Zwitserland,Frankrijk

Haute Jura trail - met 2 onbemande hutten, Huttentocht 50+

Aantal dagen 8
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
  • 14 jun
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 795,- per persoon
Haute Jura trail, Huttentocht
Zwitserland,Frankrijk

Haute Jura trail - met 2 onbemande hutten, Huttentocht 50+

Haute Jura trail, Huttentocht
Aantal dagen 8
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
  • 14 jun
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 795,- per persoon

Een trekking door het ruigste deel van de zwitsers - franse Haut Jura met toppen tussen de 1500 en 1750 m. Vanaf de kammen en toppen is er uitzicht op het Meer van Genève en de West-Alpen: Van Bernina tot Mont Blanc en les Écrins. Ook het Zwarte Woud en de Vogezen zijn op de tocht zichtbaar. De tocht begint op zwitserse bodem in Vallorbe en eindigt in het in het franse dorp Péron.De eerste helft loop je over Zwitsere bodem en de tweede helft loop je in Frankrijk door de Réserve Naturelle de la Haute Chaîne du Jura. Het hoogste punt van de Jura: Crêt de la Neige (1720 m) bereiken we aan het eind van onze tocht. Het is een afwisselende tocht en de hutten zijn overwegend klein. Onderweg doen we twee onbemande hutten aan waar we zelf (gaan) koken en één overnachting is in een hotel. Ook in het voorjaar en de late herfst is deze tocht te doen, afhankelijk van de opening van de hutten. In de winter staat dit gebied bekend om zijn harde, koude klimaat.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Vallorbe (CH) (806m) - Dent de Vaulion (1483 m) - Cabane du Ski Club
Dent de Vaulion (1409 m)
3½ uur, 8 km,

Van het station van Vallorbe lopen we door het stadje en steken de Orbe over en komen uit bij Les Revinnoz. We lopen door open land en slaan na een kilometer links een bospad in. Geleidelijk gaat het pad door bos bergop. Net voor de almboerderij la Mâche (1204 m) wordt het pad smaller en steiler. We hebben de eerst paar honderd hoogtemeters inmiddels gehad en krijgen zicht op ons doel op onze top voor vandaag de Dent de Vaulion. We volgen de Jura Höhenweg. Over weilanden en door bos komen we op een brede bergrug die ons leidt naar de top van de Dent de Vaulion (1483 m). Heel de Westschweiz ligt aan onze voeten. Bij helder weer zie je niet minder dan acht meren. Vanaf dit punt is het nog een kort stukje lopen naar ons onderkomen voor deze nacht de Cabane du Skiclub de Vallorbe (1409 m). We eten in het naastgelegen chalet- buvette de la Dent de Vaulion.

Dag 2

Cabane du Ski Club Dent de Vaulion (1409 m) - Mont Tendre (1679 m) - Cabane du Cunay (1588m)
6 uur, 16 km, +800m, -600m

Vandaag een pittige dag, met flink wat kilometers en hoogtemeters. Hoog(s)tepunt van de dag is de Mont Tendre (1679 m). Vanwaar je uitzicht hebt over het kanton Vaud en het meer van Genève. Bij helder weer zie je de Alpen en ook de Vogezen. Vanuit de Cabane du Skiclub dalen we in een klein uur tot ca.1135m nabij Pétra Félix (1146m). We kruisen een weg en slaan het pad in naar de Mont Tendre. Ons pad gaat door open veld en deels door bos. We passeren Haut du Mollendruz (1440m) - Pré de l’Haut Dessus (1291 m) en gaan richting Le Mazel. Net voor le Mazel gaan we links bergop, richting de Mont Tendre (1679 m). Deze top is de hoogste Zwitserse top van de Jura. Bij goed zicht kijken we op het Mont Blanc-massief en het meer van Genève. Na een korte afdaling komen we uit in Cabane du Cunay. Cabane du Cunay is een onbemande hut. We gaan zelf aan de gang met onze maaltijden.

Dag 3

Cabane du Cunay (1588m) - Crêt de la Neuve (1494 m) - Hotel le Risoux (1095m)
5 uur, 14½ km, +150m , -450m

Vandaag lopen we door een parkachtig landschap aangevuld met verstrooid enkele chalets en lange muren met gestapelde stenen als wei-afscherming. Een ideale leefomgeving voor hagedissen, insecten en vogels.

De dag begint met een afdaling door Juraweiden en bos en vervolgens een stijging naar de Col du Marchairuz (1447 m). Voor vandaag is Crêt de la Neuve (1494 m) het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt. Met uitzicht op de wijde omgeving en in de verte de Mont Blanc. Van het hoogste punt dalen we af langs de Vue de Genève naar Place d'Armes. Vanaf hier volgen we deels paden en deels doorkruisen we weiden en bossen op weg naar Refuge La Rinaldi. Zo gaan we verder naar Les Gavottes (1087 m), waar we de bewoonde wereld bereiken. De laatste kilometer leggen we af over een weg, steken de Orbe over en bereiken dan Hotel Club Le Risoux. Daar kunnen we goed herstellen van de inspanningen van deze dag.

Dag 4

Hotel le Risoux (1095m) - Mont Sâla (1510 m) - Le Noirmont (1567 m) - La Cure (1171 m) - Gnt Sâla (1510 m) - Le Noirmont (1567 m) - La Cure (1171 m) - Gite d'Étape La Grenotte (1050m)
6 uur, 16km, +600m, -600m

Ook vandaag gaat de tocht verder door een schakering van tinten groen in het Parc Jurassien met zijn bijzondere geologie, bloemen en dieren.
e gaan over de weg naar de parkeerplek en slaan daar links af, een paadje het bos in. De klim is geleidelijk stijgend, maar dan volgt een pittig klimmetje naar de Mont Sâla (1510 m) met hopelijk weer een mooi uitzicht. We vervolgen het pad en bereiken Creux de Groue, een diepe heidekom die waarschijnlijk is ontstaan door erosie en later uitspoeling.

Wei, bos en een pad naar de top Le Noirmont (1567 m). Je ziet vanaf hier het kleine Lac des Rousses enachter het meer van Genèvein verte de Mont Blanc en andere alpentoppen. Van de top dalen we af naar het dorpje La Cure. Buiten het dorpje om lopen we Frankrijk in en een half uur later komen we aan bij de Gîte d’ étape la Grenotte (1070m). Deze keer hebben we een frans diner.

Dag 5

Gite d'Étape La Grenotte (1050m) - Gite d'Étape La Grenotte (1050m) - Hotel La Petite Chaumière, Col de la Faucille (1320m)
5½ uur, 10 km, +750m , -650m

We verlaten de gite en zien van ver al de witte koepel van het weer- en radarstation op de top van La Dôle. Via een bijna rechte lijn stijgen we door weiden en bos naar Col de Porte (1557 m). Over de noordoostkam van deze kalkwand maken we een korte klim naar La Dôle (1677 m). Het uitzicht is fantastisch. Over de zuidwestkam dalen we af naar Petit Sonnailley (1395 m) en lopen vervolgens door een bos langs de ruïne van Chateau de Puthod en het kruis van Notre Dame des Neiges. Vandaar is het nog een klein eindje lopen naar de Col de la Faucille. Daar verblijven we de nacht in het hotel La Petite Chaumiere.

Dag 6

Hotel La Petite Chaumière, Col de la Faucille (1320m) - Grand Montrond (1614 m) - Colomby de Gex (1688 m) - Refuge de la Loge (1436m)
5 uur, 13 km, +700m, -550m

Vandaag een relaxte dag. We lopen door het kleine skigebied van Col de la Faucille (1320 m) naar de top van Petit Montrond (1549 m). Deze grijze kalkrots loopt steil af aan de Zwitserse kant. We kijken uit over het Rhônedal. Na de top vervolgen we onze weg over een bergpaadje over een golvend rotsplateau tot op de Grand Montrond (1614 m). Vandaar gaan we over de steile kam naar de Pas de l’ Échine en Colomby de Gex (1688 m). We lopen nog een stukje over de kam en dalen af over Juraweides tot het skigebiedje van Lélex. Meteen achter een bosrand vinden we ons de hut voor vannacht: La Loge (1436 m). Een karakteristiek frans hutje met een rustieke sfeer.

Dag 7

Refuge de la Loge (1436m) - Montoissey (1668 m) - Crêt de la Neige (1720 m)-Le Reculet (1718 m) - Refuge du Gralet (1460m)
5½ uur, 12½ km, +530 m , -530m

Vandaag de koningsetappe van deze trektocht. Vrijwel de hele dag hebben we uitzicht op Genève en de alpen. Na het ontbijt gaan we op pad en lopen langs Col Crozet naar de Montoissey (1668 m). Over de kam gaan we verder naar de Grand Crêt (1702 m). Ons doel voor vandaag zien we dan duidelijk liggen, het topplateau van de Crêt de la Neige (1720 m). Dit is het hoogste punt van de Jura. Het is er een wild, rotsachtig landschap met lage grove dennen. De volgende top, le Reculet (1718 m) heeft een reusachtigtopkruis. Via de kam vervolgen we het pad. We komen langs een grot en het punt Pierre de la Lune. Ons eindpunt voor vandaag is Refuge du Gralet. Wederom een onbemande hut. Vooraf hebben we afspraken over levensmiddelen en drank gemaakt.We zullen weer zelf onze maaltijden klaar maken.

Dag 8

Refuge du Gralet (1460m) - Feigères (670 m) - Péron (530m)
2½ uur, 6km, -900m

De laatste dag van deze tocht. Eerder een korte tocht met feitelijk alleen maar afdalen. Na de hut schoon achter te hebben gelaten gaan we op pad en volgen het pad Sentier des Chézerans. Door het bos gaat het voortdurend omlaag tot in Feigères (670 m). We lopen nog 2 km over vlakkere weiden tot Péron. Hier eindigt de tocht. Vanuit Péron kunnen we met bus en trein terug naar Vallorbe.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Een technisch eenvoudige huttentocht gaat grotendeels over goed begaanbare bergpaden, maar ongebaand terrein komt ook voor. Ongebaand betekent blokkenterrein (losse rotsplaten), een gruishelling of sneeuwveld. Soms loop je langs steile afgronden en een enkele keer heb je je handen nodig voor een rotsige passage. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap).

Deelname eis
  • conditie tot 6 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Guusje van Leeuwen

Kennismakingsmoment

De tochtleider organiseert voorafgaand aan de reis een kennismakingsmoment en nodigt je hiervoor uit. Tijdens de kennismaking krijgt de groep de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en belangrijke zaken te bespreken zoals de uitrusting, carpoolafspraken en het afstemmen van de starttijd en locatie. Het kennismakingsmoment kan zowel fysiek als online worden gehouden.

Uitrusting

Wat neem je mee

  • bergschoenen
  • bergsportrugzak, inhoud ± 35-40 liter

    Schoenen
    Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

    Overige Uitrusting
  • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
  • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
  • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
  • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
  • thermo onderkleding (sneldrogend)
  • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
  • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
  • wandelsokken
  • gamaschen
  • muts die over de oren gaat
  • zonnepetje
  • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
  • EHBO-setje
  • bivakzak

    Bergsportmateriaal huren
    Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp
Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Cabane du Ski Club Dent de Vaulion

Cabane du Cunay

Hotel Le Risoux

Gite la Grenotte

Hotel La Petite Chaumière

Refuge de la Lodge

Chalet du Gralet

Prijsinfo
Ledenprijs 795,- p.p. Inclusief
  • NKBV-tochtleider
  • 7 overnachtingen in hut
  • 7x halfpension
  • boekje ‘Bergwandelen’
  • tochtinformatieboekje
  • voorbespreking

Exclusief

  • heen- en terugreis
  • lunch
  • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
  • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxe berghutten. Adembenemend, je trekt van berghut naar berghut en hebt al je spullen op je rug. Je ziet indrukwekkende toppen en geniet optimaal van verschillende vergezichten. Tijdens een huttentocht ontdek je een groter berggebied. Je dompelt je onder in natuur, ruimte en rust. Je beleeft de bergen op hoogte en komt los van de bewoonde wereld. ’s Avonds, wanneer je aankomt in een knusse hut, is het tijd voor een welverdiende maaltijd en een spelletje of drankje met de groep.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs
14 jun 2024
21 jun 2024
vol
€ 795