Zwitserland

Engadin Nationaal Park, Huttentocht 50+

Aantal dagen 6
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
  • 21 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 1.095,- per persoon
Engadin Nationaal Park, Huttentocht 50+
Zwitserland

Engadin Nationaal Park, Huttentocht 50+

Engadin Nationaal Park, Huttentocht 50+
Aantal dagen 6
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
  • 21 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 1.095,- per persoon

Wandel door het oudste Nationale Park van Zwitserland. Endagin nationaal park is een waar paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers en ligt op de grens met Italië. De tocht voert ons door de schilderachtige streek, die bestaat uit alpien en hoog alpien terrein. Het gebied kenmerkt zich door weinig neerslag, grote temperatuurschommelingen en een lage luchtvochtigheid. Onderweg is er een grote kans om wild tegen te komen: steenbokken, gemzen, reeën, vossen, bergmarmotten of adelaars. We passeren hoge passen van meer dan 2800 meter en hebben de mogelijkheid om een top te beklimmen. Het gebied kent kent maar weinig berghutten, daarom slapen we tijdens de huttentocht drie keer in een berghotel. De berghutten die er zijn, zijn eenvoudig van aard.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Zernez (bahnhof) - Chamana Cluozza (1882 m)
3
½ uur, 8 km, +750m, -350m

We verzamelen bij het treinstation in Zernez (1474 m) . Vanaf hier gaan we samen oostelijke richting naar het Zwitsers Nationale Park, waar we 6 dagen doorheen zullen trekken. Net buiten Zernez steken we de rivier de Spöl over en vanaf hier begint ons pad te stijgen. We lopen door bos en komen binnen de grenzen van het Nationale Park. We stijgen tot ruim 2100 meter en kijken diep in het dal van Cluozza. Vanaf het hoogste punt dalen we weer af naar het dal en steken de beek over. De hut voor vannacht ligt direct aan de andere kant van Val Cluozza. De eenvoudige houten hut Chamanna Cluozza (1882 m) is in 2021 verbouwd. Aan het eind van het dal zijn de Piz Serra en de Piz de l’Aqua te zien.

Dag 2

Chamana Cluozza - Fuorcla Murter (2545 m) – Plan Prastöl (ca. 1680 m) – Badachül (1869 m) - Hotel Il Fuorn (1794 m)
6½ uur, 14 km, +1150m, -1350m

Vandaag starten we met een flinke klim uit het dal naar de pas met de naam Fuorcla Murter (2545 m). Het terrein is ruig en we komen maar weinig mensen tegen. Kans op het zien van wild zoals steenbokken in dit deel van het park is groot. Ook sneeuw resten kunnen we nog tegenkomen. Het landschap is tijdens de hele klim zeer indrukwekkend.

Eenmaal op de pas kunnen we genieten van een prachtig uitzicht. We dalen aan de andere zijde af richting Val dal Spöl. Halverwege de afdaling kunnen we het stuwmeer van Livigno (Italië) zien en ver voor ons zien we de weg van Zernez naar de Ofenpass. Net als gisteren steken we de rivier de Spöl over, aan de overkant volgen we het pad over de beek, welke omhoog, richting de weg loopt. We steken de weg over en volgen een pad door het bos wat ons naar een pas brengt op ca. 2100 meter tussen de Muottas da Grimmels en Muottas Champlönch. Vanaf de pas dalen we af richting Val Ftur en steken de rivier over bij de brug. Onder de flanken van de machtige Piz dal Fuorn volgen we een pad naar het berghotel Il Fuorn (1794 m).

Dag 3

Hotel Il Fuorn - dagtocht rond Munt la Schera (2586m) - Hotel Il Fuorn

We beginnen de dag met een korte postbus rit in oostelijke richting. Na enkele haltes stappen we uit op Pass dal Fuorn / Ofenpass (2149 m).

Op deze pas begint onze tocht in noordelijke richting naar Fontana da S-Charl en richting Alp Astras (2137 m). We volgen de route via Valbella richting S-Charl. S-Charl is een klein bergdorpje dat alleen zomers wordt bewoond en waar we overnachten in het berghotel (1810 m).

Voor we vertrekken is het handig dat we bij ons Hotel een gastecarte vragen voor eventueel gratis gebruik van de postbus terug.

Vandaag maken we een dagtocht. We gaan met een lichte rugzak op pad en lopen een stukje langs de weg en steken bij de parkeerplaats de weg over naar een pad in zuid/ zuidwestelijke richting. We lopen door ruig bebost gebied geleidelijk stijgend omhoog. Bij Alp la Schera buigt ons pad in zuidoostelijke richting en rond 2300m komen we boven de de boomgrens uit. Het laatste stukje naar de top van Munt la Schera hebben we ruim uitzicht. Naar het zuiden zien we witte toppen in Italie en richting noord facineert het ruigeOvadal van il Fuorn. Het pad brengt ons in oostelijke richting lopend, op de panoramaweg van het national park. De naam zegt genoeg. Bij een splitising buigen we af in noordelijke richting, richting weg. Ons pad eindigt bij de weg bij een bushalte. Hier hebben we de keus of met de bus terug naar ons hotel gaan of het makkelijke pad langs de rivier volgen naar het hotel.

Er is een optie om een grotere ronde te maken en ook bij de weg uit te komen. Dat vergt ca 1 - 1,5hr meer.

Dag 4

Hotel Il Fuorn - Val Bella - Alpe Astras - Gasthaus Mayor in S-Charl

3½ uur, 6 km, +650m, -650m

We beginnen de dag met een korte postbus rit in oostelijke richting. Na enkele haltes stappen we uit op Pass dal Fuorn / Ofenpass (2149 m).

Op de pas begint onze tocht in noordelijke richting naar Fontana da S-Charl en richting Alp Astras (2137 m). We volgen de route via Val Bella richting S-Charl.

S-Charl is een klein bergdorpje dat alleen zomers wordt bewoond en waar we overnachten in een berghotel.

Omdat de tocht niet zolang is, is er voor liefhebbers optioneel de mogelijkheid om smiddags nog de Mot Madlain (2434m) te beklimmen. Mijnbouw (zilver en lood) was eeuwenlang belangrijk voor S-Charl. Tijdens onze wandeling zien we her en der dan ook restanten van muren en paden uit de mijnbouw-tijd. .De top geeft ons fraai uitzicht op de omgeving.

Dag 5

Gasthaus Mayor in S-Charl - Alp Sesvenna (2098m) - Fora da I'Au - Chamanna Lischana

Vandaag wordt een pittige dag. We lopen we in oostelijke richting bergopwaarts Val Sesvenna in. Kort na Alp Sesvenna splitst het pad zich naar links en volgt er een steile, alpiene klim (zekere tred vereist) door de Fora da l'Aua. We komen na onze klim uit op het fraaie plateau van Lais da Rims. Een maanlandschap midden tussen ruige drieduizenders van deSesvennagroep. Bijzondere foto's zijn hier gegarandeerd. De kans op steenbokken op het plateau of in de buurt van de hut is groot. Vanaf het zadel “Fuorcla da Rims” nemen we het pad noordwaarts en we dalen af naar de knusse Lischana-hut. De Chamanna Lischana ligt prachtig op een rand en ver beneden ons zien we het stadje Scuol liggen.

Bij minder goede omstandigheden kan de tochtleider beslissen om onderlangs te lopen en de alpiene klim te mijden. Eventueel kan dan vanuit de hut een uitstapje naar het plateau alsnog worden ondernomen.

Dag 6

Chamanna Lischana - Val Lischana - Scuol (treinstation Scuol-Tarasp)

Op onze laatste dag dalen we vanaf Chamanna Lischana (2500 m) af door Val Lischana naar het stadje Scuol, welke we vanuit de hut al konden zien. We komen rond de middag aan bij het treinstation Scuol, het eindpunt van onze huttentocht.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Tijdens deze huttentocht volg je voornamelijk goed begaanbare bergpaden, maar je komt soms ook ongebaand terrein tegen. Dit kan bestaan uit blokkenterrein,
rotsplaten of gruishelling. Ook het oversteken van een sneeuwveld kan voorkomen tijdens de tocht. Soms loop je langs steile hellingen. Lastige stukken zijn meestal goed beveiligd, bijvoorbeeld met staalkabels of trap.

Om echt te kunnen genieten van de tocht is het belangrijk dat je tredzeker bent.

Deelname eis
  • conditie tot 6 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Jaap Joles

Kennismakingsmoment

De tochtleider organiseert voorafgaand aan de reis een kennismakingsmoment en nodigt je hiervoor uit. Tijdens de kennismaking krijgt de groep de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en belangrijke zaken te bespreken zoals de uitrusting, carpoolafspraken en het afstemmen van de starttijd en locatie. Het kennismakingsmoment kan zowel fysiek als online worden gehouden.

Uitrusting

Wat neem je mee

  • bergschoenen
  • bergsportrugzak, inhoud ± 35-40 liter

    Schoenen
    Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

    Overige Uitrusting
  • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
  • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
  • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
  • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
  • thermo onderkleding (sneldrogend)
  • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
  • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
  • wandelsokken
  • gamaschen
  • muts die over de oren gaat
  • zonnepetje
  • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
  • EHBO-setje
  • bivakzak

    Bergsportmateriaal huren
    Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp
Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Chamanna Cluozza

Hotel Il Fuorn

Gasthaus Mayor

Chamanna Lischana

Prijsinfo
Ledenprijs 1.095,- p.p. Inclusief
  • NKBV-tochtleider
  • 5 overnachtingen op Lager/kamer
  • 5x halfpension
  • boekje ‘Bergwandelen’
  • tochtinformatieboekje
  • voorbespreking

Exclusief

  • heen- en terugreis
  • lunch
  • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
  • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxe berghutten. Adembenemend, je trekt van berghut naar berghut en hebt al je spullen op je rug. Je ziet indrukwekkende toppen en geniet optimaal van verschillende vergezichten. Tijdens een huttentocht ontdek je een groter berggebied. Je dompelt je onder in natuur, ruimte en rust. Je beleeft de bergen op hoogte en komt los van de bewoonde wereld. ’s Avonds, wanneer je aankomt in een knusse hut, is het tijd voor een welverdiende maaltijd en een spelletje of drankje met de groep.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdatum
Einddatum
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs
21 jul 2025
26 jul 2025
1
€ 1095