Zwitserland

Hintere Gasse - Jungfrautrek, Huttentocht 50+

Aantal dagen 5
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 29 aug
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 640,- per persoon
Jungfrautrek, Fit & Vitaal
Zwitserland

Hintere Gasse - Jungfrautrek, Huttentocht 50+

Jungfrautrek, Fit & Vitaal
Aantal dagen 5
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 29 aug
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 640,- per persoon

Wandel met zicht op witte Alpenreuzen

Een prachtige alpiene huttentocht: vanuit Lauterbrunnen, bovenlangs het Lauterbrunnen- en Kiendal en eindigend in Kandersteg. Een tocht met veel hoogtemeters en zicht op indrukwekkende alpenreuzen als Eiger, Mönch en Jungfrau, later ook op de Gspaltenhorn en Blüemlisalphorn. De tocht vraagt een goede conditie, tredzekerheid en enige alpine ervaring. Puin en keien maken onderdeel van de tocht en soms heb je even je handen nodig op een ladder of bij een kabel. Kortom, een vijfdaagse bergtocht met indrukwekkende vergezichten op het hooggebergte van Berner Oberland (en Wallis). De looptijden per dag varieert tussen 3 tot 6 uur (zonder rust). Een deel van de tocht volgt de Via Alpina. Een paar secties van de paden zijn van traptreden voorzien en beveiligd met kabel en soms treffen we korte ladders. Het spoor is af en toe zoek, zoals bij de oversteek van de Gamchigletsjer, waar een dikke laag puin het eeuwige ijs bedekt en een eigen pad gezocht moet worden. Met enige alpine wandelervaring en een goede conditie wordt deze tocht een avontuurlijke en indrukwekkende ervaring met zicht op vele witte Alpenreuzen.

Deze tocht is ontwikkeld in het kader van Fit & Vitaal. Met een goede voorbereiding kun je deze huttentocht lopen. Heb je twijfels over je fysieke en medische conditie dan raden we aan om een sportmedische keuring te doen. Hierbij zal een sportarts kunnen oordelen of het veilig en verantwoord is om de bergen in te gaan. De NKBV werkt nauw samen met het Alrijne ziekenhuis met sportarts drs. H.J. (Dieke) Kok. NKBV leden krijgen 10% korting op de sportmedische keuring.

Lees de blog op nkbv.nl van deelnemers die afgelopen zomer de tocht hebben gemaakt.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Lauterbrunnen -Isenfluh - Sulsseewli (1920 m) - Suls-Lobhornhütte (1955 m)

We beginnen onze tocht in Lauterbrunnen. ‘s Ochtends reizen we met een bus naar het bergdorp Isenfluh (1081 m). Net onder restaurant Waldrand stopt de bus en begint onze tocht. Vanuit Isenfluh hebben we direct een mooi uitzicht over het het Lauterbrunnental en op de indrukwekkende wanden van de Eiger, Mönch en Jungfrau. We beginnen gelijk met stijgen. Via een steile weg lopen we langs de laatste huizen van Isenfluh en komen we in het bos. De bomen worden langzaam dunner en we komen boven de boomgrens op een alm uit, waar ons pad verder langs de Sulsbach loopt, richting een alm-boerderij. We lopen iets voorbij de boerderij richting een klein meertje: Sulsseewli (1920 m). Een spoor leidt ons van het meertje naar de kleine Suls-Lobhornhütte (1955 m). Bij de hut is het uitzicht spectaculair en bij mooi weer kunnen we hier vanaf het terras van genieten. De voorzieningen van de hut zijn eenvoudig.

3 uur, +850m

Dag 2

Suls-Lobhornhütte - Grütschalp (1486 m) - Mürren (1640 m) - Rotstockhütte (2040 m)

We dalen vanaf de Lobhornhütte (1920 m) af naar de Sulsalm en lopen via de Sulsboerderij een stukje terug over het pad van gister. Net voor een hek buigen we af naar Sousläger (boerderij op 1650 m). We volgen vanaf de boerderij het pad naar Grütschalp (1486 m). In Grütschalp stappen we op de trein voor een panoramische treinrit naar Mürren, hiervoor koopt iedereen zelf een kaartje.

Optie: eventueel is de treinrit ook te voet af te leggen, de Via Alpina loopt bovenlangs het spoor. De wandeling is ongeveer 5 km lang en duurt 1 ½ uur, stijging van 150 hoogtemeters.

Bij aankomst op het eindstation Mürren (1640 m) kunnen we kiezen om eerst te lunchen of dit later onderweg te doen. We volgen door dit autovrije dorp de Via Alpina, richting het kabelbaanstation Schilthorn. De Via Alpina voert ons door weiden langs Spielboden naar de zuidhelling van de Schilthorn. We hebben inmiddels zicht op enkele nieuwe alpenreuzen, onder andere de Breithorn. Na een flinke stijg met zigzag pad lopen we hoog in de hellingen van de Schilthorn over een goed pad naar de Rotstockhütte (2040 m) met een naastgelegen boerderij. De koeienbellen horen we al van ver.

Ochtend: 3 uur, +100m, -550m

Middag: 3 uur, +450m, -50m

Dag 3

Rotstockhütte - Sefinenfurgga (2612 m) - Gspaltenhornhütte (2455 m)

Vanuit de hut vervolgen we de Via Alpina over alpenweiden in westelijke richting. Het pad loopt parallel aan de loop van de Sefibach. Al snel stijgen we gestaag richting de pas Sefinenfurgge (2612 m). Het laatste stuk van de stijg is steil en steenachtig met op het eind een houten trap. Op de Sefinenfurgge verlaten we de Via Alpina en volgen de aanduiding naar de Gspaltenhornhütte. Na het hoogste punt volgt een afdaling door de indrukwekkende wanden van de Vorderi Bütlase en Bütlase. De steile stukken zijn voorzien van trappen, vast touw/kabel en op een enkele plek treffen we een korte ladder. De afdaling gaat over in een pad en eindigt bij de uitlopers van een gletsjer. Tot ver in de zomer zie je in de gevolgen van sneeuwlawines. Dankzij een pad onderlangs is dit terrein te omzeilen. Een klim over een puinhelling volgt. Ter hoogte van Trogegg draait ons pad in zuidoostelijke richting. het levert spectaculair uitzicht op. Ver onder ons zien we de Gamchigletsjer en de indrukwekkende wanden van de Wildi Frau, Morgenhorn en Gspaltenhorn. Na een knik in het pad kunnen we de Gspaltenhornhütte (2455 m) op afstand zien liggen tegen de machtige en massieve wanden van de Gspaltenhorn.

4½ uur, +800m , -350m

Dag 4

Gspaltenhornhütte - Gamchigletjer Hohtürli (2778 m) - Blüemlisalphütte (2834 m)

Vandaag steken we over naar de andere zijde van het dal om naar de volgende hut te komen. Daarvoor moeten we eerst afdalen naar de Gamchigletsjer en via de morene aan de andere kant weer omhoog klimmen. We lopen een klein stukje over het pad van gisteren terug, tot een wegwijzer die de Blümlisalphütte aangeeft. Bij een volgende wegwijzer stappen we de morene van de Gamschigletsjer op. Een dikke laag gruis en puin bedekt hier het ijs en we zoeken over de morene ons pad. Aan het eind van de gletsjermorene moeten we via twee bruggen over een diep uitgesleten, spectaculaire kloof. Vanaf hier klimt ons pad al snel van de gletsjermorene weg. We bereiken de Via Alpina en lopen op dit goed onderhouden pad en klimmen gestaag naar Hohtürli (2778 m). Een lange en gestage stijg met leuningen of een touw/ketting. Pas na de laatste trede heb je zicht op Hohtürli en een nieuw indrukwekkend decor. Een breed zigzag spoor gaat omhoog naar de Blüemlisalphütte (2834 m). Achter de hut doemen de witte toppen van de Blüemlisalphorn, Weissi Frau en Morgenhorn op. Vanuit de hut is diep in de verte zicht op het Kandersteg-dal. In de namiddag kunnen we optioneel nog een kleine wandeling maken richting de gletsjervoet. De zonsondergang vanaf de Blümlisalphütte is vaak spectaculair.

6 uur, +950m , -600m

Dag 5

Blüemlisalphütte - Berghaus Oberbärgli (1978 m) - Kabelbaan Oeschinen - Kandersteg (Restaurant Rendez-vous)

Voor de afdaling naar Kandersteg gaan we via een zigzag pad eerst naar Hohtürli. Hier daalt de Via Alpina gestaag af over de morenevelden van de Blümlisalpgletsjer naar de alpenweiden van Oberbärgli. Ter hoogte van Berghaus Oberbärgli (1978 m) maken we een keus: we lopen hoog bovenlangs de Oeschinensee (panorama pad) of we lopen onderlangs, langs de oevers van het Oeschinensee. Beide paden hebben zicht op de loodrechte wanden rondom de Oeschinensee. We verlichten de afdaling door het laatste stuk met de kabelbaan te gaan. Dit scheelt 500 meter afdalen via een ietwat saai pad. Bij het kopen van een kaartje voor de lift is het handig als je aangeeft of je eventueel in Kandersteg overnacht, dat scheelt wat in prijs. Als we de kabelbaan uitstappen is er direct naast de lift het terras van Restaurant Rendez-vous. Een mooi punt om samen onze week af te sluiten en nog even na te genieten, voor ieder zijn of haar eigen weg gaat.

4½ uur, +100m , -1200m

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Een huttentocht gaat grotendeels over goed begaanbare bergpaden, maar ongebaand terrein komt ook voor. Ongebaand betekent blokkenterrein (losse rotsplaten), een gruishelling of sneeuwveld. Soms loop je langs steile afgronden en een enkele keer heb je je handen nodig voor een rotsige passage. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap).

Deelname eis
 • conditie tot 6 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Leon Tromp

Uitrusting

Wat neem je mee

 • bergschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 45 liter
 • bergsporthelm


Schoenen
Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak

Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Rostockhütte

Gspaltenhornhütte

Blüemlisalphütte

Doldenhornhütte

Lohnerhütte

Prijsinfo
Ledenprijs € 640,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 6 overnachtingen op Lager/kamer
 • 6x halfpension
 • boekje ‘Bergsport in het kort’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Je houdt van wandelen en geniet van de bergen. Wellicht heb je al eens een dagtocht gemaakt naar een top, maar heb je al eens meerdere dagen van berghut naar berghut gewandeld? Een nieuwe wereld gaat voor je open en je beleeft en ziet veel meer.

Wat is een huttentocht?

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxe berghutten. Adembenemend, je trekt van berghut naar berghut en hebt al je spullen op je rug. Je ziet indrukwekkende toppen en geniet optimaal van verschillende vergezichten. Tijdens een huttentocht ontdek je een groter berggebied dan bij een dagtocht. Je reist zelfstandig naar de afgesproken verzamelplaats en gaat vanaf hier verder als groep. De komende dagen dompel je jezelf onder in natuur, ruimte en rust. Je beleeft de bergen op hoogte en komt los van de bewoonde wereld. ’s Avonds, wanneer je aankomt in een knusse hut, is het tijd voor een welverdiende maaltijd en een spelletje of drankje met de groep. Na een lange wandeldag met de mooiste indrukken, trek je aan het einde van de dag je sokken uit en duik je in het bed van de berghut. Heerlijk, want je hoeft niet meer terug naar het dal. Huttentochten zijn er in alle vormen en maten, voor beginners en gevorderden. Je niveau is afhankelijk van je kennis, ervaring en conditie. Ook van die van je reisgenoten.

Kosten

De prijs is afhankelijk van je wensen en kun je zo hoog maken als je zelf wilt; dit ligt aan de duur van de reis en de prijzen van de individuele hutten. Halfpension, een tochtleider en informatieboekjes zijn inbegrepen bij een huttentocht van Bergsportreizen. De reis van en naar het startpunt, lunch en persoonlijke uitgaven zoals een drankje in de hut zijn voor eigen rekening. Neem je je lunch en snacks zelf mee dan ben je uiteraard goedkoper uit, je rugzak is dan wel een stuk zwaarder. Zwaarder voor je portemonnee of je rug, is een overweging die je moet maken.

Voorbereiding huttentocht

Een huttentocht lopen kan zwaar zijn, omdat het weer niet altijd meezit, maar zeker ook wanneer je conditie niet op peil is. Daarom is het belangrijk om in Nederland al te beginnen met het lopen van langere afstanden. Probeer ook alvast een paar dagen met een ingepakte rugzak om te lopen, zo wen je aan de belasting die je tijdens de huttentocht met je mee moet dragen. In het kenniscentrum van de NKBV zijn oefeningen te vinden waarmee je je thuis kunt voorbereiden op je tocht. Zo ga je zelfverzekerd de bergen in.

Waar kun je huttentochten lopen?

Een huttentocht loop je in een berggebied waar meerdere berghutten te vinden zijn. In de Alpen en de Pyreneeën zijn er berghutten in overvloed. Als je op huttentocht gaat met Bergsportreizen, kun je een tocht lopen in Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië of Noorwegen. De tocht is al voor je uitgestippeld. Het komt ook wel eens voor dat je tijdens een tocht een landsgrens over gaat. Houd je paspoort dus bij de hand. Het soort gebied varieert per huttentocht, het gaat van wandelen door ruig terrein tot hikes over gebaande groene paden. Bepaal zelf welke huttentocht bij je past.

Geen geschikte huttentocht gevonden bij Bergsportreizen? Je kunt je eigen huttentocht plannen op de NKBV Tochtenwiki, waar ook tochten staan die ingevoerd zijn door andere hikers en bergliefhebbers.

Benodigde uitrusting/materialen

Twee dingen die je op orde moet hebben voor het lopen van een huttentocht zijn je wandelschoenen en een goede rugzak. Je schoenen moeten goed ingelopen zijn om blaren te voorkomen. Het is belangrijk dat je schoenen stevig zijn en dat de zolen genoeg grip geven op grashellingen, rotsen en sneeuwvelden. Wanneer je zeker weet dat je op gebaande paden blijft en onderweg geen sneeuw tegenkomt, kun je kiezen voor lage wandelschoenen. Houd er rekening mee dat hoge wandelschoenen je enkels beschermen en meer stabiliteit geven dan lage schoenen. Tijdens het lopen van een huttentocht draag je alles wat je meeneemt zelf op je rug, zorg dus dat je alleen het noodzakelijke meeneemt. Een rugzak met een inhoud van 20-40 liter is ruim voldoende. Probeer maximaal 10 kilo aan gewicht mee te nemen, je moet er toch uren mee hiken. Onder het kopje uitrusting bij praktische informatie vind je bij elke reis een uitgebreide paklijst, zodat je goed voorbereid op reis kunt.

Welke gebieden zijn aan te raden?

Huttentochten zijn er in veel verschillende gebieden en op verschillende niveaus. Het verschil in niveau zit vooral in het aantal loopuren per dag en de hoogtemeters die per dag worden geklommen.

Beginners - De vijfdaagse huttentocht in Parc National de la Vanoise is ideaal voor een beginnend huttentocht loper. De huttentocht voert je door het oudste nationale park in Frankrijk, grenzend aan Italië. De tocht geeft je een mooi uitzicht over de hoge bergtoppen, diepe meren en je stuit misschien op steenbokken, gemzen en steenarenden. Je loopt gemiddeld 5 tot 6 uur per dag over meestal goed gebaande paden.

Gevorderden - De Tour des Combins is een pittige, bergachtige en gevarieerde wandelroute die je in 7 spannende dagen langs de Grand Combin voert. Als wandelaar word je tijdens de route betovert door de indrukwekkende toppen en immense gletsjers van het Combins-massief (4314 m), een van de hoogsten van de Alpen. Je begeeft je tijdens de huttentocht aan beide zijden van de grens tussen Zwitserland en Italië en doorkruist meerdere dalen in het grensgebied. Het is een sportieve en veeleisende route die je door fantastische landschappen leidt.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
29 aug 2022
02 sep 2022
vol