Oostenrijk

Silvretta, Bergwandelcursus

Aantal dagen 5
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 8
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 905,- per persoon
Silvretta, bergwandelcursus
Oostenrijk

Silvretta, Bergwandelcursus

Silvretta, bergwandelcursus
Aantal dagen 5
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 8
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 905,- per persoon

Yes, je wilt verder kennismaken met bergwandelen. Goed bezig! Voor bergwandelen heb je conditie nodig, uithoudingsvermogen, kennis en inzicht. Wat er precies bij komt kijken, leer je tijdens de bergwandelcursus. Deze praktische cursus in Oostenrijk is een goede volgende stap als je al wat wandel ervaring hebt en voor het eerst de bergen in wilt. Je standplaats is de Jamtalhütte in het ruige Silvrettagebergte. Elke dag trek je over paadjes, blokkenterrein en morenes. Je beklimt de Grenzeckkopf (3048 m) en bereikt via een klettersteig de top van de Pfannknecht (2822 m). Met stijgijzers onder je bergschoenen maak je een tocht naar een gletsjertong. En over het comfort in de hut hoef je je geen zorgen te maken: je kunt warm douchen! Hein van de Kerkhof ging mee naar de Silvretta en schreef hierover in Hoogtelijn.

Lees het artikel

Programma

Toon alles

Dag-tot-dag programma

De Jamtalhütte is onze uitvalsbasis. Een mooie plek in de Silvretta op 2165 meter hoogte. In de omgeving van deze hut kunnen we perfect kennismaken met allerlei soorten bergwandel technieken zoals het lopen over de gletsjer, door blokkenterrein en stijgen en dalen over steile hellingen. Na een mooie wandeling door het Jamtal zetten we de eerste dag onze spullen vast bij de hut en starten we ‘s middags al met bergwandel oefeningen. Ook leer je over het meegebrachte materiaal. Hoe gebruik je een klimgordel, touw, helm, pickel en stijgijzers? En ben je al bekend met de belangrijkste knopen? We gaan aan de slag met diverse veiligheidsaspecten die belangrijk zijn om verantwoord de gletsjer op te gaan, en leren te zekeren.

Natuurlijk beklimmen we een paar mooie schartes en toppen. De Futschölpass, Grenzeckkopf en Kronenjoch staan op het programma en de Pfannknechtscharte beklimmen we per klettersteig. Lekker alpien dus, maar wel gezekerd aan een staalkabel.

Tijdens de bergwandelcursus leer je wandeltechnieken op de gletsjer, dus de stijgijzers gaan mee in je rugzak. Na een stevige wandeling bereik je de gletsjer, de Jamtal Ferner. Hier oefenen we basis stijgijzer technieken en maken aansluitend een tocht naar de Russkopf.

Op de laatste dag gaan we naar de Chalaus gletsjer en perfectioneren we onze wandeltechieken in blokkenterrein. Dan zit de cursus er alweer op en gaan we terug naar Galtür. Jij bent klaar voor een zelfstandige bergwandeling, heb je hem al ingepland?

Hein van de Kerkhof ging mee op bergwandelcursus in de Silvretta en schreef er een artikel over. Ben je benieuwd naar zijn ervaring? Lees meer op nkbv.nl

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Dag 1
Treffen met de gids om 09.00 uur. Vanuit Galtür lopen we door het Jamtal naar de Jamtalhütte, waar we deze week verblijven. Bij het avondeten bespreken we het programma voor morgen. Daarna introductie van oriëntatie in de bergen.

Dag 2
Na het ontbijt maken we een tocht naar de Futschölpass en beklimmen we de Grenzeckkopf en Kronenjoch.

Dag 3
We lopen naar de Pfannknechtscharte en gaan via een klettersteig naar de top. Via een andere route gaan we terug naar de hut.

Dag 4
Vandaag gaan we de gletsjer op. Vanuit de hut is de Jamgletsjer makkelijk te bereiken. We oefenen de basis stijgijzertechnieken op de gletsjer en maken vervolgens een tocht naar de Russkopf en terug naar de hut.

Dag 5
Vandaag worden op de morene van de Chalaus gletsjer en in blokkenterrein de puntjes op de i gezet. daarna lopen we terug naar het dorp Galtür.

Praktische informatie

Deelname eis
  • conditie tot 6 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze activiteit worden UIAGM Berggidsen ingezet.

UIAGM-Berggids
Alleen officiële, gediplomeerde berg- en skigidsen mogen in de Alpenlanden en in veel andere landen werkzaam zijn als gids. Een Berggids beschikt over de hoogst haalbare kwalificatie in de klim- en bergsport en heeft uitgebreide kennis over veiligheid in de bergen, de laatste stand der techniek en een grote gebiedskennis. Een Berggids is aangesloten bij de internationale gidsenbond UIAGM/IVBV/IFMGA. Waar een berggids wordt ingezet is de voertaal Duits, al kunnen veel gidsen ook prima Engels en soms zelfs enkele woorden Nederlands.

Uitrusting

Klimtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor de klimtechnische uitrusting.

Wat neem je zelf mee

  • stijgijzervriendelijke bergschoenen
  • bergsportrugzak met pickelbevestiging, inhoud ± 35-40 liter.

Schoenen
Het de bergwandelcursus heb je bergschoenen nodig die vallen in B/C of C-categorie. De schoenen moeten in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.
Indien je schoenen gaat kopen zou je de aanschaf van stijgijzervriendelijke schoenen (C-schoenen) in overweging kunnen nemen. Als je door wilt stromen naar een basiscursus cursus sneeuw en ijs is het hebben van stijgijzervriendelijke schoenen (C-schoenen) namelijk verplicht.

Overige uitrusting

  • bergsportbroek winddicht en sneldrogend
  • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
  • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
  • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
  • thermo onderkleding (sneldrogend)
  • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
  • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
  • wandelsokken
  • gamaschen
  • muts die over de oren gaat
  • zonnepetje
  • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
  • EHBO-setje
  • bivakzak

Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp.

Accommodatie
Prijsinfo
Ledenprijs 905,- p.p. Inclusief
  • Oostenrijkse UIAGM-berggids
  • 4 overnachtingen in het lager
  • 4x halfpension
  • Huur technische uitrusting (stijgijzers, klettersteigset etc.)
  • Cursusinformatieboekje
  • Boekje 'bergwandelen'

Exclusief

  • Heen en terugreis
  • Lunch
  • Eventueel gebruik van openbaar vervoer, kabelbaan etc.
  • Persoonlijke uitgaven
Over deze activiteit

Tijdens de cursus bergwandelen maak je kennis met diverse soorten terrein zoals sneeuw, rots, grashellingen etc. Je leert over tochtenplanning, uitrusting en andere basisvaardigheden voor het bergwandelen. Na deze cursus weet je welke terreinsoorten je kunt tegenkomen en waar je interesse ligt.

Leiding
De cursus wordt geleid door een berggids. De voertaal is Duits.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdatum
Einddatum
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs