Oostenrijk

Karwendel, Huttentocht

Aantal dagen 7
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 10 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 785,- per persoon
Karwendel
Oostenrijk

Karwendel, Huttentocht

Karwendel
Aantal dagen 7
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 10 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 785,- per persoon

De tocht begint in het Oostenrijkse Seefeld en eindigt in Hall in het Inntal. Je loopt door hetwestelijke deel van de Karwendel. De route die we volgen, loopt afwisselend onder en boven de boomgrens via paden als Freiungen Höhen­weg, Goetheweg en Wilde Bande Steig. Op de Speckkarspit­ze (2621m) bereiken we het hoogste punt. We lopen over steile rotspaadjes die met staaldraden zijn gezekerd en er zijn enkele stukjes waar je absoluut zeker moet zijn van je passen. De berghutten liggen in dit gebied rond de boomgrens op ongeveer 2000 meter.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Seefeld - optioneel Reitherspitze ( 2374 m) (2 uur, +135m, -135m)- Nördlinger Hütte (2238m)
3 uur, +1000m, -100m

Vanuit verzamelplaats Seefeld gaan we op pad naar onze eerste hut. Het pad begint door bos en stijgt geleidelijk maar gestaag. Vanaf 2000m komen we boven de boomgrens en krijgen zicht op toppen als SeefelderSpitze, Hamelekopf en de Reitherspitze (2374m). Als we bij de hut zijn is er de mogelijkheid om deze laatste top ‘s middags vanuit de hut met een lichte rugzak nog te beklimmen. De heen- en terugweg is hetzelfde en bij de klim hebben we soms de handen nodig en zijn enkele kabels aanwezig.

Dag 2

Nördlinger Hütte (2238m) - Eppzirlerscharte (2102m) Optioneel: Erlspitze (2405m) (3 uur, +600m, -600m) - Solsteinhaus (1805m)
3½uur, +400m, -800m

Op dag twee hebben we een mooi uitzicht op het Inndal. We volgen een klein stukje het begin vande ‘Freiungen-Höhenweg’ , maar bij Ursprungsattel (2096m) buigt ons pad af om aan de noordkant onder de kalktoppen van de Freiungspitzen en Kuhljochspitze te lopen. Naar Eppzirlerscharte moeten we een lichte stijg maken, na deze pas dalen we af naar het Solsteinhaus.

Voor de liefhebbers gaan we ’s middags de Erlspitze (2405m) beklimmen. De heen- en terugweg naar de top is hetzelfde. De klim is 600 hoogtemeters op en af extra tijdsduur extra 3 tot 4 hr. Direct vanuit de hut volgen wehet bergpad nr. 8b naar het noorden, over een met gras begroeide helling en wat kleine dennenvelden lopen we naar de zuidvoet van de Erlspitze. Hoe hoger we komen hoe steiler en ruiger het terrein. Op een deel van de route hangen enkele vaste kettingen. Naar de top is het na enkele slingers uiteindelijk een makkelijker aanloop.

Dag 3

Solsteinhaus (1805m) - Mösalm (1262 m) Optioneel: Pfeiserspitze (2347 m) 2½ uur, +470, -470m - Pfeishütte (1922 m)
5 uur, +750m, -650m

Vandaag beginnen we met een makkelijke dagtocht. We dalen vanuit het Solsteinhaus af naar de Erlalm en de oorsprong van de Kristenbach. Deze beek volgen we dieper de vallei in, naar het Groβer Kristental. Gaandeweg neemt het volume van de beek toe, tot het water de rivier de Gleirschbach instroomt. We volgen de Gleirschbach een stuk stroomopwaarts, tot de hut op de Möslalm. Daar kunnen we mooi een korte pauze houden. Vervolgens loopt het pad geleidelijk omhoog richting de Pfeishütte (1922 meter). Het laatste stuk is steil, maar bovenop worden we beloond met een prachtig uitzicht op meerdere toppen. We verblijven twee nachten in de Pfeishütte.In de namiddag is het mogelijk om vanuit de hut ook nog de Pfeiser Spitze (2346 meter) te beklimmen. Heen en weer kost deze tocht ongeveer 2,5 uur.

Dag 4

Pfeishütte (1922 m) - dagtocht uit hut - Pfeishütte (1922 m)
5 uur, +1050m, -600m

Vandaag lopen een fraaie etappe van de Goetheweg, een van de mooiste panoramapaden van de Karwendel. We komen vanmiddag terug bij dezelfde hut, dus we kunnen met een lichte tas op pad. De route begint met een klim naar de bergkam die we vandaag volgen. Onderweg hebben we de mogelijkheid om meerdere toppen te beklimmen. Enkele daarvan zijn pittig en voorzien van staalkabels langs het pad. De laatste klim op de kam is die naar het Hafelekarhaus (2269 meter). Vanaf hier lopen we terug naar de Pfeishütte, waar mogelijk over een ander pad dan op de heenweg.

Dag 5

Pfeishütte (1922 m) - Stempeljoch (2215m) - Wilde Bande Steig - Lafatscherjoch (2085m) - Hallerangerhaus (1768m)
4 uur, +400m, -600m

Een relatief korte dag, maar net als de voorgaande dagen zijn ‘Trittsicherheit’ en ‘Schwindelfreiheit’ geboden. Eerst gaan we oostwaarts naar het Stempeljoch (2215 m). In het oosten zie je dan de Bet­telwürfe (2725 m). Via de ‘Wilde Bande Steig’ gaan we verder ricting Lafatcherjoch (2085 m). Daarna gaan we verder omlaag naar het Hallerangerhaus.

Dag 6

Hallerangerhaus (1768m) - Speckkarspitze (2621) - Bettelwurfhütte (2077m)
5½ uur, +980m, -650m

Vandaag bereiken we letterlijk het hoogtepunt van de tocht: de Speckkarspitze, 2621 meter hoog. Vanuit het Hallerangerhaus lopen we een klein stuk terug over de route die we gisteren hebben gelopen. Na ongeveer een uur slaan we linksaf en beginnen aan de steile klim naar de Speckkarspitze, ruim 600 meter stijgen over een steile gras en gruis helling. Maar de beloning is er naar: vanaf de top hebben we een adembenemend uitzicht over de Tiroler bergwereld!

Over een iets zuidelijker pad dalen we weer af. Opongeveer 2100 meter komen we op een hoogtepad uit, dat ons richting de Bettelwurfhütte leidt, een eenvoudige hut met een fantatische panorama uitzicht.

Dag 7

Bettelwurfhütte (2077m) - Alpensöhnehütte (1360) - Hall (580m)
6 uur, +200m, -1700m

De laatste dag lopen we grotendeels over goed bewandelbare paden en wegen. We maken flink wat kilometers deze dagen dalen heel wat af. Vanaf de Bettelwurfhütte blijven we het eerste stukje op hoogte en dalen daarna steeds steiler af over eenhelling met struikgewas. We passeren een steen en gruis bedding, de Wechselreise. Bij de Alpensöhnehütte kunnen we kort pauzeren, om de knieën even te ontlasten. Daarna dalen we weer verder, door het bos, tot we in de bewoonde wereld van Hall komen. Vanuit Hall kunnen we met het openbaar vervoer terg naar ons startpunt in Seefeld, of direct terug naar Nederland.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Tijdens een technisch uitdagende huttentocht loop je, naast goed begaanbare bergpaden, ook regelmatig door ongebaand terrein. Je doorkruist blokkenterrein (losse rotsplaten) en/of gruishellingen. Je loopt regelmatig langs steile afgronden. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap). Een enkele keer heb je je handig nodig voor een rotsige passage.

Om echt te kunnen genieten van de tocht is het belangrijk dat je tredzeker bent en geen last hebt van hoogtevrees.

Deelname eis
 • ervaring met huttentochten
 • geen probleem hebben met steile en geëxponeerde passages
 • conditie tot 7 loopuren en meer

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Gijs Stegink

Uitrusting

Wat neem je mee

 • bergschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 45 liter

  Schoenen
  Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

  Overige Uitrusting
 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak

  Bergsportmateriaal huren
  Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp
Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Nordlingerhütte

Solsteinhaus

Höttinger Alm

Pfeishütte

Hallerangerhaus

Bettelwurfhütte

Prijsinfo
Ledenprijs € 785,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 6 overnachtingen op Lager
 • 6x halfpension
 • boekje ‘Bergwandelen’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Je houdt van wandelen en geniet van de bergen. Wellicht heb je al eens een dagtocht gemaakt naar een top, maar heb je al eens meerdere dagen van berghut naar berghut gewandeld? Een nieuwe wereld gaat voor je open en je beleeft en ziet veel meer.

Wat is een huttentocht?

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxe berghutten. Adembenemend, je trekt van berghut naar berghut en hebt al je spullen op je rug. Je ziet indrukwekkende toppen en geniet optimaal van verschillende vergezichten. Tijdens een huttentocht ontdek je een groter berggebied dan bij een dagtocht. Je reist zelfstandig naar de afgesproken verzamelplaats en gaat vanaf hier verder als groep. De komende dagen dompel je jezelf onder in natuur, ruimte en rust. Je beleeft de bergen op hoogte en komt los van de bewoonde wereld. ’s Avonds, wanneer je aankomt in een knusse hut, is het tijd voor een welverdiende maaltijd en een spelletje of drankje met de groep. Na een lange wandeldag met de mooiste indrukken, trek je aan het einde van de dag je sokken uit en duik je in het bed van de berghut. Heerlijk, want je hoeft niet meer terug naar het dal. Huttentochten zijn er in alle vormen en maten, voor beginners en gevorderden. Je niveau is afhankelijk van je kennis, ervaring en conditie. Ook van die van je reisgenoten.

Kosten

De prijs is afhankelijk van je wensen en kun je zo hoog maken als je zelf wilt; dit ligt aan de duur van de reis en de prijzen van de individuele hutten. Halfpension, een tochtleider en informatieboekjes zijn inbegrepen bij een huttentocht van Bergsportreizen. De reis van en naar het startpunt, lunch en persoonlijke uitgaven zoals een drankje in de hut zijn voor eigen rekening. Neem je je lunch en snacks zelf mee dan ben je uiteraard goedkoper uit, je rugzak is dan wel een stuk zwaarder. Zwaarder voor je portemonnee of je rug, is een overweging die je moet maken.

Voorbereiding huttentocht

Een huttentocht lopen kan zwaar zijn, omdat het weer niet altijd meezit, maar zeker ook wanneer je conditie niet op peil is. Daarom is het belangrijk om in Nederland al te beginnen met het lopen van langere afstanden. Probeer ook alvast een paar dagen met een ingepakte rugzak om te lopen, zo wen je aan de belasting die je tijdens de huttentocht met je mee moet dragen. In het kenniscentrum van de NKBV zijn oefeningen te vinden waarmee je je thuis kunt voorbereiden op je tocht. Zo ga je zelfverzekerd de bergen in.

Waar kun je huttentochten lopen?

Een huttentocht loop je in een berggebied waar meerdere berghutten te vinden zijn. In de Alpen en de Pyreneeën zijn er berghutten in overvloed. Als je op huttentocht gaat met Bergsportreizen, kun je een tocht lopen in Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië of Noorwegen. De tocht is al voor je uitgestippeld. Het komt ook wel eens voor dat je tijdens een tocht een landsgrens over gaat. Houd je paspoort dus bij de hand. Het soort gebied varieert per huttentocht, het gaat van wandelen door ruig terrein tot hikes over gebaande groene paden. Bepaal zelf welke huttentocht bij je past.

Geen geschikte huttentocht gevonden bij Bergsportreizen? Je kunt je eigen huttentocht plannen op de NKBV Tochtenwiki, waar ook tochten staan die ingevoerd zijn door andere hikers en bergliefhebbers.

Benodigde uitrusting/materialen

Twee dingen die je op orde moet hebben voor het lopen van een huttentocht zijn je wandelschoenen en een goede rugzak. Je schoenen moeten goed ingelopen zijn om blaren te voorkomen. Het is belangrijk dat je schoenen stevig zijn en dat de zolen genoeg grip geven op grashellingen, rotsen en sneeuwvelden. Wanneer je zeker weet dat je op gebaande paden blijft en onderweg geen sneeuw tegenkomt, kun je kiezen voor lage wandelschoenen. Houd er rekening mee dat hoge wandelschoenen je enkels beschermen en meer stabiliteit geven dan lage schoenen. Tijdens het lopen van een huttentocht draag je alles wat je meeneemt zelf op je rug, zorg dus dat je alleen het noodzakelijke meeneemt. Een rugzak met een inhoud van 20-40 liter is ruim voldoende. Probeer maximaal 10 kilo aan gewicht mee te nemen, je moet er toch uren mee hiken. Onder het kopje uitrusting bij praktische informatie vind je bij elke reis een uitgebreide paklijst, zodat je goed voorbereid op reis kunt.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
10 jul 2023
16 jul 2023
3