Zwitserland

Ticino-trail, Huttentocht

Aantal dagen 6
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 8
Vertrekdata
 • 05 aug
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 785,- per persoon
Ticino Trail
Foto
Video
Zwitserland

Ticino-trail, Huttentocht

Foto
Video
Ticino Trail
Aantal dagen 6
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 8
Vertrekdata
 • 05 aug
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 785,- per persoon

Hiken over de Via Alta Idra

Zes dagen hiken over het eerste deel van de Via Alta Idra. Deze huttentocht volgt de kam en biedt een prachtig zicht op de alpen in Ticino. In dit wisselende terrein, met zicht op Pizzo Campo Tencia en de Monte Zucchero, maken we een doorsteek van Noord naar Zuid. Onderweg slapen we in prachtig gelegen berghutten en verblijven we ook een nacht in een onbemande hut. De tocht begint in het goed bereikbare Airolo, gelegen aan de Italiaanse zijde van de Gotthard tunnel. In zes dagen trekken we van Noord naar Zuid en hiken we onder de Pizzo Campolungo en langs de Pizzo Forno naar ons einddoel Lavorgo. Onderweg proberen we waar mogelijk toppen mee te pakken en hebben we voldoende ruimte om aan een van de vele bergmeertjes een welverdiende pauze in te lassen. Een mooie tocht voor een eerste kennismaking met het prachtige Ticino.

Hoogtelijn redacteur Rien liep de Ticino Trail en schreef er een blog over op nkbv.nl

Naar de blog

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Airolo - Funivie Airolo-Pesciüm - Alpe di Cristallina (1800 m) - Capanna Cristallina (2566 m)
5½ uur, +1200m , -150m

We verzamelen in Airolo (1175 m) en starten hier onze huttentocht. We hebben de keuze om vanuit Airolo de gehele klim te maken of met de Funivie Airolo-Pesciüm omhoog te gaan, dit scheelt 540 hoogtemeters klimmen.

Het pad vanaf Alpe di Cristallina (1800) leidt ons verder de hoogte in en voert ons weg van de bewoonde wereld. We vervolgen onze weg door de gletsjerkom naar de Passo di Cristallina, intussen zijn we al vlak bij ons doel van de dag. We slapen de eerste nacht in Capanna Cristallina (2566 m). Het uitzicht vanaf de hut is prachtig en geeft een goed beeld van het gebied waar we ons de rest van de week zullen gaan bevinden.

Een alternatief voor de start is met het openbaar vervoer een stukje het dal in reizen en onze dag te starten in Ossasco (1313 m). Hiermee halen we een groot stuk van de lengte van de hike maar lopen we wel een mooi stuk mis.

Dag 2

Capanna Cristallina - Passo del Naret (2311 m) - Passo Sassello (2336 m) - Capanna Garzonera (1993 m)
6½ uur, +1000m , -1300m

Op dag twee staat er een lange etappe op het programma, een trail van 15 kilometer lang welke zich langs diverse toppen in een alpine omgeving baant. Met een beetje geluk kunnen we op de hellingen boven ons bergmarmotten spotten tussen de rotsen. Het stuwmeer van de Naret (2311 m) nodigt uit tot een welverdiende pauze. Samen met Lago Superiore en het lager gelegen Lago del Sambuco, vormt het stuwmeer een ondergronds waterkracht netwerk dat 250.000 huishoudens van elektriciteit voorziet. Net onder de pasovergang van Passo Sassello (2336 m) passeren we het laatste meer van de dag, Lago di Prato. Dit alles tegen een achtergrond van de prachtige alpiene omgeving. Ons doel vandaag is de onbemande Capanna Garzonera (1993 m), we hebben onze eigen proviand meegenomen waarmee we hier zelf een maaltijd zullen bereiden.

Dag 3

Capanna Garzonera - Valle dei Cani (2537 m) - Capanna Leìt (2660 m)
4½ uur, +900m, -600m

Vandaag zullen we de kale en fascinerende steenachtige wereld betreden. We vertrekken uit de Capanna Garzonera (1993 m) en stijgen richting Valle dei Cani (2537 m). Bij Valle dei Cani wacht ons een helder bergmeer, Lago di Cara, verscholen in de puinachtige omgeving. Ter hoogte van Passo Campolungo hebben we zicht op de besneeuwde toppen van de Dolomieten. Door de vrij korte etappe kunnen we vandaag volop genieten van het landschap. We eindigen de dag in de Capanna Leit (2660 m), waar we de nacht zullen doorbrengen.

Dag 4

Capanna Leit - Alpe lei da Cima (2400 m) - Lago Morghirolo (2267 m) - Capanna Campo Tencia (2140 m)
3½ uur, +550m , -650m

Na een korte hike van Capanna Leit (2660 m) naar Lago Morghirolo (2267 m) kunnen we opladen aan de oevers van het meer. Onderweg hebben we zicht op de top van Campo Tencia, met zijn 3072 meter de hoogste berg die volledig op de bodem van Ticino ligt. Vanaf Lago Morghirolo lopen we verder tot we aankomen bij onze hut, Capanna Campo Tencia (2140 m). Hier kunnen we op het terras genieten van de prachtige alpiene omgeving.

Een alternatief is bij vertrek vanaf Capanna Leit eerst omhoog richting Pizzo del Prevat te gaan. Vervolgens gaan we richting Capanna Campo Tencia om de resterende tijd bij de hut te vertoeven.

Dag 5

Capanna Campo Tencia - Passo Ghiacciaione (2716 m) - Capanna Alpe Sponda (2000 m)
5 uur, +1000m , -1150m

Vandaag volgen we de trail Senda del Ghiacciaio, er is hier geen ijs meer te vinden, alleen nog puin en gepolijste rotsen. Halverwege de route bereiken we de 2716 meter hoge Passo di Ghiacciaione, omringd door toppen van 3000 meter hoogte. Vanaf de pas kunnen we met weinig moeite Pizzo Forno bereiken, met vergezichten over de regio Leventina. Daarna dalen we af naar de brede en wilde Valle di Chironico, hier ligt ook onze hut, de Capanna Alpe Sponda (2000 m).

Dag 6

Capanna Alpe Sponda - A cara (1467 m) - Chironico (786 m) - Lavorgob (614 m)
+200m, -1600m

We vertrekken uit Capanna Alpe Sponda (2000 m) en dalen snel, terwijl we voor de laatste keer het geweldige uitzicht in ons opnemen. We hiken naar het dorp Chironico (786 m) en vervolgen onze weg naar het lager geleden Lavorgo (614 m), vanaf hier kunnen we met het openbaar vervoer terug naar ons startpunt. Hier sluiten we de huttentocht af en nemen we afscheid

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Tijdens een technisch uitdagende huttentocht loop je, naast goed begaanbare bergpaden, ook regelmatig door ongebaand terrein. Je doorkruist blokkenterrein (losse rotsplaten) en/of gruishellingen. Je loopt regelmatig langs steile afgronden. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap). Een enkele keer heb je je handig nodig voor een rotsige passage.

Om echt te kunnen genieten van de tocht is het belangrijk dat je tredzeker bent en geen last hebt van hoogtevrees.

Deelname eis
 • ervaring met huttentochten
 • geen probleem hebben met steile en geëxponeerde passages
 • conditie tot 6 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Rob Lith

Kennismakingsmoment

De tochtleider organiseert voorafgaand aan de reis een kennismakingsmoment en nodigt je hiervoor uit. Tijdens de kennismaking krijgt de groep de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en belangrijke zaken te bespreken zoals de uitrusting, carpoolafspraken en het afstemmen van de starttijd en locatie. Het kennismakingsmoment kan zowel fysiek als online worden gehouden.

Uitrusting

Wat neem je mee

 • bergschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 35-40 liter

  Schoenen
  Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

  Overige Uitrusting
 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak

  Bergsportmateriaal huren
  Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp
Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Capanna Cristallina

Capanna Garzonera

Capanna Leit

Capanna campo Tencia

Capanna Alpe Sponda

Prijsinfo
Ledenprijs 785,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 5 overnachtingen op Lager
 • 5x halfpension
 • boekje ‘Bergwandelen’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxe berghutten. Adembenemend, je trekt van berghut naar berghut en hebt al je spullen op je rug. Je ziet indrukwekkende toppen en geniet optimaal van verschillende vergezichten. Tijdens een huttentocht ontdek je een groter berggebied. Je dompelt je onder in natuur, ruimte en rust. Je beleeft de bergen op hoogte en komt los van de bewoonde wereld. ’s Avonds, wanneer je aankomt in een knusse hut, is het tijd voor een welverdiende maaltijd en een spelletje of drankje met de groep.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs
05 aug 2024
10 aug 2024
vol
€ 785