Duitsland

Beierse bergen en meren, Sneeuwschoen huttentocht

Aantal dagen 7
Min. deelnemers 6
Max. deelnemers 10
Vertrekdata
  • 20 jan
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 1.305,- per persoon
Beierse bergen en meren, Sneeuwschoen huttentocht
Duitsland

Beierse bergen en meren, Sneeuwschoen huttentocht

Beierse bergen en meren, Sneeuwschoen huttentocht
Aantal dagen 7
Min. deelnemers 6
Max. deelnemers 10
Vertrekdata
  • 20 jan
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 1.305,- per persoon

In het wandelparadijs Beierse Voralpen maken we op sneeuwschoenen een afwisselende trekking tussen München en de historische wintersportplaats Garmisch-Partenkirchen. Het is een unieke sneeuwschoentocht over de meestal gemoedelijke maar soms pittige Beierse bergen. Na een inloop- en oefendag maken we een zesdaagse trektocht van Oost naar West door eindeloze bossen, langs talloze dierensporen en bestijgen we bergtoppen voor fraaie uitzichten op de Alpen van Oostenrijk aan de ene kant en het Duitse heuvellandschap aan de andere kant. Overnachten doen we in royale, mooi gelegen berghutten.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Bad Tölz (700m) - eerste hut
3 uur - 5km, +550m

We ontmoeten elkaar in de ochtend in Bad Tölz, waar we de huurmaterialen verdelen. Dan pakken we de trein en tuffen met een gemoedelijk tempo door het winterse landschap. Na een klein uur rijdt de trein langs de oever van één van de vele meren in dit gebied en genieten we van het uitzicht op de Schliersee.

We trekken de sneeuwschoenen aan, doen de rugzakken op en lopen eerst over een weggetje en later over de winterse almen en door bos in een kleine drie uur omhoog naar de gezellige hut, prachtige gelegen in de winterse bergen, waar we de eerste twee nachten zullen verblijven.

Dag 2

Dagtocht naar de Brecherspitz (1630m)
4 à 5 uur - 8km, +580m, -580m

We beginnen de dag met het oefenen met de veiligheidsmaterialen, en doen loopoefeningen op weg naar de Obere Firstalm. Hier laten we ons de Kuchen goed smaken. We maken een rondje door de bossen om een bergtop heen en vervolgens beklimmen we de voortop van de Brecherspitze. Hier hebben we een prachtig uitzicht op het meer diep onder ons, de bergen richting Oostenrijk en het laagland richting het noorden. De winterse dierenwereld wordt hier zorgvuldig beschermd, getuige het beschermde gebiedje direct naast de voortop. Dit is met name ingesteld om het Korhoen en Auerhoen hun rust te gunnen in de moeilijke winterperiode. We mogen het gebiedje niet betreden, maar kijken en luisteren mogen we natuurlijk wel! We dalen af via een andere route naar de Freudenreichalm en het Bodenschneidhaus.

Dag 3

Op naar de volgende vallei
6½ uur - 14km, +450m, -600m

Vandaag hebben we de langste etappe te overbruggen. We zoeken eerst een mooie route omlaag richting de Tegernsee. Een klein stukje met de bus brengt ons naar Wildbath Kreuth. Vanaf daar stijgen we heel geleidelijk een paar honderd meter langs de kabbelende Schwarzenbach, steeds dieper de bergen in. Na 3km slaan we linksaf en stijgen via een slingerend bospad de laatste 250 hoogtemeters naar onze volgende hut, diep verborgen in het bos..

Dag 4

Dagtocht vanuit de hut
6 uur - 12km, +650m, -650m

Degenen die de benen goed willen strekken kunnen mee op een dagtochtje rond onze hut. Deels over bospaden, deels over kammetjes en deels volledig padloos zoeken we onze route door de sneeuw. In de loop van de middag arriveren we weer bij ons gezellige onderkomen.

Dag 5

Over de fraaie besneeuwde bergkam
5½ uur - 9km, +650m, -600m

De etappe vandaag is niet zo lang, dus we kunnen het rustig aan doen en naar believen kan de gids nog een extra lusje in de route opnemen. We lopen door open landschap en vlak voordat we de definitieve daling naar onze volgende hut inzetten lopen we over een fraaie besneeuwde bergkam met een schitterend uitzicht op het laagland Noordelijk van ons. Vanaf het terras van onze hut hebben we een fraai uitzicht naar het Westen, dus we kunnen gaan klaarzitten voor de ondergaande zon!

Dag 6

Vergeten paadsjes door het bos
4½ uur, 13,5 km, +70m, -700m

Na een goed ontbijt beginnen we aan de laatste etappe van onze tocht. Via een eenvoudige maar prachtige route, deels over vergeten paadjes door het bos, vinden we onze weg omlaag naar Lenggries. We komen langs de resten van een oude burcht en lopen verder in de richting de jeugdherberg van Lenggries.

Vanaf hier nemen we een kort stukje de trein terug naar ons beginpunt. Ina het restaurant van de jeugdherberg genieten we van ons laatste diner samen terwijl we terugblikken op de mooie reis die we samen volbracht hebben.

Dag 7

Terugreis

Na het ontbijt nemen we afscheid van elkaar nemen met mooie herinneringen aan een unieke sneeuwweek.

Praktische informatie

Deelname eis

Conditie tot 8 loopuren

Het lopen met sneeuwschoenen kost meer kracht en energie dan bergwandelen in de zomer. Het is belangrijk dat je een uitstekende conditie hebt.

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze activiteit ga je mee met een International Mountain Leader (IML).

International Mountainleader
Een IML is opgeleid om in de zomers en winter bergwandelaars door de bergen te begeleiden. De IML's die Bergsportreizen inzet, zijn in de meeste gevallen Nederlanders.

De tocht wordt geleid door

Ellen Dullens

Uitrusting

Sneeuwschoen uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor sneeuwschoenen, telescoopstokken, lawinepieper, sonde en lawineschep

Wat neem je zelf mee

  • bergwandelschoenen
  • bergsportrugzak, inhoud ± 35-40 liter


Schoenen
Voor de sneeuwschoentocht heb je minimaal bergschoenen van het type B nodig. Omdat je de hele dag in de sneeuw en kou loopt is het hebben van waterdichte of goed waterafstotende schoenen een vereiste.

Overige uitrusting

  • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
  • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
  • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
  • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
  • isolerende jas (dons/primaloft)
  • thermo onderkleding (sneldrogend)
  • warme handschoenen (wind en waterdicht)
  • onderhandschoentjes (fleece/windstopper)
  • wandelsokken
  • gamaschen
  • muts die over de oren gaat
  • dunne bivakmuts
  • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
  • EHBO-setje
Aanvullende informatie

De reis wordt uitgevoerd door 360° Explore

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Prijsinfo
Ledenprijs 1.305,- p.p. Inclusief
  • Nederlandse IML-gids
  • 6 overnachtingen in meerpersoonskamer of Lager
  • 6x halfpension
  • transport (openbaar vervoer en taxi) op dag 1, 3 en dag 7
  • huur sneeuwschoenuitrusting
  • reisinformatieboekje

Exclusief

  • heen en terugreis
  • lunch
  • persoonlijke uitgaven

Over deze activiteit

Trek meerdere dagen van hut naar hut. Wandel op je sneeuwschoenen door het verstilde winterlandschap. Weg van de bewoonde wereld en met alleen de hoognodige bagage in je rugzak. Tijdens een huttentocht op sneeuwschoenen geniet je van de ongerepte schoonheid die het berglandschap je te bieden heeft. Elke dag een ander uitzicht. Gaat het al kriebelen? Ga mee op sneeuwschoentocht van hut naar hut.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdatum
Einddatum
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs
20 jan 2025
26 jan 2025
2
€ 1305