Noorwegen

Etnefjell - langs onbemande hutten, Huttentocht

Aantal dagen 6
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 8
Vertrekdata
 • 21 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 775,- per persoon
Etnefjell trekking, huttentocht
Noorwegen

Etnefjell - langs onbemande hutten, Huttentocht

Etnefjell trekking, huttentocht
Aantal dagen 6
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 8
Vertrekdata
 • 21 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 775,- per persoon

De Etnefjellene-trekking is een 6-daagse huttentocht via onbemande berghutten en gemarkeerde paden van Rullestad naar Håfoss. Het is een ruig en gevarieerde berggebied in het zuidwest Noorwegen. De totale afstand is ongeveer 65 kilometer met 3000 hoogtemeter. Het terrein is grillig en uitdagend, met paden die door moerassen lopen, over rotsen gaan en langs spectaculaire watervallen voeren. De hutten zijn knus en comfortabel, maar hebben geen stromend water en beperkte elektriciteit (zonnepanelen, 12 volt). In sommige delen van het gebied is er geen mobiel bereik. Alle hutten liggen aan een meer, dus je kunt elke dag een verfrissende duik nemen.

De hutten zijn onbemand (geen huttenwaard), maar worden wel bevoorraad. Dat betekent dat je (indien beschikbaar) houdbare producten kunt kopen, zoals havermout, crackers, jam, koekjes en soep. Vooraf kunnen we onderling ook afspreken om wat voorraden voor onderweg in te slaan. Het gebied is nog onbekend bij de meeste toeristen. Hier vind je gegarandeerd rust en stilte in een ongerepte Noorse bergwereld. Deze trekking biedt een echte Noorse bergervaring in een notendop.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Parking Rullestad (100m) - Mjelkestølen - Simlebu (780m)
3½ uur, 5½ km, +600m

Vanaf de parkeerplaats bij de camping in Rullestad maken we op de eerste dag een flinke klim van ongeveer 400 hoogtemeters. Vervolgens leidt het pad ons door moerassig terrein, waar we gebruikmaken van houten planken, naar Mjelkestølen, een verzameling almhutjes. De laatste twee kilometer voert ons over rotsachtig terrein, en ongeveer een kilometer voor de hut bereiken we de boomgrens. De kleine hut Simlebu bevindt zich aan de oever van een bergmeer.

Dag 2

Simlebu (780m) - Blomstølsskard (kloof) en het meer Vaulo 874m - Sandvasshytta (825m)
5 uur, 15 km, +500m, -450m

Vanaf Simlebu vervolgen we onze tocht boven de boomgrens, door rotsachtig terrein met uitzicht op talloze bergmeren. In de eerste paar kilometers gaat het pad op en neer, over rotsformaties en langs snelstromende beekjes, naar Blomstølsskard (een kloof). Vervolgens volgen we een pad door glooiend, open terrein naar het meer Vaulo. Het laatste deel van onze route, vanaf het meer naar de hut, gaat licht omhoog. Onderweg is de kans groot dat we het geluid van schapenbellen horen. De hut, Sandvasshytta, bevindt zich wederom aan de oever van een bergmeer.

Dag 3

Sandvasshytta (825m) - Tvitjørnene (bergmeer) - Blomstølen (630m)
2 uur, 6km, +100m, -200m

Vandaag staat er een korte etappe op het programma, die ons door een glooiend terrein voert met talloze meren, bergbeekjes, watervallen en adembenemende vergezichten van Sandvasshytta naar Blomstølen. Onderweg, of bij Blomstølen, is er gelegenheid om een verfrissende duik te nemen in een bergmeer. Als de omstandigheden het toelaten, kan er vanuit Blomstølen een extra wandeling worden gemaakt.

Dag 4

Blomstølen (630m) - Ingebjørgsvatna - Holsnåna - Storavassbu (575m)
5 uur, 10km, +650m, -700m

Op deze etappe maken we aanzienlijke hoogteverschillen. Het terrein wordt ruiger met imposante watervallen, steile wanden en diepe afgronden. Hier en daar kunnen we zelfs een sneeuwveld tegenkomen. Vanuit Blomstølen stijgt het pad stevig en bereiken we een hoogte van ongeveer 1000 meter. We blijven enkele kilometers op ongeveer deze hoogte en dalen vervolgens af naar de hut, Storavassbu. In de buurt van de hut is het goed mogelijk dat we verwelkomd worden door de schapen. Ook bij deze hut is het weer mogelijk om een verfrissende duik te nemen in een kraakhelder bergmeer.

Dag 5

Storavassbu (575m) - via bergmeren: Flåtevatnet (550m) en Djupavatnet (650m) - Løkjelsvatnhytta (625m)
6 uur, 17km, +450m, -400m

Vandaag staat de langste etappe van de huttentocht op het programma. De eerste kilometers lopen we terug over het pad van gisteren, terug naar Holsnåna. Daar slaan we - net onder de boomgrens - af en lopen door een sprookjesachtig dwergberkenbos en via een moerassig gebied naar Flåtevatnet, een groot bergmeer. Vanaf het meer stijgen we licht via deels open terrein naar een volgend groot bergmeer, Djupavatnet. Vervolgens passeren we meerdere kleinere bergmeren en bereiken we de Løkjelsvatnhytta aan het Lykilsvatnet.

Dag 6

Løkjelsvatnhytta (625m) - Løkjelsvatnhytta (625m)
4 uur, 13 km, -600m

Op deze laatste etappe van de huttentocht dalen we af in steil terrein en door dichte bossen naar het dal. Op de steilste stukken van de afdaling zijn ladders geplaatst als hulpmiddel. Na ongeveer twee kilometer bevinden we ons weer in bewoond gebied (Hårland). Vervolgens is het nog ongeveer elf kilometer lopen over (kleine) asfaltwegen naar Håfoss in het hoofddal. Voor dit laatste stuk kunnen we eventueel ook gebruikmaken van een lokale bus of taxi. Hier eindigt de reis, en gezamenlijk kunnen we een bus nemen naar ons startpunt.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Een technisch eenvoudige huttentocht gaat grotendeels over goed begaanbare bergpaden, maar ongebaand terrein komt ook voor. Ongebaand betekent blokkenterrein (losse rotsplaten), een gruishelling of sneeuwveld. Soms loop je langs steile afgronden en een enkele keer heb je je handen nodig voor een rotsige passage. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap).

Deelname eis
 • conditie tot 5 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Ellen Rohaan

Kennismakingsmoment

De tochtleider organiseert voorafgaand aan de reis een kennismakingsmoment en nodigt je hiervoor uit. Tijdens de kennismaking krijgt de groep de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en belangrijke zaken te bespreken zoals de uitrusting, carpoolafspraken en het afstemmen van de starttijd en locatie. Het kennismakingsmoment kan zowel fysiek als online worden gehouden.

Uitrusting

Wat neem je mee

 • bergschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 35-40 liter

  Schoenen
  Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

  Overige Uitrusting
 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak

  Bergsportmateriaal huren
  Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp
Prijsinfo
Ledenprijs 775,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 5 overnachtingen in onbemande hut
 • 5x halfpension
 • boekje ‘Bergwandelen’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxe berghutten. Adembenemend, je trekt van berghut naar berghut en hebt al je spullen op je rug. Je ziet indrukwekkende toppen en geniet optimaal van verschillende vergezichten. Tijdens een huttentocht ontdek je een groter berggebied. Je dompelt je onder in natuur, ruimte en rust. Je beleeft de bergen op hoogte en komt los van de bewoonde wereld. ’s Avonds, wanneer je aankomt in een knusse hut, is het tijd voor een welverdiende maaltijd en een spelletje of drankje met de groep.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs
21 jul 2024
26 jul 2024
vol
€ 775