Frankrijk

Grand Tour du Mont Thabor, Sneeuwschoen Huttentocht

Aantal dagen 7
Min. deelnemers 6
Max. deelnemers 8
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 1.155,- per persoon
Sneeuwschoentocht Grand Tour du Thabor
Frankrijk

Grand Tour du Mont Thabor, Sneeuwschoen Huttentocht

Sneeuwschoentocht Grand Tour du Thabor
Aantal dagen 7
Min. deelnemers 6
Max. deelnemers 8
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 1.155,- per persoon

De Grand Tour du Mont Thabor is een avontuurlijke rondtocht op de grens van Frankrijk en Italië. De route leidt ons bij goede condities op de top van de Mont Thabor (3178 m). Vlak onder de top van deze berg staat ook de hoogste kapel van Europa, een bouwwerk waar in de 15e eeuw al melding van wordt gemaakt). Ook doen we de hooggelegen Mont Thabor hut aan (2500 m) en de Frans / Italiaanse Vallée Étroite. De tocht voert ons door een ongerept stuk grensgebied. De dagtochten zijn flink (twee dagen van zo'n 1150 hoogtemeters) dus een uitstekende conditie en ervaring met het lopen op sneeuwschoenen zijn belangrijk.

Programma

Toon alles

Dag 1

Op zondagochtend verzamelen we rond 9.00 uur in het plaatsje Névache (1600 m.) in gite La Découverte (http://www.la-decouverte.com). Voor de mensen die met de nachttrein uit Nederland reizen is het mogelijk om zondagochtend voor die tijd opgehaald te worden bij het station van Briançon. Na een briefing en een check van de uitrusting gaan we omhoog naar onze eerste hut: de refuge Buffère (2061 m.). Bij dit sfeervolle hutje komen we rond lunchtijd aan. In de middag zullen we met lichte rugzak nog een tocht maken boven de hut. Op het programma staat oefenen met ons lawine reddingsmateriaal (pieps, schep en sonde).
3½ uur, +550m, -150m

Dag 2

We beginnen deze dag met een mooie doorsteek op hoogte naar de refuge du Chardonnet (2223 m.), waar we einde ochtend aankomen. Vanaf de hut kunnen we omhoog naar de Col de Raisin (2691 m.). Vanaf de col hebben we goed zicht op de vierduizenders van het Ecrins massief. Na de pittige klim hebben we hopelijk een fijne poedersneeuw afdaling terug naar de hut. Aan het einde van de middag kunnen we (misschien wel vanaf het terras) genieten van het spectaculaire uitzicht op de steile besneeuwde kalkbergen van de Cerces.
5 uur, +700m, -500m

Dag 3

Weer staat er een afwisselende dag op het programma. Een eerste klim leidt ons naar de Col de Chardonnet (2638 m.). We gaan op zoek naar sporen van een oude grafietmijnen. Deze werden tot de tweede wereldoorlog op deze grote hoogte ’s winters geëxploiteerd door de bergboeren uit het dal om wat bij te verdienen. In de afdaling komen we nog even langs de Chardonnet hut. Vanaf hier volgt een afwisselende afdaling langs onder meer de chalets du Queyrellin. Hier vinden we een kapelletje van de heilige Appolonia, de beschermheilige van de tandartsen. Weer terug bij de Clarée rivier lopen we door een sprookjesachtig bos steeds verder het dal in. In het gehuchtje Laval kunnen we ons misschien even opwarmen bij de natuurstenen kachel van de gelijknamige hut (2000 m.). Ons einddoel van deze dag ligt echter nog een uur verder: de refuge Drayeres (2180 m.).
6 uur, +900m, -500m

Dag 4

Vandaag is de dag van de grote doorsteek naar de refuge du Mont Thabor. We trekken door een verlaten gebied en doen drie hoge collen aan: allereerst de Col de Névache en vervolgens de Passage du Pic du Thabor (2952 m.) en de col du Cheval Blanc (2797 m.). We zijn blij als we na deze lange dag aankomen bij de Refuge de Mont Thabor. Deze hut (dit keer geen douchegelegenheid) wordt gerund door een enthousiast jong stel.
6 uur, +1100m, -800m

Dag 5

Bij goede omstandigheden beklimmen we vandaag de Mont Thabor (3178 m.). Dat deze drieduizender geweldig uitzicht biedt, hoeft niet te worden uitgelegd. Vlak onder de top van deze berg staat ook de hoogste kapel van Europa. Na de beklimming slapen we nogmaals in de Thabor hut, waar de Franse maaltijd ons extra zal smaken.
6 uur, +1150m, -1150m

Dag 6

Na de pittige dagtocht van gisteren gaat het vandaag vooral bergafwaarts. We steken door naar de refuge I re Magi op 1765 m. in de Vallée Étroite. Tot 1946 was dit Italiaans grondgebied, en bij de hut waar we verblijven prijkt de Italiaanse vlag nog trots in de vlaggenmast. Dus reken op Italiaanse koffie, goed eten en fijne wijnen in deze hut (en ja, ook een douche).
3½ uur, +50m, -800m

Dag 7

Vandaag hebben we nog een mooie doorsteek voor de boeg. Via de Col des Thures (2194 m.) en de Chalets des Thures (2105 m.) dalen we af naar Nevache (1600 m.). Begin van de middag kun je de terugtocht naar Nederland beginnen. Of uiteraard nog wat langer genieten van de Hautes Alpes.
3½ uur, +500m, -700m

Praktische informatie

Deelname eis
 • conditie tot 6 loopuren
 • ervaring met het lopen op sneeuwschoenen

Het lopen met sneeuwschoenen kost meer kracht en energie dan bergwandelen in de zomer. Het is belangrijk dat je een uitstekende conditie hebt.

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze activiteit ga je mee met een International Mountain Leader (IML).

International Mountainleader
Een IML is opgeleid om in de zomers en winter bergwandelaars door de bergen te begeleiden. De IML's die Bergsportreizen inzet, zijn in de meeste gevallen Nederlanders.

De tocht wordt geleid door

Anne van Galen

Uitrusting

Sneeuwschoen uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor sneeuwschoenen, telescoopstokken, lawinepieper, sonde en lawineschep

Wat neem je zelf mee

 • bergwandelschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 45 liter


Schoenen
Voor de sneeuwschoentocht heb je minimaal bergschoenen van het type B nodig. Omdat je de hele dag in de sneeuw en kou loopt is het hebben van waterdichte of goed waterafstotende schoenen een vereiste.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • isolerende jas (dons/primaloft)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • warme handschoenen (wind en waterdicht)
 • onderhandschoentjes (fleece/windstopper)
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • dunne bivakmuts
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
Aanvullende informatie

De reis wordt uitgevoerd door Over de bergen

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Refuge Buffère

Refuge du Chardonnet

Refuge des Drayeres

Refuge du Mont Thabor

Refuge I re Magi

Prijsinfo
Ledenprijs € 1.155,- p.p. Inclusief
 • Nederlandse IML-gids
 • 6 overnachtingen op slaapzaal of meerpersoonskamers
 • 6x halfpension
 • huur sneeuwschoenuitrusting
 • reisinformatieboekje

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik van eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan, etc.
 • persoonlijke uitgaven
Over deze activiteit

Trek meerdere dagen van hut naar hut. Wandel op je sneeuwschoenen door het verstilde winterlandschap. Weg van de bewoonde wereld en met alleen de hoognodige bagage in je rugzak. Tijdens een huttentocht op sneeuwschoenen geniet je van de ongerepte schoonheid die het berglandschap je te bieden heeft. Elke dag een ander uitzicht. Gaat het al kriebelen? Ga mee op sneeuwschoentocht van hut naar hut.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek