Frankrijk

Grand Tour du Mont Thabor, Sneeuwschoen Huttentocht

Aantal dagen 7
Min. deelnemers 5
Max. deelnemers 8
Vertrekdata
 • 17 mrt
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 1.420,- per persoon
Sneeuwschoentocht Grand Tour du Thabor
Frankrijk

Grand Tour du Mont Thabor, Sneeuwschoen Huttentocht

Sneeuwschoentocht Grand Tour du Thabor
Aantal dagen 7
Min. deelnemers 5
Max. deelnemers 8
Vertrekdata
 • 17 mrt
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 1.420,- per persoon

De valleien van de Clarée en de Étroite liggen ingeklemd tussen het bekende natuurpark van de Ecrins en de Italiaanse grens. De Mont Thabor is met zijn 3178m de blikvanger in dit gebied, en op deze wandelberg ligt Europa’s hoogst gelegen kapelletje, dat we bij gelegenheid zeker even zullen bezoeken!

De absolute rust in dit deel van de Zuidelijke Franse Alpen is te danken aan het verbod op de ontwikkeling van skigebieden: je komt er enkel (sneeuwschoen)wandelaars, langlaufers en tourskiërs tegen.

De week bouwt rustig op: na een drietal korte dagafstanden in Vallée de Clarée maken we de grote oversteek naar de Refuge du Mont Thabor. Na drie hutten met douchegelegenheid is deze hut wat eenvoudiger. We blijven hier twee nachten en doen vanuit deze hut een toppoging naar de Mont Thabor. Het kapelletje vlak onder de top is een mooie plek om even helemaal stil te zijn, en te denken aan wie of wat je maar wilt.

Na de dagtocht vinden we in Vallée Étroite onze laatste hut: tot 1946 was dit Italiaans grondgebied, en bij de hut waar we verblijven prijkt de Italiaanse vlag nog trots in de vlaggenmast. Dus reken op Italiaanse koffie, eten en wijnen in deze hut (en een douche). Op de laatste dag maken we onze ronde af, en keren terug naar Névache, het vertrekpunt van onze tocht, en sluiten de week samen af met koffie met wat lekkers. Wij nemen je graag mee in dit overweldigend mooie winterse berglandschap op steenworp afstand van de 4000’er Barre des Écrins.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Refuge de Buffère (2070 m)
3 uur, +500m, -50m

We verzamelen om 12.00 uur in het idyllische dorpje Névache. Maken kennis en verdelen de materialen.
Bij het verlaten van Névache trekken we direct de sneeuwschoenen aan, en zullen daar eerst even mee oefenen voor we echt op pad gaan. Daarna volgen we enkele kilometers de GR57 (Grande Randonnée du Tour du Mont Thabor), en stijgen we heel geleidelijk 150m langs de fraaie beek van het Clarée dal. Vervolgens wacht ons een steile stijging van 300m door het bos, waarna we bij de hut aankomen. Rondom de hut gaan we natuurlijk ook oefenen met de lawine-veiligheidsuitrusting.

Dag 2

Refuge de Laval (2010 m)
5uur, +450m, -500m

Het traject naar de volgende hut is niet zo heel lang, maar wel erg fraai. We lopen hoog boven het dal, zoveel mogelijk de hoogtelijn volgend naar Refuge de Chardonnet, waar we even een hapje kunnen eten. Daarna dalen we geleidelijk af naar de beek La Clarée en vervolgen onze weg naar de prachtig omgebouwde Refuge de Laval.

Dag 3

Refuge des Drayères (2180 m)
5½u, +750m, -550m

Vandaag ook weer een niet al te lange dag, om energie te bewaren voor morgen, als we de oversteek naar de Refuge du Mont Thabor zullen maken. Vanuit de hut steken we via een bruggetje de beek over, en stijgen in alle eenzaamheid met in ons vizier schitterende rotspieken. Vlak onder die indrukwekkende massieve rotstorens banen we ons een weg richting de volgende hut over een niet bestaand hoogtepad. Letterlijk ‘off the beaten track’.

Dag 4

Refuge du Mont Thabor (2508 m)
6 uur, +1100m, -800m

De langste dag van deze tocht is misschien ook wel de mooiste dag! Via drie colletjes en met een omtrekkende beweging rond de imposante Mont Thabor (3178 m) en Pic du Thabor (3207 m) banen we ons een weg door een verlaten gebied naar de Refuge du Thabor. De hut, waar we twee nachten zullen verblijven ligt bij de meertjes Lacs Ste-Marguerite: Lac Rond en Lac Long. Het is een eenvoudige hut, zonder stromend
water, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de vriendelijke jonge gardien Cédric en gardienne Fanny.

Dag 5

Dagtocht Mont Thabor (3178 m)
6 uur, +1150m, -1150m

Als alles meezit, dan klimmen we vandaag naar Europa’s hoogstgelegen kapel, en kijken vanaf de top van de Mont Thabor neer op de trajecten van gisteren en morgen, en natuurlijk op het hele massief van de Écrins. In het Noorden zien we de toppen van de Vanoise en in het Zuiden de Mont Viso. Degenen die willen herstellen van de wat langere dag tot nu toe, kunnen er ook een ontspannen dagje in de hut van maken!

Dag 6

Refuge Terzo Alpini (1765m)
3½ uur, +50m, -800m

Het traject naar de volgende hut is niet zo lang, maar na de inspannende trajecten van de voorgaande dagen is dat voor de meesten waarschijnlijk zeer welkom. Deze hut stond ooit op Italiaans grondgebied, en de Italiaanse invloeden zijn op de menukaart en wijnkeuze nog prettig merkbaar. Na twee nachtjes kunnen we ons in deze hut weer eens goed opfrissen: er is zelfs een warme douche, net als in de eerste drie hutten.

Dag 7

Névache (1600 m)
3½ uur, +500m, -700m

Na het ontbijt wacht ons direct een flinke stijging van 350 hoogtemeters door het bos. Vervolgens vlakt het terrein wat af, en bereiken we via Col des Thures (2194 m) en Vallon des Thures de Zuidkant van de bergrug die ligt tussen de hut Tre Alpini en Nèvache. De laatste 1½ à 2km is voor de ‘cooling down’, terwijl we Névache binnen lopen.

Praktische informatie

Deelname eis
 • conditie tot 6 loopuren
 • ervaring met het lopen op sneeuwschoenen

Het lopen met sneeuwschoenen kost meer kracht en energie dan bergwandelen in de zomer. Het is belangrijk dat je een uitstekende conditie hebt.

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze activiteit ga je mee met een International Mountain Leader (IML).

International Mountainleader
Een IML is opgeleid om in de zomers en winter bergwandelaars door de bergen te begeleiden. De IML's die Bergsportreizen inzet, zijn in de meeste gevallen Nederlanders.

De tocht wordt geleid door

Gideon Zadoks

Uitrusting

Sneeuwschoen uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor sneeuwschoenen, telescoopstokken, lawinepieper, sonde en lawineschep

Wat neem je zelf mee

 • bergwandelschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 35-40 liter


Schoenen
Voor de sneeuwschoentocht heb je minimaal bergschoenen van het type B nodig. Omdat je de hele dag in de sneeuw en kou loopt is het hebben van waterdichte of goed waterafstotende schoenen een vereiste.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • isolerende jas (dons/primaloft)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • warme handschoenen (wind en waterdicht)
 • onderhandschoentjes (fleece/windstopper)
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • dunne bivakmuts
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
Aanvullende informatie

De reis wordt uitgevoerd door 360° Explore

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Refuge Buffère

Refuge Laval

Refuge des Drayeres

Refuge du Mont Thabor

Refuge Terzo Alpini

Prijsinfo
Ledenprijs 1.420,- p.p. Inclusief
 • Nederlandse IML-gids
 • 6 overnachtingen op het Lager
 • 6x halfpension
 • huur sneeuwschoenuitrusting
 • reisinformatieboekje

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik van eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan, etc.
 • persoonlijke uitgaven
Over deze activiteit

Trek meerdere dagen van hut naar hut. Wandel op je sneeuwschoenen door het verstilde winterlandschap. Weg van de bewoonde wereld en met alleen de hoognodige bagage in je rugzak. Tijdens een huttentocht op sneeuwschoenen geniet je van de ongerepte schoonheid die het berglandschap je te bieden heeft. Elke dag een ander uitzicht. Gaat het al kriebelen? Ga mee op sneeuwschoentocht van hut naar hut.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs
17 mrt 2024
23 mrt 2024
vol
€ 1420