Italië,Oostenrijk,Slovenië

Julische Alpen, Huttentocht

Aantal dagen 7
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 30 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 770,- per persoon
Julische Alpen
Italië,Oostenrijk,Slovenië

Julische Alpen, Huttentocht

Julische Alpen
Aantal dagen 7
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 30 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 770,- per persoon

Ontdek de Italiaanse en Sloveense Julische Alpen

De Julische Alpen worden gekenmerkt door grillige kalkrots formaties boven beboste dalen en diepgroene meren. Tijdens deze huttentocht trekken we door zowel de Italiaanse als de Sloveense Julische Alpen, waarbij we de meer toeristische gebieden rond de Triglav mijden. Indien de conditie van de groep en het weer het toelaten, beklimmen we Mangart, de op twee na hoogste top van Slovenië. Verder bezoeken we een bedevaartsoord en een mijnbouwstadje, lopen we tussen 1000 jaar oude lariksen en overnachten we in een prachtig gelegen hut op het Mangart zadel. Al met al een hele diverse reis, zowel qua landschap als cultuur.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Lake Jasna, Kranjska Gora - Ruska Kapelica (1140 m) - Erjavceva Koca (1525 m)
3 uur, +700m

We ontmoeten elkaar in Villach op het station (Hbf) en verplaatsen per taxi naar Lake Jasna bij Kranjska Gora. Hier start onze huttentocht.De eerste dag lopen we rustig in, door een gebied met enorme historische waarde. We stoppen onderweg even bij de Ruska Kapelica (Russische Kapel), die is gebouwd in WWI door Russische krijgsgevangenen van het Oostenrijks-Hongaarse rijk. We overnachten in de Erjavceva Koca, die vlak onder de Vrsic pas ligt.

Dag 2

Erjavceva Koca - Slemenova Spica (1911 m) - Planinski Dom Tamar (1108 m)
4 uur, +450m, -850m

We klimmen vanaf de Erjavceva hut eerst een paar honderd meter omhoog naar Vratca, een kleine pas. Daar volgen we het pad dat over de rand van een plateau loopt, aan het eind van het Mala Pisnica dal, een natuurreservaat waarin lariks-bomen staan van meer dan 1000 jaar oud.Het uitzicht over de beboste en verlaten vallei is prachtig. We klimmen nog een klein stukje naar het uitzichtspunt op Slemenova Spica (1911 m), hier hebbenwe een 360 graden panoramisch uitzicht over de Julische Alpen en kunnen we ook Oostenrijk zien liggen.De afdaling naar het Planica dal wordt door slechts weinig mensen gelopen, en er is een goeie kans dat we gemzen zien. Iets lager loopt het pad door eenbos.We overnachten in de gezellige Tamar hut (1108 m), die in een kom van indrukwekkend steile rotswanden ligt.

Dag 3

Planinski Dom Tamar (1108 m) - La Prticina/Vratica (1845 m) - Rifugio Luigi Zacchi (1380 m)
4uur, +780m -500m

Vanaf de Tamar Hut (1108 m) klimmen we eerst een stuk door het bos. Naanderhalf uur stijgen kijken we neer op het beroemde Planica schansspring centrum van Kranjska Gora. Weklimmen steil verder, over geexponeerd terrein, naar de Vratica / La Porticina pas (1845 m). Een leuke uitdaging! Aan de andere kant dalen we snel en lopen we al gauw weer tussen de bomen. We wandelen naar Rifugio Luigi Zacchi (1380 m), waar we een lange pauze nemen en onze spullen achterlaten voor de overnachting. Voor de liefhebbers is er een mogelijkheid om ’s middags naar de oude gletsjermeren van Fusine te lopen.

Dag 4

Rifugio Luigi Zacchi (1380 m) - Forcella delle Lavina (2055 m) -Koca Na Mangrtskem Sedlu (1906 m)
6 uur, +1100m -530m

We vertrekkenvroeg vanuit Rifugio Luigi Zacchi, want het beloofteen lange dag te worden. We wandeleneerst ontspannen op hoogte en zullen vervolgens langzaam afdalen. Midden in de bossen beginnen we aan onze klim richtinghet Mangart zadel, deze klim wordtgeleidelijk aansteeds steiler.We zoeken onze weg over stenen en gruis door een couloir waar maar weinig direct zonlicht komt. Na een inspannende laatste passage komen we op de Forcella della Lavina, die naast het Mangart zadel ligt. We staan op de grens van Italië en Slovenië, metuitzicht over de meren van Fusine in het noordenen iets verder de sneeuwtoppen van Oostenrijk. We overnachten in de primitieve maargezellige hut bij het Mangart zadel, Koca Na Mangrtskem Sedlu (1906 m).

Dag 5

Koca Na Mangrtskem Sedlu (1906 m) - Predil Pas (1153 m) - Accommodatie in het dal
4 uur, +300m -1000m

We nemen de tijd om rond te lopen op het Mangart zadel; bij goed weer is het een geliefd startpunt voor paragliders. De Forcella Mangart is een zeer fotogeniek punt, met de Mangart boven-en de Fusine meren onder zich. We beginnen onze afdaling over een solide maar flink steil pad. Het pad loopt langs de Mangart Road, de verharde weg vanuit Log Pod Mangartom naar het Mangart zadel, die al bijna 100 jaar oud is en tot de meest spectaculaire, hogeen smalle wegen van Europa behoort. Als we onderaan de Mangart Road uitkomen nemen we de taxi naar onze accommodatie in het dal.

Optioneel: beklimming van de Mangart. De Mangart staat in de top 3 hoogste bergen van Slovenië, deze kunnen we alleen beklimmen bij een goede conditie van de groep en bij uitstekend weer. Het is mogelijk dat we daarna de taxi vanuit Koca Na Mangrtskem Sedlunemen over de Mangart Road, tot aan Cave del Predil.

Dag 6

Accommodatie in het dal - Sella Delle Cave (1322 m), Sella Carnizza (1765 m) - Rifugio Pellarini (1499 m)
6 uur, +1200m -610m

Op dag zes van onze tochtvolgen we de Sentiero Italia, een trail die door heel Italiëloopt. De dag begint vanuit onzeB&B in Cave del Predil (900 m) met een bosrijke klim van 400 meter naar Sella della Cave (1322 m). Vervolgens dalen we af naar het rustieke dal en lopen we door de rivierbedding van de Rio Freddo. We lopen een stuk over een onverharde wegen slaan dan af naar een gemarkeerd bospaadje, dat al stijgend over gaat in een uitdagend bergpad over rotsen en stenen. Het laatste stuktot aan de Sella Carnizza (1765 m) is beveiligd met staalkabels. Nadat we genoten hebben van het uitzicht dalen we de laatste 250 meter af naar Rifugio Pellarini, een uitdagend stukje.

Dag 7

Rifugio Pellarini (1499 m) - Sella Prasnig (1491 m), Monte Lussari (1790 m) -Ugovizza/Valbruna (780 m)
5 uur, +700m -450m

We laten Rifugio Pellarini achter ons envolgen het pad door het bos naar Sella Prasnig (1491 m). Voor ons doemt de Cima della Cacciatore op. Ons pad leidt ons er omheenen verder naar Monte Santo di Lussari (1790 m). Deze kloosterplaats is al sinds de 14e eeuw een bedevaartsoord voor Slovenen en Italianen. We kunnen hier optioneel een bezoek brengen aan het het kerkje met prachtige muurschilderingen. We nemen de kabelbaan omlaag naar Camparossoen lopennaar treinstation Ugovizza / Valbruna, hiernemen we de trein terug naar Villach.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Een technisch eenvoudige huttentocht gaat grotendeels over goed begaanbare bergpaden, maar ongebaand terrein komt ook voor. Ongebaand betekent blokkenterrein (losse rotsplaten), een gruishelling of sneeuwveld. Soms loop je langs steile afgronden en een enkele keer heb je je handen nodig voor een rotsige passage. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap).

Deelname eis
 • conditie tot 6 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Sjoerd Slegtenhorst

Uitrusting

Wat neem je mee

 • bergschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 45 liter
 • bergsporthelm


Schoenen
Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak

Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Erjavceva koca

Planinski Dom Tamar

Rifugio Luigi Zacchi

Koca na Mangrtskem sedlu

Rifugio Pellarini

Prijsinfo
Ledenprijs € 770,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 6 overnachtingen op Lager
 • 6x halfpension
 • boekje ‘Bergwandelen’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Je houdt van wandelen en geniet van de bergen. Wellicht heb je al eens een dagtocht gemaakt naar een top, maar heb je al eens meerdere dagen van berghut naar berghut gewandeld? Een nieuwe wereld gaat voor je open en je beleeft en ziet veel meer.

Wat is een huttentocht?

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxe berghutten. Adembenemend, je trekt van berghut naar berghut en hebt al je spullen op je rug. Je ziet indrukwekkende toppen en geniet optimaal van verschillende vergezichten. Tijdens een huttentocht ontdek je een groter berggebied dan bij een dagtocht. Je reist zelfstandig naar de afgesproken verzamelplaats en gaat vanaf hier verder als groep. De komende dagen dompel je jezelf onder in natuur, ruimte en rust. Je beleeft de bergen op hoogte en komt los van de bewoonde wereld. ’s Avonds, wanneer je aankomt in een knusse hut, is het tijd voor een welverdiende maaltijd en een spelletje of drankje met de groep. Na een lange wandeldag met de mooiste indrukken, trek je aan het einde van de dag je sokken uit en duik je in het bed van de berghut. Heerlijk, want je hoeft niet meer terug naar het dal. Huttentochten zijn er in alle vormen en maten, voor beginners en gevorderden. Je niveau is afhankelijk van je kennis, ervaring en conditie. Ook van die van je reisgenoten.

Kosten

De prijs is afhankelijk van je wensen en kun je zo hoog maken als je zelf wilt; dit ligt aan de duur van de reis en de prijzen van de individuele hutten. Halfpension, een tochtleider en informatieboekjes zijn inbegrepen bij een huttentocht van Bergsportreizen. De reis van en naar het startpunt, lunch en persoonlijke uitgaven zoals een drankje in de hut zijn voor eigen rekening. Neem je je lunch en snacks zelf mee dan ben je uiteraard goedkoper uit, je rugzak is dan wel een stuk zwaarder. Zwaarder voor je portemonnee of je rug, is een overweging die je moet maken.

Voorbereiding huttentocht

Een huttentocht lopen kan zwaar zijn, omdat het weer niet altijd meezit, maar zeker ook wanneer je conditie niet op peil is. Daarom is het belangrijk om in Nederland al te beginnen met het lopen van langere afstanden. Probeer ook alvast een paar dagen met een ingepakte rugzak om te lopen, zo wen je aan de belasting die je tijdens de huttentocht met je mee moet dragen. In het kenniscentrum van de NKBV zijn oefeningen te vinden waarmee je je thuis kunt voorbereiden op je tocht. Zo ga je zelfverzekerd de bergen in.

Waar kun je huttentochten lopen?

Een huttentocht loop je in een berggebied waar meerdere berghutten te vinden zijn. In de Alpen en de Pyreneeën zijn er berghutten in overvloed. Als je op huttentocht gaat met Bergsportreizen, kun je een tocht lopen in Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië of Noorwegen. De tocht is al voor je uitgestippeld. Het komt ook wel eens voor dat je tijdens een tocht een landsgrens over gaat. Houd je paspoort dus bij de hand. Het soort gebied varieert per huttentocht, het gaat van wandelen door ruig terrein tot hikes over gebaande groene paden. Bepaal zelf welke huttentocht bij je past.

Geen geschikte huttentocht gevonden bij Bergsportreizen? Je kunt je eigen huttentocht plannen op de NKBV Tochtenwiki, waar ook tochten staan die ingevoerd zijn door andere hikers en bergliefhebbers.

Benodigde uitrusting/materialen

Twee dingen die je op orde moet hebben voor het lopen van een huttentocht zijn je wandelschoenen en een goede rugzak. Je schoenen moeten goed ingelopen zijn om blaren te voorkomen. Het is belangrijk dat je schoenen stevig zijn en dat de zolen genoeg grip geven op grashellingen, rotsen en sneeuwvelden. Wanneer je zeker weet dat je op gebaande paden blijft en onderweg geen sneeuw tegenkomt, kun je kiezen voor lage wandelschoenen. Houd er rekening mee dat hoge wandelschoenen je enkels beschermen en meer stabiliteit geven dan lage schoenen. Tijdens het lopen van een huttentocht draag je alles wat je meeneemt zelf op je rug, zorg dus dat je alleen het noodzakelijke meeneemt. Een rugzak met een inhoud van 20-40 liter is ruim voldoende. Probeer maximaal 10 kilo aan gewicht mee te nemen, je moet er toch uren mee hiken. Onder het kopje uitrusting bij praktische informatie vind je bij elke reis een uitgebreide paklijst, zodat je goed voorbereid op reis kunt.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
30 jul 2023
05 aug 2023
vol