Frankrijk

Toerski en freeride winterweek Haute Savoie

Aantal dagen 7
Min. deelnemers 30
Max. deelnemers 30
Vertrekdata
 • 22 jan
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 920,- per persoon
Toerski & Freeride winterweek - Haute Savoie
Frankrijk

Toerski en freeride winterweek Haute Savoie

Toerski & Freeride winterweek - Haute Savoie
Aantal dagen 7
Min. deelnemers 30
Max. deelnemers 30
Vertrekdata
 • 22 jan
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 920,- per persoon

Ga mee met de Toerski en Freeride Winterweek. Ontmoet andere NKBV-leden en ontdek toerskiën en freeriden of verbeter je kennis en kunnen. Alles in een ontspannen sfeer vanuit een gezellig hotel, onder leiding van ervaren NKBV-instructeurs. De Winterweek biedt jou als beginnend of gevorderde toerskiër of freerider de unieke mogelijkheid met gelijkgestemde skiërs van jouw niveau op te trekken. Door toerskiërs en freeriders samen te brengen, worden de tochten en afdalingen optimaal op ieders conditie, niveau en wensen afgestemd. Het grote aantal deelnemers draagt natuurlijk ook bij aan de gezelligheid.

Tijdens deze Winterweek zullen NKBV-instructeurs toerski- en freeridecursussen geven op de niveaus waarnaar voldoende vraag is. Doordat het aantal deelnemers hoger is dan bij andere reizen, is er flexibiliteit bij het indelen van de groepen en maximale kans op het behalen van jouw doelen.

Onze standplaats is Hotel Esprit Montagne, het hotel met restaurant dat enthousiast gerund wordt door de Nederlander Alke Staal in La Chapelle d’Abondance. Een pittoresk bergdorp even ten westen van Châtel, dat deel uitmaakt van Zwitsers-Franse skigebied Les Portes du Soleil. Door de ligging is Hotel Esprit Montagne een prima uitvalsbasis voor talrijke skitoeren en freeridetochten in en rondom Les Portes du Soleil.

Hotel Esprit Montagne is een comfortabel hotel met sauna, biljartkamer, een zithoek met open haard en leestafel. In het souterrain staan meerdere ruimtes tot onze beschikking voor tochtvoorbereiding, nabespreking en ontspanning. In het hotel is wifi en het mobiele netwerk is er goed. De keuken is voor fijnproevers en gedurende de week is er een wijnproeverij. De staf van het hotel bestaat hoofdzakelijk uit Nederlanders met een passie voor bergsport.

Programma

Toon alles

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Dag 1
We komen in de loop van de zondagmiddag bij elkaar in Hotel Esprit Montagne. Hier ontmoeten we elkaar en genieten we van een welverdiend glas bier of wijn. Na het avondeten gaan we ons op de tochten van dag 2 voorbereiden.

Dag 2 t/m dag 6
Je maakt onder begeleiding van NVKB-instructeurs onvergetelijke toerski- of freeridetochten. We kunnen gebruikmaken van de cabinelift La Panthiaz om in het gebied te komen en we kunnen gebruik maken van de auto om snel naar het vertrekpunt van de tocht te komen.

Tochtmogelijkheden zijn:

 • Hotel - Pont du Moulin - Les Crottes - Pointe des Mattes - Couloir Nord - Hotel, D+1000m
 • Chevenne - Chalet de Mens - Pas de la Bosse - Bise - Pas de la Bosse - Chevenne, D+700m
 • Winterparking La Riz - Col d'Outanne - La Djeu de la Larze - Col de Braitaz - Winterparking, D+900m
 • Stoeltjeslift Crêt-Béni - Chalets de Pertuis - Combe de Pertuis - Graad van Mont de Grange - Crêt-Béni, D+900m
 • Le Mont - Col de la Plagne - Chalets d'Autigny - Pointe d'Autigny - Col de la Plagne - Le Mont, D+800m
 • Pretairié - Passage Savolaire - Noord schouder - Chalets de tavaneuse - Col 1913 - Pointe d'Ardens - Lac des Plagnes, D+1400m
 • Lac des Plagnes - Chalets de Ardens - Pointe d'Ardens - Lac des Plagnes, D+740m
 • Morgins - Pointe de Bellevue - Morgins, D+800m

Freeridemogelijkheden zijn er in overvloed in het skigebied van Les Portes du Soleil, waartoe de cabinelift op 300 meter van het hotel toegang geeft, of met de auto naar de dallift in een andere vallei in verband met de uitgestrektheid van het gebied.

In de middag en ’s-avonds genieten we op het terras of in de sauna na van de tochten, wisselen we ervaringen uit, bespreken we de tochten van de volgende dag en theorie, zoals lawinekunde, weer, navigatie en tochtplanning. ’s-Avonds genieten we in het restaurant van een heerlijk driegangendiner van chef-kok en zijn team en een goed glas wijn uit Alkes kelder.

Dag 7
Na het ontbijt op zaterdagochtend eindigt de reis.

Praktische informatie

Deelname eis

Introductiecursus toerskiën

 • conditie: je kunt minstens 4 uur lopen in de bergen met rugzak van ca. 10 kg (tot 800-1000 hoogtemeters per dag). Trainingsindicatie: 1x tot 2x per week 1 uur hardlopen (of vergelijkbare inspanning).
 • skitechniek: sinds meerdere jaren beheersing parallelbocht op rode piste en stabiel een zwarte piste kunnen skiën.

Basiscursus toerskiën (T1)

 • conditie: Je kunt minstens 5 tot 6 uur lopen in de bergen met rugzak van ca. 10 kg (tot 1000-1200 hoogtemeters per dag). Trainingsindicatie: 2x per week 1 uur hardlopen (of vergelijkbare inspanning).
 • skitechniek: gecontroleerd en vlot afdalen buiten de piste in alle soorten sneeuw.
 • skitoerervaring: introductiecursus toerskiën met goed gevolg doorlopen hebben of vergelijkbare toerervaring

Gevorderdencursus toerskiën (T2)

 • conditie: je kunt minstens 6 tot 9 uur lopen in de bergen met rugzak van ca. 10 kg (tot 1500- hoogtemeters per dag). Trainingsindicatie: 3x per week 1 uur hardlopen (of vergelijkbare inspanning).
 • skitechniek: gecontroleerd en vlot afdalen buiten de piste in alle soorten sneeuw, ook op steile hellingen.
 • skitoerervaring: basiscursus toerskiën (T1) met goed gevolg doorlopen hebben of vergelijkbare toerervaring.

  Basiscursus freeride
  conditie: je kunt minstens 2 uur lopen in de bergen met rugzak van ca. 10 kg (tot 800-1000 hoogtemeters per dag). Trainingsindicatie: 1x tot 2x per week 1 uur hardlopen (of vergelijkbare inspanning)skitechniek: sinds meerdere jaren beheersing parallelbocht op rode piste en stabiel een zwarte piste kunnen skiën

  gevorderdencursus freeride

 • conditie: je kunt minstens 2uurr lopen in de bergen met rugzak van ca. 10 kg (tot 1000-1200 hoogtemeters per dag). Trainingsindicatie: 2 per week 1 uur hardlopen (of vergelijkbare inspanning)
 • skitechniek: beheersing van parallelbocht op zwarte piste en basiscursus offpiste goed hebben doorlopen of vergelijkbare off-piste ervaring
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze reis worden NKBV Instructeurs ingezet.

NKBV Instructeur
NKBV Instructeurs zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Instructeurs leiden de projecten op vrijwillige basis (leden voor leden).

Uitrusting

Wat neem je mee

Skitechnische uitrusting

 • bergsportrugzak ( lawine-airbag verplicht bij de freeride cursus)
 • lawinepieper met 3 antennes + sonde (min. 240 cm) + lawineschep (metaal/aluminium)
 • setje reserve batterijen voor je lawinepieper (let op: geen oplaadbare batterijen!)
 • toerskischoenen (ook voor Freeride Winterweek)
 • stijgvellen
 • harschijzers (Toerski winterweek)
 • skistokken telescoop of 2-delig met grote tellers
 • skihelm (Freeride winterweek verplicht; Toerski winterweek aanbevolen)
 • skibril
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • bivakzak (Toerski winterweek)

Klimtechnische uitrusting (uitsluitend voor gevorderdencursussen Toerski Winterweek en Freeride winterweek)

 • sportklimgordel
 • 1 HMS extra beveiligde karabiner, b.v. DMM Belay Master, Petzl Ballock
 • 2 schroefkarabiners (mag ook HMS zijn)
 • pickel (schoffel en punt moeten van staal zijn, schacht kan van aluminium zijn), lengte 50-60 cm

Ski’s (Freeride winterweek)
All-mountainski’s, moderne toerski’s of freerideski’s met toerenbinding en skistoppers alsook stijgvellen. De Materialen moeten goed afgestel en passen zijn. Advies: breedte vanaf 90 mm onder de binding..

Toerski's (Toerski winterweek)
Moderne toerski’s, toerenbinding met skistoppers, stijgvellen, harsijzers en skistokken. Materialen moeten goed afgesteld en passend zijn. Advies: breedte toerksi’s 80-100 mm onder de binding.

Rugzak

De reis wordt gegeven vanuit een standplaats. Er kan volstaan worden met een bergsportrugzak voor toerskiërs en airbag voor freeriders, inhoud ± 35 liter. De rugzak/airbag moet voorzien zijn van een skibevestiging, zodat de ski’s op de rugzak/airbag gedragen kunnen worden.

Overige uitrusting

 • (toer)skibroek winddicht en sneldrogend
 • jas wind- en waterdicht en ademend
 • regenbroek met doorlopende ritsen, winddicht en ademend
 • winddicht vest (windstopper/softshell)
 • isolerende jas (dons/primaloft)
 • thermo onderkleding
 • warme skihandschoenen (wind en waterdicht)
 • onderhandschoentjes (fleece/windstopper)
 • skisokken
 • muts die over de oren gaat
 • dunne bivakmuts of buff
 • EHBO-setje

Materiaalhuur
Voor het huren van materiaal verwijzen wij jou naar:

Aanvullende informatie

Splitboarders
Splitboarders zijn welkom. Wel zijn harschijzers voor splitboarders noodzakelijk.

Skigebied
Website skigebied Porte du Soleil

Facebook
Op Facebook tref je aanvullende informatie en updates aan. Ga naar NKBV Winterweek 2023

Accommodatie
Prijsinfo
Ledenprijs € 920,- p.p. Inclusief
 • NKBV-instructeurs
 • 6 overnachtingen op tweepersoonskamer op basis van indeling
 • 6x halfpension
 • 6x lunchpakket
 • flyer lawinegevaar
 • cursusinformatieboekje

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • skipas
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

De instructeurs organiseren ruim van tevoren een voorbespreking (Zoom- of MS Teamssessie) om met de deelnemers details door te nemen en vragen te beantwoorden.

Over deze activiteit

Introductiecursus toerskiën
Heb je al meerdere jaren ervaring in het parallel skiën op rode pistes en kun je stabiel een zwarte piste afdalen, dan staat een off-piste-avontuur voor je open! Maak tijdens een introductiecursus toerskiën kennis met het maken van skitoeren. Werk aan je off-pisteskitechniek, waarna je tochten gaat maken. Maak kennis met verschillende technieken, maak voor het eerst gebruik van toerskivellen en oefen het zoeken van een slachtoffer met lawinepieper. Na de introductiecursus heb je een basis gelegd voor je toerskicarrière.

Basiscursus toerskiën
Om je eigen toerskitochten te plannen in de winterse bergwereld, heb je veel kennis nodig! Tijdens de basiscursus toerskiën ga je dagelijks op pad. Je traint vaardigheden als het lopen met toerskivellen, het zoeken met lawinepieper, inschatten van lawinegevaar en oriëntatie. Kennis over lawinekunde doe je op tijdens de theorielessen, maar je oefent vooral veel in de praktijk. Na afloop van deze cursus heb je een basiskennis voor het zelfstandig maken van eenvoudige toerskitochten en kun je je volgende stap zetten in je toerskicarrière: een gevorderdencursus toerskiën.

Gevorderdencursus toerskiën
Breid tijdens een gevorderdencursus toerskiën je kennis uit over het zelfstandig maken van toerskitochten. Je oefent het zoeken met lawinepieper van meerdere slachtoffers tegelijk. Je gaat dieper in op de elementaire lawinekunde in theorie en praktijk en tochtplanning wordt uitgebreid behandeld. Na deze cursus heb je een stevige basis om zelfstandig je tochten te plannen en uit te voeren.

Techniekschema
In het Techniekschema staan de aan te leren technieken van de cursus vermeld.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
22 jan 2023
28 jan 2023
20