Italië

Adamello rondtour, Hoogalpiene tocht

Aantal dagen 8
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 8
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 1.025,- per persoon
Adamello rondtour, Hoogalpiene tocht
Italië

Adamello rondtour, Hoogalpiene tocht

Adamello rondtour, Hoogalpiene tocht
Aantal dagen 8
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 8
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 1.025,- per persoon

Het Adamello bergmassief herbergt het zuidelijkst gelegen gletsjergebied van Italië. In de Eerste Wereldoorlog is hier stevig gevochten. Deze hoogalpiene tocht laat zowel de schoonheid van het gebied als de grimmige geschiedenis van de oorlog zien. Tijdens deze stevigetocht kom je daadwerkelijk restanten tegen uit de Eerste Wereldoorlog. Dit omvat niet alleen de klettersteig langs oorlogstellingen, maar ook een beklimming naar een top met solitaire kanon uit 1917. Deze hoogalpiene tocht is een rondtocht waar je vijf van de dagen gedeeltelijk over ijs en gletsjers loopt. Eén dag staat in het teken van het beklimmen van een luchtige Via Ferrata: de Sentiero dei Fiori (moeilijkheid A/B). Deze historische route werd aangelegd door de Italiaanse Alpini tijdens de Eerste Wereldoorlog en biedt een prachtig uitzicht op de Adamello en Presanella bergmassieven. Tijdens de tocht kunnen we ook de beklimming van de Adamello (3539 m) en de Monte Care Alto (3463 m) overwegen. Vanwege de ruige omgeving, de overblijfselen uit de Eerste Wereldoorlog en de sfeer in de Italiaanse berghutten heeft deze tocht een uniek en eigen karakter. De volledige gletsjeruitrusting en een klettersteigset zijn noodzakelijk voor deze tocht. Voor deze stevige tocht wordt geacht dat je inloopt en bent geacclimatiseerd.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Parking Lago di Malga Bissina (1847m) - Passo di Campo (2298 m) - Alta via dell Ademello - Rifugio Città di Lissone (CAI) (2020m)
5½ uur, 10 km, +950m, -800m

We parkeren aan de zuidkant van het stuwmeer Lago di Malga Bissina, vlak bij een klein kerkje. Vanaf hier loopt het pad zuidwaarts richting Lago di Campo. Na ongeveer twee kilometer bereiken we de kleine hut Malga Campo di Sopra, gelegen aan het meer. Vanaf dit punt wordt het pad steiler terwijl we naar de Passo di Campo klimmen.

Boven op de pas ontvouwt zich het uitzicht op het Val di Saviore, waar we de Adamello Höhenweg / Alta Via dell’Adamello volgen, een panoramische route richting onze eerste hut. De bergen rijzen hier hoog op, en bij helder weer kunnen we zelfs de indrukwekkende Adamello-top zien, die later deze week op het programma staat. De dag eindigt bij Rifugio Città di Lissone, een middelgrote hut met een groot terras.
In de namiddag oefenen we onze gletsjertechniek, zodat we morgen goed voorbereid de gletsjer op kunnen met stijgijzers.

Dag 2

Rifugio Città di Lissone (CAI) (2020m) - Passo di Adame (3090 m) - Rifugio ai Caduti dell' Adamello (3040m)
8 uur, 14 km, +1650m, -650m

Vandaag vertrekken we vroeg in noordoostelijke richting langs een beek op een licht stijgend pad. We passeren de kleine Baita Adame en klimmen verder naar de morene bij Bivacco Ceco Moroni. Aan het einde van het dal volgen we het pad over de morene, maar verlaten het bij een bocht richting Bivacco Cecco Baroni en gaan verder door ongebaand terrein. We klimmen over rotsblokken rechts van de morenerug en bereiken de gletsjer, waar we onze uitrusting aandoen.

Via de Vedretta Adama, een zuidelijk deel van de Adamello-gletsjer, lopen we over een bijna vlakke gletsjer naar Rifugio Lobbia Alta dell’Adamello. Deze hut, bekend als het “toevluchtsoord van de Paus” (Wojtyla), werd gebouwd op de resten van een kazerne uit de Eerste Wereldoorlog. Door het terugtrekken van de gletsjer raakte de kazerne instabiel, maar een stevig frame houdt de hut nu veilig op zijn plaats. Vanuit de hut hebben we een indrukwekkend uitzicht op het Adamello-massief.

Dag 3

Rifugio ai Caduti dell' Adamello (3040m) - Cresta Croce (kanon 3303m) - Rifugio ai Caduti dell' Adamello (3040m)
4 uur, 3 km, +350m, -350m

Na de zware dag van gisteren hebben we vandaag een lichter programma. We ontbijten later en kunnen met een lichte rugzak de Cresta Croce beklimmen, een top vlak bij de hut. Hier staat sinds 1917 een 6 ton zwaar gietijzeren kanon, het ‘Cannone dell' Adamello’ of ‘het Nijlpaard,’ op 3303 meter hoogte. De klim naar het kanon bedraagt ongeveer 350 meter vanaf de hut.

Vandaag hebben we de tijd om kort- en langtouwtechnieken te oefenen en onze klettersteigset mee te nemen voor de gezekerde stukken onderweg. Vanaf de hut lopen we direct naar de Lobbia Alto-pas (ZO) en volgen de rotskam in ZZW-richting naar een korte, gezekerde stijg. Bij sneeuw kunnen de kabels deels verborgen zijn, maar touwen en beugels helpen bij de passage.

Op de graat lopen we eerst over vlak terrein en stijgen dan steiler naar het topkruis. Na de top volgen een sneeuwgraat en blokkenterrein met kabels en beugels, waarna we bij het oude kanon aankomen. Hier nemen we een pauze en kunnen dezelfde route terugnemen of via een lager pasje en de gletsjerroute van gisteren terugkeren naar de hut.

Dag 4

Rifugio Lobbia Alta dell Adamello (3040m) - Monte Adamello (3539 m) - Rifugio Mandrone (2449m)
7-8 uur, 18 km, +700m, -1250m

Vandaag vertrekken we vroeg voor de beklimming van Monte Adamello, de hoogste top van het Adamello-massief. We dalen af naar de Adamello-gletsjer via dezelfde route als de beklimming en lopen in een boog over het relatief vlakke gletsjerterrein naar de voet van de top. Het laatste deel van de klim gaat over gruis en granietblokken. Als alles volgens plan verloopt, bereiken we de top in ongeveer 3,5 uur.

Na de top keren we terug langs een vergelijkbare route en dalen door naar Rifugio Madrone, een prachtig gelegen en in 2022 gerenoveerde hut met panoramaramen en uitzicht op de omliggende bergen. Vlakbij ligt een klein museum over de gletsjers van een eeuw geleden en een begraafplaats voor soldaten uit de Eerste Wereldoorlog.

Dag 5

Rifugio Mandrone (2449m) - Sentiero di Fiori (Via Ferrata restanten WO-I) - Rifugio Mandrone (2449m)
7 uur, 11 km, +1200m, -1100m

Vandaag willen we vroeg vertrekken om de drukte op de Via FerrataSentiero dei Fiori(Bloemenweg) voor te zijn. Deze klettersteig is een populaire route met toeristen die dagelijks met de kabelbaan vanaf Passo del Tonale omhoogkomen om de tocht te maken. Ondanks de bezoekers is de route absoluut de moeite waard: vooral het stuk over de bergkam van het indrukwekkende Adamello-massief is spectaculair. De klettersteig heeft een maximale moeilijkheidsgraad van B en bevat twee spannende hangbruggen. We kunnen er ook voor kiezen om een tunnel uit de Eerste Wereldoorlog te verkennen.

Voor vertrek controleren we onze uitrusting: klettersteigset, helm, hoofdlamp voor de tunnel en eventueel stijgijzers. De tochtleiders besluiten of we eerst naar Passo Presena (2997 m) gaan of juist via deze pas met de kabelbaan terugkeren. We lopen niet over de Presana-gletsjer, die 's zomers bedekt is, maar nemen de kabelbaan (iedereen koopt zijn eigen ticket).

Galleria Paradiso, het bezoekerscentrum, is een oude tunnel die tijdens de Eerste Wereldoorlog door soldaten aan de voet van de gletsjer werd uitgegraven. DeSentiero dei Fiorizelf is een historisch oorlogspad dat nu met twee nieuwe hangbruggen een prachtig uitzicht biedt vanaf de kam. Het hoogste punt van de route is de Corno di Lago Scuro (3166 m). Aan het eind van deze avontuurlijke dag keren we terug naar Rifugio Madrone.

Dag 6

Rifugio Mandrone (2449m) - Optioneel: Passo delle Topette - Rifugio Lobbia Alta dell Adamello (3040m)
3+2 uur, 5+4 km, +600/200m, -0/200m

Na een lange dag gisteren staat vandaag een lichte tocht naar Rifugio Lobbia op het programma. Afhankelijk van het weer en onze energie kunnen we later besluiten of we nog een extra stuk over de gletsjer naar Passo delle Topette maken.

Na het ontbijt beginnen we aan de klim van zo’n 600 meter naar Rifugio Lobbia dell'Adamello, een tocht van ongeveer 3,5 uur. Bij goede weersomstandigheden en voldoende energie kunnen we vanaf de hut in oostelijke richting de gletsjer oversteken naar Passo delle Topette. Hier zijn nog restanten van oude Oostenrijkse stellingen uit de Eerste Wereldoorlog te zien. De terugweg naar de hut volgt dezelfde route over de gletsjer.

Dag 7

- Rifugio Lobbia Alta dell Adamello (3040m) - Passo di Cavento (3191 m) - Vendretta di Lares - Rifugio Carè Alto (2459m)
6-7 uur, 11½ km, +450m, -1000m

Vandaag vertrekken we weer vroeg voor een flinke tocht over de gletsjer. We dalen af naar de Vedretta della Lobbia-gletsjer en trekken richting Passo di Cavento (3191 m). De klim naar boven maken we met behulp van beugels en kabels. Eenmaal boven aangekomen zien we een compleet ander landschap, met in de verte de toppen van de Brenta Dolomieten. Op de pas staat een klein bivak.

Tijdens de afdaling moeten we het laatste stuk abseilen om op de Vedretta di Lares-gletsjer te komen. Hier vervolgen we onze route zuidwaarts, tot we aan de oostkant bij Lago dei Pozzoni uitkomen. Vanaf dit punt volgen we een pad dat ons naar beneden leidt, langs een kleine hangbrug van kabels over een riviertje.

Na een laatste klim door een smalle pas bereiken we Rifugio Care Alto. Ook hier zijn herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog te zien; achter de hut staat nog een kanon.

Dag 8

Rifugio Carè Alto (2459m) - Rifugio Val di Fumo (1918 m) - Parking Lago di Malga Bissina (1847m)
6 uur, 14½ km, +500m, -1100m

Na het ontbijt pakken we voor de laatste keer onze rugzakken in en nemen afscheid van de hut. We vertrekken in zuidwestelijke richting naar Passo delle Vacche (2878 m). Vanaf de pas hebben we een prachtig uitzicht op de Brenta Dolomieten in de verte en zien we voor ons Lago di Malga Bissina, waar onze tocht begon.

We dalen verder af en passeren halverwege Rifugio Val di Fumo. Hier komen we weer veel dagjesmensen tegen die een rondwandeling langs het meer maken—a perfect moment voor een pauze. Na deze laatste hut dalen we verder af via het Sentiero Val di Fumo en bereiken we langs het meer ons startpunt, waar onze tocht eindigt.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Tijdens een technisch uitdagende hoogalpiene tocht loop je meerdere dagen over alpiene paden (blauw-wit), spletenrijke gletsjers en door ongebaand terrein. Je loopt daarbij over steile en geëxponeerde pasovergangen en passages (bijv. langs afgronden zonder staalkabel). De beklimmingen die op het programma staan zijn uitdagend.

Afhankelijk van de sneeuw- en ijscondities op de gletsjers is het mogelijk dat uitgeweken moet worden naar een route met rots passages.

Deelname eis
  • ervaring met hoogalpiene tochten/gletsjertochten
  • alpiene basiscursus (C1) hebben gevolgd of gelijkwaardige ervaring
  • conditie tot 7 loopuren en meer
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Norbert Monshouwer en Marilou Pauwels

Kennismakingsmoment

De tochtleider organiseert voorafgaand aan de reis een kennismakingsmoment en nodigt je hiervoor uit. Tijdens de kennismaking krijgt de groep de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en belangrijke zaken te bespreken zoals de uitrusting, carpoolafspraken en het afstemmen van de starttijd en locatie. Het kennismakingsmoment kan zowel fysiek als online worden gehouden.

Uitrusting

Klimtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor het klimtouw.

Wat neem je zelf mee

  • bergschoenen stijgijzervriendelijk
  • bergsportrugzak met pickelbevestiging, inhoud ± 35-40 liter
  • 10- of 12-punts stijgijzers met anti-stolplaten
  • pickel (waarvan schoffel en punt van staal zijn en schacht van aluminium)
  • sportklimgordel
  • klettersteigset (Y-set), bij voorkeur met bandvaldemper
  • bergsporthelm
  • 1 hulptouwtje (prusiktouwtje) Ø 5mm of 6 mm - 1 meter
  • 1 bandlus 120 cm
  • 1 extra beveiligde HMS karabiner, bijv. DMM Belay Master, Petzl Ballock
  • 1 schroefkarabiner (mag ook HMS zijn)
  • 1 ijsboor, minimaal 16 cm, indien in bezit

    Schoenen
    Voor de hoogalpiene tocht heb je stijgijzervriendelijke schoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de C-categorie. Heb je C/D of D-schoenen dan is dit natuurlijk ook goed! De schoenen moeten in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

    Overige Uitrusting
  • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
  • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
  • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
  • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
  • thermo onderkleding (sneldrogend)
  • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
  • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
  • wandelsokken
  • gamaschen
  • muts die over de oren gaat
  • zonnepetje
  • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
  • EHBO-setje
  • bivakzak


Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp

Aanvullende informatie

Aantal deelnemers
Min. 7/max. 8
Maximaal 4 deelnemers per tochtleider
De reis gaat ook door met 4 deelnemers en 1 tochtleider

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Rifugio Città di Lissone

Rifugio ai Caduti dell' Adamello

Rifugio Mandrone

Rifugio Carè Alto

Prijsinfo
Ledenprijs 1.025,- p.p. Inclusief
  • NKBV-tochtleider
  • 7 overnachtingen op Lager
  • 7x halfpension
  • boekje ‘Bergwandelen’
  • tochtinformatieboekje
  • voorbespreking

Exclusief

  • heen- en terugreis
  • lunch
  • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
  • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Een hoogalpiene tocht is een huttentocht met een hoogalpien karakter. Je loopt een meerdaagse tocht over gletsjers met soms steile flanken en grote spleten, door ongebaand terrein. Soms beklim je een top en altijd heb je de machtige bergen om je heen. ’s Avonds slaap je meestal in een berghut of bivak en laad je weer op voor een volgend avontuur in sneeuw en ijs.

Voor de zwaardere hoogalpiene tochten moet je eerder hebben deelgenomen aan een hoogalpiene tocht of gletsjertocht en een alpiene basiscursus (C1) hebben gevolgd of over gelijkwaardige ervaring beschikken.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdatum
Einddatum
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs