Italië

Corno Bianco Ronde, Huttentocht 50+

Aantal dagen 6
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 775,- per persoon
Corno Bianco Ronde, Huttentocht 50+
Italië

Corno Bianco Ronde, Huttentocht 50+

Corno Bianco Ronde, Huttentocht 50+
Aantal dagen 6
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 775,- per persoon

Deze huttentocht is net ten zuiden van de Monte Rosa op de grens van Val d'Aosta en Piemonte (Italie). Het is een rondtocht rond een massief met de Corno Bianco als middelpunt. Gedurende de tocht hebben we uitzicht op Alpenreuzen zoals de Breithorn, Castor, Pollux, Lysskamm en Dufourspitze.In de dalen komen we door enkele oude Waldenzer nederzettingen met typische houten huizen uit de 13e en 14e eeuw. Enkele dorpjes lijken zo het toneel van een groot openluchtmuseum. De hutten tijdens de tocht zijn meestal kleinschalig en basic. In de dorpjes wordt natuurlijk tijd gemaakt om te genieten van een echte Italiaanse caffè.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Gressoney la Trinité (1630m) - langs Torrente Ruesso, Alpe Spissen (2000m) - Rifugio Gabiet (2375m)
3 uur, 6 km, +850m, -200m

Vandaag beginnen we de tocht rustig. We starten vanaf Hotel Dufour in Gressoney la Trinité en gaan het pad ons, eerst door bossen,naar het dalletje van de Torrente Ruesse leidt. We volgen de beek. Langs Alpe Spissen lopen we naar de stuwdam van het Lago Gabiet. Bij de stuwdam staan informatieborden en we kijken hier of het mogelijk is langs de noordwest kant van het meer naar de hut te gaan of langs de langs de zuidwestoever. De Rifugio Gabiet (2375m) is een relatief grote hut met een karakteristieke Walser inrichting. Bij de hut zijn voor 16 uur nog vele dagjesmensen maar die verdwijnen tegen het eind van de middag en komt de drukte rond de hut tot rust.

Dag 2

Rifugio Gabiet (2375m) - Col d'Olen (2880m), Passo Foric (2432m) - Rifugio Zar Senni (1664m)
5-6 uur, 11 km, +550m, -1350m

Vandaag staat een prachtig dagtraject op het programma, midden in het Waldenzer gebied. We lopen onderlangs het Monte Rosa-massief en eindigen in het schitterende Valle d'Otro. Allereerst een klim naar de Col d' Olen die we in ruim 2 uur bereiken. Misschien kunnen we bij goed zicht de Corno del Camoscio (3034 m) beklimmen voor een mooi uitzicht op het Monte Rosa massief, dat nu dichtbij ligt. We kijken vooral op tegen de Vincentpyramide (4215 m). Vlak na de Col d' Olen staat de vervallen, gesloten Rifugio Guglielmina (2860m).

Vanaf de verlaten hut volgen we een pad door ruig berglandschap, langs de Sasso del Diavolo naar de Passo Foric. We zijn inmiddels in het Valle d' Otro. Naarmate we lager komen wordt het landschap afwisselender met bosjes en clusters van eeuwenoude boerderijen. Na een kapelletje passeren we de fraaie gehuchtjes San Giacomo Maggiore, Pianmisura, Weng en het dorpje Scarpia (1726m). In het gehucht Follu, staat ons onderkomen de kleine Rifugio Zar Senni (1664m). Deze kleine hut is gebouwd in de typische Walser stijl en was ooit de lokale melkstal. De naam Zar Senni (oud Wallis-duits voor Zur Senne) verwijst daar naar.Ook hier geldt net als gister, dat de sfeer van de hut verandert als de vele dagjesmensen na 16 uur vertrekken. De hut en het eten zijn basic.

Dag 3

Rifugio Zar Senni (1664m) - Alagna (1180m) - Riva Valdobbia - Sentiero dell' Arte - Rifugio Sant'Antonio, Valle Vogna (1381m)
5 uur, 10½ km, +550m, -800m

Ook vandaag komen we weer door wat plaatsjes. De etappe is niet lang dus we hebben tijd om onderweg wat rond te kijken. Via een pad met veel treden dalen we -door bos- af naar Alagna. Onderweg komen we verlaten mangaanmijnen tegen. In Alagna vinden we enkele goed bewaarde Walser huizen en een fraai beschilderde kerk.We maken een rondje door het oude centrum en nemende tijd voor een pauze.

In Alagna steken we de Sesia over en nemen het het pad aan de overkant van de rivier dat ons langs Balma en Gabbio naar Riva Valdobbia brengt. Riva heeft een mooi beschilderde kerk. We ontkomen er niet aan om circa 1km over de weg naar Ca`di Janzo (1350m) te lopen. Daar gaan we de weg af en volgen de Sentiero dell' Arte,een prachtig pad. Het leidt door half open bos, afgewisseld met open stukken alpenweide en buurtschapjes met eeuwenoude boerderijen en kapelletjes. We komen door Selveglio (1535m), Oro (1500m) en Cà Vescovo (1465m). Beneden ons stroomt de beek in het diep ingesleten Val Vogna. In Cà Vescovo zoeken we het paadje op, dat naar het gehucht Sant'Antonio (1380m) leidt. Sant'Antonio was ooit de "hoofdstad" van het Val Vogna.

In Sant'Antonio staat de Rifugio Sant'Antonio (1380m), een oud, karakteristiek Walser huis dat in vroeger tijden de pastorie was. Je waant je terug in de tijd. Ook hier geldt dat in de Rifugio na vertrek van de dagjesgasten de rust komt in het piepkleine dorpje en deze basic rifugio.

Dag 4

Rifugio Sant'Antonio, Valle Vogna (1381m) - Madonna del Lancone (1739m), Lago della Balma (2330m) - Ospizio Sottile (2480m)
6 uur, 9½ km, +1400m, -600m

Vandaag gaan we flink klimmen! Eerst volgen we weer het Sentiero dell' Arte. Na een eerste stijging komen we bij een Agriturismo met puppies, kittens, konijnen en nog veel meer dieren. Als we verder klimmen wordt het landschap steeds alpiener. Het bovenste deel van het Valdobbia is beschermd gebied voor gemzen en steenbokken.

Vanuit Sant'Antonio gaan we naar Rabenardo. Via Sentiero dell' Arte lopen we langs Cambiaveto naar Peccia (1550m). Over een oud Napoleontisch brug begint de klim naar Madonna del Lancone. Vervolgens lopen we naar de Alpe Larecchio (1895m), hier is een Agriturismo waar eventueel een pauze kan worden ingelast. Een forse klim over deels blokkenterrein brengt ons bij het Lago della Balma,een rustige plek . Via een verdere klim over deels blokkenterrein komen we op een kam van waar we zicht hebben op het Ospizio Sottile,ons onderkomen voor vannacht. De col is de grens tussen Piemonte en Valle d’Aosta.

Ospizio Sottile (2480m) is een oude basic hut, in 1823 gebouwd in opdracht van de kannunik Nicolao Sottile. De hut ligt op een bijzondere plek met een geweldig uitzicht.

Dag 5

Ospizio Sottile (2480m) - Colle di Valdobbiola (2635m), Stafelte (1850m), Tschemenoal (1410m) - Rifugio Alpenzu (1780m)
4½ uur, 9 km, +600m, -1300m

Na het ontbijt pakken wede rugzak in en gaan op weg naar de Colle di Valdobbiola. Over de Colle begint een afdaling en treffen we de verlaten hutjes van Schenébiel en passeren we Stafelte. Door het bos komen we in Tschemonal. Een goede plaats voor een pauze en mogelijk kunnen we wat drinken of eten bij Villa Tedaldi.

Vanaf Tschemenoal is het nog een uur lopen door het bos naar de Rifugio Alpenzu. Eerst een kort stuk langs de weg en dan via een oud Walserpad. Rifugio Alpenzu ligt in het gelijknamige eeuwenoude gehucht dat terug gaat tot het jaar 1200. De huidige huizen dateren van rond 1670. Vanaf het terras van de hut kijken we met goed weer boven het dal van de Lyssuit uit op de zuidwand van Lyskamm en Monte Rosa. De sfeer in de hut is top Italiaans en ook hier geldt dat na 16 uur het een rustige plek wordt als dagjesmensen weg zijn. De hut en het eten is beide italiaans goed.

Dag 6

Rifugio Alpenzu (1780m) - Léckalbezò (1801m) - Gressoney la Trinité (1630m)
2 uur, 4,4 km, +150m, -350m

Vandaag lopen we de laatste dag van de tocht met hopelijk uitzicht op het Monte Rosamassief. Vanuit de hut gaan we naar het noorden en lopen afwisselend over alpenweiden en door bos. Het pad gaat een beetje omhoog en omlaag. We komen aan in Léckalbezò. Onderweg hebben we mogelijk zicht aan de overzijde van het dag op de dam van het stuwmeer van onze eerste dag. Van Léckalbezò door het bos en na een laatste afdaling komen we uit in Gressoney la Trinité. In Gresssoney la Trinité staan we weer op ons vertrekpunt

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Deelname eis

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Tanja Merkelbach

Kennismakingsmoment

De tochtleider organiseert voorafgaand aan de reis een kennismakingsmoment en nodigt je hiervoor uit. Tijdens de kennismaking krijgt de groep de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en belangrijke zaken te bespreken zoals de uitrusting, carpoolafspraken en het afstemmen van de starttijd en locatie. Het kennismakingsmoment kan zowel fysiek als online worden gehouden.

Uitrusting

Wat neem je mee

  • bergschoenen
  • bergsportrugzak, inhoud ± 35-40 liter

    Schoenen
    Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

    Overige Uitrusting
  • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
  • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
  • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
  • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
  • thermo onderkleding (sneldrogend)
  • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
  • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
  • wandelsokken
  • gamaschen
  • muts die over de oren gaat
  • zonnepetje
  • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
  • EHBO-setje
  • bivakzak

    Bergsportmateriaal huren
    Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp
Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Rifugio Gabiet

Rifugio Zar Senni

Rifugio Valle Vogna

Ospizio Sottile

Rifugio Alpenzù

Prijsinfo
Ledenprijs 775,- p.p. Inclusief
  • NKBV-tochtleider
  • 6 overnachtingen op Lager/kamer
  • 6x halfpension
  • boekje ‘Bergwandelen’
  • tochtinformatieboekje
  • voorbespreking

Exclusief

  • heen- en terugreis
  • lunch
  • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
  • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxe berghutten. Adembenemend, je trekt van berghut naar berghut en hebt al je spullen op je rug. Je ziet indrukwekkende toppen en geniet optimaal van verschillende vergezichten. Tijdens een huttentocht ontdek je een groter berggebied. Je dompelt je onder in natuur, ruimte en rust. Je beleeft de bergen op hoogte en komt los van de bewoonde wereld. ’s Avonds, wanneer je aankomt in een knusse hut, is het tijd voor een welverdiende maaltijd en een spelletje of drankje met de groep.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdatum
Einddatum
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs