • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
  • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxe berghutten. Adembenemend, je trekt van berghut naar berghut en hebt al je spullen op je rug. Je ziet indrukwekkende toppen en geniet optimaal van verschillende vergezichten. Tijdens een huttentocht ontdek je een groter berggebied. Je dompelt je onder in natuur, ruimte en rust. Je beleeft de bergen op hoogte en komt los van de bewoonde wereld. ’s Avonds, wanneer je aankomt in een knusse hut, is het tijd voor een welverdiende maaltijd en een spelletje of drankje met de groep.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdatum
Einddatum
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs