Zwitserland

Valpelline - Wallis, Hoogalpiene tocht

Aantal dagen 6
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 8
Vertrekdata
 • 14 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 995,- per persoon
Valpelline - Wallis, Hoogalpiene tocht
Zwitserland

Valpelline - Wallis, Hoogalpiene tocht

Valpelline - Wallis, Hoogalpiene tocht
Aantal dagen 6
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 8
Vertrekdata
 • 14 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 995,- per persoon

Een prachtige hoogalpiene rondtour op de grens van Italie - Zwitserland, over paden, blokkenterrein, rivieroversteken, gruishellingen en een flink aantal cols. Drie dagen is een gletsjerdoorsteek onderdeel van de tocht. We overnachten zowel in Italiaanse en Zwitserse hutten. De gletsjeruitrusting gaat mee voor de oversteken en/of afdalen via sneeuw- of ijshellingen of via de rots (afhankelijk van de omstandigheden). Gedurende alle tochtdagen verblijven we in hooggelegen berghutten. Op drie dagen steken we gletsjers over. De stijgijzers en alle gletsjeruitrusing gaat mee. Afhankelijk van de omstandigheden behoort de beklimming van een top tot de mogelijkheden.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Dzovennoz (Valpelline) (1570m) - Alpe Berrier (2198m) - Rifugio Crête Sèche (CAI) (2400m)
3 uur, +800m

Vanuit Dzovennoz (1570m) begint onze tocht. Het start gelijk met een flinke klim naar onze eerste hut, via een mooie route. We kiezen een rustig looptempo en volgen de beek naar Alpe Berrier (2198 m). Eenmaal boven de boomgrens buigt ons spoor naar het westen. We hebben nu goed zicht op het diep ingesneden dal onder ons. De Italiaanse hut kondigt zich boven de boomgrens aan door de van verre zichtbare vlaggemast. Na een laatste klim bereiken we de gemoedelijke Rifugio. Rifugio Crête Sèche (2400 m) ligt tegen de flanken van de Aroletta bergketen.

Dag 2

Rifugio Crête Sèche (CAI) (2400m) - Col de Crête Sèche (2896m) - Cabane de Chanrion (2462m)
5-6 uur, +700m , -650m

Na het ontbijt lopen we achter de hut omhoog, richting Col de Crête Sèche (2896 m). Mogelijk ligt er vroeg in de zomer nog sneeuw op het pad. We stijgen naar de oude pasovergang, Col de Crête, in ongeveer 2 uur. Deze relatief lage pasovergang werd vorige eeuw ondermeer gebruikt als smokkelroute (oa sigaretten). Vanaf de Col hebben we zicht op onder meer la Ruinette (3875 m), Le Pleureur (3703 m), Tournelon Blanc (3702 m) en de machtige Grand Combin (4314 m). Vrij snel vanaf de col duikt het spoor steil naar beneden. Er hangen op de steilste stukken kettingen. Eenmaal uit de steile afdaling volgen we de blauw-wit markeringen door ongebaand terrein, over blokken en een aantal rivierkruisingen. Ons pad buigtnaar rechts, richting Glacier d’Ottema. Via een bruggetje komen we op een karrespoor. Via dit spoor zig-zaggen we omhoog naar Cabane de Chanrion. De Cabane de Chanrion (2462 m) is recent verbouwd. De hut voorziet zichzelf van energie en de uitstraling binnen is modern en ruim. Na ons geïnstalleerd te hebben nemen we in de namiddag sneeuw- en ijstechnieken door. Morgen hebben we namelijk op het eind van de dag, bij de afdaling van Col de Cheilon, ons materiaal nodig.

Dag 3

Cabane de Chanrion (2462m) - hoog over 4 Collen - Cabane des Dix (2928m)
7 uur, +1000m , -550m

Een dag rijk aan overschrijdingen: er staan maar liefst vier hoogalpiene collen op het programma. Op een rijtje overschrijden we Col de Tsofeiret (2628m) - Col de Lire Rose (3115m) - Col du Mont Rouge (3326m) - Col de Cheilon (3243m). Vrijwel direct achter de hut gaat het pad eenvoudig omhoog naar de Col de Tsofeiret (2628m). Na een uurtje staan we op deze eerste Col. Vanaf hier kiezen we een kleiner pad in noord-oostelijke richting over gruis, richting Col de Lire Rose. Bij mooi weer, hebben we prachtig uitzicht op de Grand Combin met haar gletsjers en ondermeer La Ruinette en de resten van Glacier du Brenay.Vlak voor Col de Lire Rose spotten we misschien op grashellingen nog steenbokken. Eenmaal op Col de Lire Rose, houdt het spoor op. We moeten een stukje afdalen in een groot blokkenveld, richting de bodem van een lager gelegen kom en vandaar weer omhoog naar de Col du Mont Rouge. Mogelijk dat hier nog sneeuwvelden liggen. We steken het vlakke gletsjerplateau over naar de al zichtbare Col de Cheilon. Vanaf deze Col zien we de laatste etappe naar de Cabane des Dix. Afhankelijk van de condities dalen we af via steile sneeuwvelden of anders door gruis en rots. Hier bevinden zich in de helling vaste standplaatsen, waar we eventueel ook via ons touw kunnen afdalen. Onderaan de Col, komen we uit op de helling van een, eerst nog wat steile, apere gletsjer. Eenmaal beneden op het vlakkere deel is het eenvoudig lopen tot aan de hut. De hut ligt prachtig, heeft voor liefhebbers een buitendouche.

Dag 4

Cabane des Dix (2928m) - optioneel: Pigne d' Arolla 3796m) - Cabane des Vignettes (3160m)
5-6 uur, +1000m , -750m

Bij goede omstandighedenhebben we de mogelijkheid om 'hoog over'door te steken naar de hooggelegen berghut Cabane de Vignettes of 'onderlangs'naar de hut te klimmen. In beide gevallen lopen we deels over gletsjers. Bij goede omstandigheden behoort de top Pigne d'Arolla tot de mogelijkheden. De Vignettes-hut ligt ruim boven de 3000 m in het hart van de Walliser Alpen. Het uitzicht is adembenemend. Je kijkt uit op de Otemma- en Mont Collon gletsjers en de toppen Pigne d'Arolla, Mont Collon en l'Evêque.

Dag 5

Cabane des Vignettes (3157m) - Col l'Evèque (3392) - Col Collon (3087m) - Rifugio Nacamuli al Col Collon (2830m) -
4-5 uur, +400m , -850m

We starten bij de hut op de stijgijzers, we stappen immers direct op ijs. Via Col des Vignettesdalen we over ijs, gruis en sneeuw af naar de lager gelegen delen van Glacier d'Otemma. Het uitzicht is fantastisch met rondom alleen maar hooggebergte. Het laagste punt op de gletsjer is Col de Charmotane. Vanaf hier begint onze klim omhoog richting Col de l’Eveque. Afhankelijk van de condities is dit eenvoudig of een zigzag tussen spleten. Vanaf Col de l’Eveque steken we over richting Col Collon. Ook hier geldt dat afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw, we of een relatief eenvoudige tocht hebben of flink moeten zigzaggen om de gletsjerspleten te mijden.Eenmaal op de Col Collon kunnen de stijgijzers uit. Een bord geeft de richting aan naar ons eindpunt: Rifugio Nacamuli al Col Collon. Via een ruig en stil dal daalt het pad steil af. Een grote hoeveelheid water komt aan alle kanten in het dal uit de wanden naar beneden. De hut krijgen we op afstand al in het oog. Rots, gruis en op laatst een korte stijg, brengt ons naar deze wat oudere en gezellige hut.

Dag 6

Rifugio Nacamuli al Col Collon (2830m) - Valle Comba Grand d'Oren - Places Moulin (stuwdam)
3 uur, +100m , -900m

Na het ontbijt dalen we af in het prachtigeValpeline dal. Eerst in zuidwestelijke richting en vervolgens door Valle Comba d’Oren in zuid-oostelijke richting. De afdaling gaat vlot.De rivier die we inmiddels volgen wordt steeds krachtiger. Dat we afdalen merken we ook door een verandering in vegetatie. Allerlei bloemen, die we hoogalpien niet tegenkwamen, zijn er weer. We komen na ruim een uur ook de eerste almen tegen.Bij een splitsing van paden houden we rechts aan en lopen op een hoog pad boven het stuwmeer richting Places Moulin, bij de stuwdam Lac de Place Moulin. Het waterpeil in het meer is laag. Al jaren valt er in Noord-italiëte weinig neerslag. Ons pad en tocht eindigt op de stuwdam bij een kleine horeca gelegenheid. Direct bij de stuwdam, bevindt zich een grote parking. We nemen vanaf hier de weg terug naar Dzovennoz via een taxibusje of we hebben een auto geparkeerd.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Een technisch eenvoudige hoogalpiene tocht gaat deels over alpiene paden (blauw-wit). Ook ga je over gletsjers en door ongebaand terrein met regelmatig steile pasovergangen en geëxponeerde passages (bijv. langs afgronden zonder staalkabel).

Afhankelijk van de sneeuw- en ijscondities op de gletsjers is het mogelijk dat uitgeweken moet worden naar een route met rots passages.

Deelname eis
 • ervaring met huttentochten
 • ervaring met het lopen op stijgijzers is een pre
 • conditie tot 6 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Peter Schouten en Thom Boogaard

Kennismakingsmoment

De tochtleider organiseert voorafgaand aan de reis een kennismakingsmoment en nodigt je hiervoor uit. Tijdens de kennismaking krijgt de groep de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en belangrijke zaken te bespreken zoals de uitrusting, carpoolafspraken en het afstemmen van de starttijd en locatie. Het kennismakingsmoment kan zowel fysiek als online worden gehouden.

Uitrusting

Klimtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor het klimtouw.

Wat neem je zelf mee

 • bergschoenen stijgijzervriendelijk
 • bergsportrugzak met pickelbevestiging, inhoud ± 35-40 liter
 • 10- of 12-punts stijgijzers met anti-stolplaten
 • pickel (waarvan schoffel en punt van staal zijn en schacht van aluminium)
 • sportklimgordel
 • bergsporthelm
 • 1 hulptouwtje (prusiktouwtje) Ø 5mm of 6 mm - 1 meter
 • 1 bandlus (bandschlinge) 120 cm
 • 1 extra beveiligde HMS karabiner, bijv. DMM Belay Master, Petzl Ballock
 • 1 schroefkarabiner (mag ook HMS zijn)
 • 1 ijsboor, minimaal 16 cm, indien in bezit

  Schoenen
  Voor de hoogalpiene tocht heb je stijgijzervriendelijke schoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de C-categorie. Heb je C/D of D-schoenen dan is dit natuurlijk ook goed! De schoenen moeten in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

  Overige Uitrusting
 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak


Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp

Aanvullende informatie

Aantal deelnemers
Min. 7/max. 8
Maximaal 4 deelnemers per tochtleider
De reis gaat ook door met 4 deelnemers en 1 tochtleider

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Rifugio Crête Sèche

Cabane de Chanrion

Cabane des Dix

Cabane des Vignettes

Rifugio Nacamuli al Col Collon

Prijsinfo
Ledenprijs 995,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 5 overnachtingen op Lager
 • 5x halfpension
 • boekje ‘Bergsport in het kort’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Een hoogalpiene tocht is een huttentocht met een hoogalpien karakter. Je loopt een meerdaagse tocht over gletsjers met soms steile flanken en grote spleten, door ongebaand terrein. Soms beklim je een top en altijd heb je de machtige bergen om je heen. ’s Avonds slaap je meestal in een berghut of bivak en laad je weer op voor een volgend avontuur in sneeuw en ijs.

Voor de zwaardere hoogalpiene tochten moet je eerder hebben deelgenomen aan een hoogalpiene tocht of gletsjertocht en een alpiene basiscursus (C1) hebben gevolgd of over gelijkwaardige ervaring beschikken.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs
14 jul 2024
19 jul 2024
vol
€ 995