Zwitserland

Tour des Combins, Huttentocht

Aantal dagen 6
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 760,- per persoon
Tour de Combin, Huttentocht
Zwitserland

Tour des Combins, Huttentocht

Tour de Combin, Huttentocht
Aantal dagen 6
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 760,- per persoon

Wandelend door Zwitserland en Italië

Deze huttentocht rond Grand Combin (4314 m) begint en eindigt in het Val d’Entremont, vlak bij Martigny. De eerste vier nachten overnachten we in Zwitserse hutten, en dan verplaatsen we ons naar Italië. In Italië gaat route naar de gloednieuwe hut aan de voet van de Col Champillon. De dag daarna gaan we via twee fraaie met lariksen begroeide bergkammen richting het dorpje Bourg St. Rhémy en overnachten in het luxe klooster Chateau Verdun St. Oyen. De normaalroute (TDC = Tour Du Combin) gaat dan via de Col du Grand St. Bernard terug naar het uitgangspunt. Deze tocht gaat over een alternatieve route, over een weinig begane en rustige col. Het is een tocht met in het begin al enkele fikse dagtrajecten. Het grootste deel van de tocht is technisch niet echt lastig, afgezien van een paar afdalingen over blokken en enkele lastige gruispaadjes. Met in het panorama steeds indrukwekkende toppen als de Mont Blanc, de Combin en andere Walliser bergen, is dit een geweldige tocht

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Bourg-Saint-Pierre (1632m) – Le Coeur en Plan Souvéreu - Cabane de Col de Mille (2473 m).
4 uur, +1150m , -350m

De eerste dag van onze tocht rond de Grand Combin kunnen we rustig aan doen, en hoeven we niet al te vroeg op pad. Vanuit Bourg St. Pierre, het laatste echte dorpje voor de Col du Grand St. Bernard (Italiaanse grens), lopen we eerst bijna 2 uur over een karrenspoor. De stijging is flauw, maar op den duur toch goed merkbaar.

We lopen een stukje door het bos en komen al snel boven de boomgrens. Hierdoor hebben we steeds een mooi uitzicht op de omgeving: onder ons het Val d’Entremont, westelijk het Mont Blanc-massief en oostelijk kondigt het gebied van de Grand Combin zich aan.

Na vier tot vijf uur gemoedelijk lopen bereiken we de Cabane du Col de Mille (2473 m). Nadat we ons geïnstalleerd hebben in het dortoir, lopen we nog even 20 minuten omhoog naar de mooie uitzicht berg (2572 m). Vanaf deze top overzien we het hele Mont Blanc-massief. Ook vanaf het terras van de hut is het uitzicht prachtig, en zien we in het zuiden de Mont Vélan en iets dichterbij de Combin de Boveire.

Dag 2

Cabane de Col du Mille – La Treuste en de Cabane Brunet (2103 m) - Cabane de Panossière (2645 m).
6 uur, +1150m , -950m


Dag 2 is een stevige wandeldag, maar wel heel afwisselend. Vanaf de hut volgen we een paadje naar beneden door een fraai landschap, aangekleed door elzen, bosbessen en alpen azalea's. Gewoonlijk grazen hier de stevige zwarte Eringer koeien. Na een goede anderhalf uur bereiken we een bivak (Servay 2074 m), en even verder is links een prachtig uitzichtpunt: daar kijk je ruim 1000 meter naar beneden in het Val de Bagnes. Kijken we iets verder dan zien we het Rhônedal, met in de binnenbocht de bergen rond te Grand Muveran en in de buitenbocht de Dents du Midi. We lopen verder door een waterrijk berglandschap, waar de flora dankbaar gebruik van maakt. Opvallend is dat de wilgenroosjes zich het beste thuis voelen in de verschillende vervallen optrekjes die we langs de route zien. Na weer een uur gelopen te hebben, komen we bij Cabane Brunet (2103 m). Tijdens de koffie hebben we een mooi uitzicht op de Petit Combin en de Combin de Corbassière. We vervolgen het pad en passeren de gletsjerbeek die omlaag komt vanaf de Petit Combin. Na een gemeen klimmetje volgen we vanaf La Maye de hoogtelijn richting ons doel: de Panossière hut. Op 2140 meter loopt het pad naar beneden richting de Dyure de Corbasière. Wij gaan via deze route naar beneden. De oorspronkelijke route over de Glacier de Corbasière kan niet meer, omdat de morene is ingestort. We volgen het pad over de gletsjerbeek en stijgen daarna over het pad dat naar de Cabane de Panossière (2645 m) leidt.

Dag 3

Cabane de Panossière – Col des Otanes (2880 m) - Col de Tsofeiret (2628 m) - Cabane de Chanrion (2462 m)
6½ uur, +1500m , -1700m


We verlaten de hut op tijd, want het wordt een pittige dag. Al snel bereiken we Col des Otanes (2880 m), het hoogste punt van de tocht. Afhankelijk van het voorseizoen ligt hier een groot en soms lastig over te steken sneeuwveld. Nu begint een lange afdaling, eerst over blokken en daarna over een smal paadje. Aan de overzijde van het dal zien we de imposante Pleureur, die zijn naam dankt aan de vele stroompjes die langs de wand omlaag komen. We dalen af naar Mauvoisin. Daarvandaan bereiken via een ondergronds gangenstelsel de gelijknamige 250 meter hoge stuwdam. Het pad stijgt vervolgens oostelijk van het stuwmeer geleidelijk tot de Col de Tsofeiret. Onderweg hebben we uitzicht op de indrukwekkende Oostwand van de Grand Combin. Vlak voor de Col kan, bij warm weer na een lang dagtraject, verkoeling worden gevonden in het Lac de Tsofeiret. Het ruige terrein rond de Col maakt tenslotte plaats voor glooiende bloemenweiden met heldere meertjes. De aanwezigheid van de Cabane de Chanrion (2462 m) wordt slechts verraden door een wapperende Zwitserse vlag.

Dag 4

Cabane de Chanrion – Col Lire Rose (3115 m) - Cabane de Chanrion
4 uur, +700m, -700m


Dag vier gaan we met lichte bepakking op dagtocht vanuit de hut naar de col de Tsofeiret (2630 m) en dan oostelijk van het Lac de Tsofeiret naar de Col de Lire Rose (3115 m).

Dag 5

Cabane de Chanrion – Fenêtre de Durand (2805 m) - Refugio Champillon (2375 m).
8 uur, +1200m, -1100m


Na een welverdiende rustdag, steken we vandaag de grens over van Zwitserland naar Italië. Eerst dalen we 300 m naar de gletsjerbeek die we eergisteren iets meer stroomafwaarts in de andere richting zijn overgestoken. Over een prettig wandelpad stijgen we 600 meter om op het Fenêtre de Durand te komen. Op de grens met Italië staan we precies tussen de drieduizenders Mont Avril en Mont Gelé en in het westen zien we de witte top van de Mont Vélan. Vanaf Fenêtre de Durand zien we in de verte de Rifugio Champillon (2375 m) en de Col Champillon. We dalen af door de imposante kom die gevormd wordt door de omliggende bergen. Vanaf de boerderij Thoules lopen we via een karrenspoor naar de boerderij Lombardin, waarna we een paadje volgen dat ons vlak bij het gehucht Balmes de Bal brengt. Wij vervolgen onze weg via de Commune de By. Vervolgens stijgen we een stukje en lopen we een paar kilometer langs de hoogtelijnen richting de hut. Aan het eind hebben we nog een stevige klim tot de hut.

Dag 6

Refugio Champillon – Col de Champillon (2709 m) - Chateau Verdun (1363 m) in St Oyen.
5 uur, +450m, -1450m


Het pad gaat direct vanaf de hut omhoog. Als we bij het omhoog gaan nu en dan achterom kijken zien we de ons bekende Mont Gelé en Mont Avril. Ongeveer vanaf Lombardin kunnen we het traject van gisteren zien. Na een uur klimmen zijn we op de Col de Champillon; daar kunnen we bij goed weer in het westen de Mont Blanc zien. In het zuiden kijken we op de Gran Paradiso en zuidelijk boven Aosta de noordwand van de Mont Emilius.
Over droge grashellingen lopen we omlaag, langs Ponteilles en Desot, en verder omlaag naar een brug op 1809 m. Daarna stijgen we even om via een bospad te lopen tot vlak boven Eternon. Wij dalen op een pad af en gaan rechtstreeks naar Chateau Verdun St. Oyen (1363 m).

Dag 7

Chateau Verdun - Col Est de Barasson (2681 m) - Bourg-Saint-Pierre.
8 uur, +1500m, -1200m


Op de laatste dag wijken we af van de Tour de Combins. Deze gaat namelijk via de Col du Grand St. Bernard en loopt vlak langs de voor motoren en cabriolets zo populaire weg over de col. In plaats daarvan nemen we een veel rustigere, oostelijker gelegen col: Col Est de Barasson. Vanuit Oyen gaat het over een pad direct omhoog naar Morghena op 1729 m en vervolgens over een karrenspoor naar Barasson. Vandaar langs de beek naar de Col, die we al in de verte zien liggen. Na het vervallen hutje Crétoux volgen we een sterk stijgend paadje tot Col Est de Barasson (2681 m). Hierna is het alleen nog afdalen, eerst door het terrein. Bij mooi weer lopen we door wegloos terrein langs het Lac des Tronchets. Later pakken we het pad richting La Pierre en Bourg St. Pierre op.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Een huttentocht gaat grotendeels over goed begaanbare bergpaden, maar ongebaand terrein komt ook voor. Ongebaand betekent blokkenterrein (losse rotsplaten), een gruishelling of sneeuwveld. Soms loop je langs steile afgronden en een enkele keer heb je je handen nodig voor een rotsige passage. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap).

Deelname eis
 • conditie tot 8 loopuren

Reisleiding
 • Christophe Laseur: 1/8-7/8
 • Rutger Burgers: 4/9-10/9
Uitrusting

Wat neem je mee

 • bergschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 45 liter

  Schoenen
  Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

  Overige Uitrusting
 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak

  Bergsportmateriaal huren
  Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp
Prijsinfo
Ledenprijs € 760,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 6 overnachtingen op Lager
 • 6x halfpension
 • boekje ‘Bergwandelen’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Je houdt van wandelen en geniet van de bergen. Wellicht heb je al eens een dagtocht gemaakt naar een top, maar heb je al eens meerdere dagen van berghut naar berghut gewandeld? Een nieuwe wereld gaat voor je open en je beleeft en ziet veel meer.

Wat is een huttentocht?

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxe berghutten. Adembenemend, je trekt van berghut naar berghut en hebt al je spullen op je rug. Je ziet indrukwekkende toppen en geniet optimaal van verschillende vergezichten. Tijdens een huttentocht ontdek je een groter berggebied dan bij een dagtocht. Je reist zelfstandig naar de afgesproken verzamelplaats en gaat vanaf hier verder als groep. De komende dagen dompel je jezelf onder in natuur, ruimte en rust. Je beleeft de bergen op hoogte en komt los van de bewoonde wereld. ’s Avonds, wanneer je aankomt in een knusse hut, is het tijd voor een welverdiende maaltijd en een spelletje of drankje met de groep. Na een lange wandeldag met de mooiste indrukken, trek je aan het einde van de dag je sokken uit en duik je in het bed van de berghut. Heerlijk, want je hoeft niet meer terug naar het dal. Huttentochten zijn er in alle vormen en maten, voor beginners en gevorderden. Je niveau is afhankelijk van je kennis, ervaring en conditie. Ook van die van je reisgenoten.

Kosten

De prijs is afhankelijk van je wensen en kun je zo hoog maken als je zelf wilt; dit ligt aan de duur van de reis en de prijzen van de individuele hutten. Halfpension, een tochtleider en informatieboekjes zijn inbegrepen bij een huttentocht van Bergsportreizen. De reis van en naar het startpunt, lunch en persoonlijke uitgaven zoals een drankje in de hut zijn voor eigen rekening. Neem je je lunch en snacks zelf mee dan ben je uiteraard goedkoper uit, je rugzak is dan wel een stuk zwaarder. Zwaarder voor je portemonnee of je rug, is een overweging die je moet maken.

Voorbereiding huttentocht

Een huttentocht lopen kan zwaar zijn, omdat het weer niet altijd meezit, maar zeker ook wanneer je conditie niet op peil is. Daarom is het belangrijk om in Nederland al te beginnen met het lopen van langere afstanden. Probeer ook alvast een paar dagen met een ingepakte rugzak om te lopen, zo wen je aan de belasting die je tijdens de huttentocht met je mee moet dragen. In het kenniscentrum van de NKBV zijn oefeningen te vinden waarmee je je thuis kunt voorbereiden op je tocht. Zo ga je zelfverzekerd de bergen in.

Waar kun je huttentochten lopen?

Een huttentocht loop je in een berggebied waar meerdere berghutten te vinden zijn. In de Alpen en de Pyreneeën zijn er berghutten in overvloed. Als je op huttentocht gaat met Bergsportreizen, kun je een tocht lopen in Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië of Noorwegen. De tocht is al voor je uitgestippeld. Het komt ook wel eens voor dat je tijdens een tocht een landsgrens over gaat. Houd je paspoort dus bij de hand. Het soort gebied varieert per huttentocht, het gaat van wandelen door ruig terrein tot hikes over gebaande groene paden. Bepaal zelf welke huttentocht bij je past.

Geen geschikte huttentocht gevonden bij Bergsportreizen? Je kunt je eigen huttentocht plannen op de NKBV Tochtenwiki, waar ook tochten staan die ingevoerd zijn door andere hikers en bergliefhebbers.

Benodigde uitrusting/materialen

Twee dingen die je op orde moet hebben voor het lopen van een huttentocht zijn je wandelschoenen en een goede rugzak. Je schoenen moeten goed ingelopen zijn om blaren te voorkomen. Het is belangrijk dat je schoenen stevig zijn en dat de zolen genoeg grip geven op grashellingen, rotsen en sneeuwvelden. Wanneer je zeker weet dat je op gebaande paden blijft en onderweg geen sneeuw tegenkomt, kun je kiezen voor lage wandelschoenen. Houd er rekening mee dat hoge wandelschoenen je enkels beschermen en meer stabiliteit geven dan lage schoenen. Tijdens het lopen van een huttentocht draag je alles wat je meeneemt zelf op je rug, zorg dus dat je alleen het noodzakelijke meeneemt. Een rugzak met een inhoud van 20-40 liter is ruim voldoende. Probeer maximaal 10 kilo aan gewicht mee te nemen, je moet er toch uren mee hiken. Onder het kopje uitrusting bij praktische informatie vind je bij elke reis een uitgebreide paklijst, zodat je goed voorbereid op reis kunt.

Welke gebieden zijn aan te raden?

Huttentochten zijn er in veel verschillende gebieden en op verschillende niveaus. Het verschil in niveau zit vooral in het aantal loopuren per dag en de hoogtemeters die per dag worden geklommen.

Beginners - De vijfdaagse huttentocht in Parc National de la Vanoise is ideaal voor een beginnend huttentocht loper. De huttentocht voert je door het oudste nationale park in Frankrijk, grenzend aan Italië. De tocht geeft je een mooi uitzicht over de hoge bergtoppen, diepe meren en je stuit misschien op steenbokken, gemzen en steenarenden. Je loopt gemiddeld 5 tot 6 uur per dag over meestal goed gebaande paden.

Gevorderden - De Tour des Combins is een pittige, bergachtige en gevarieerde wandelroute die je in 7 spannende dagen langs de Grand Combin voert. Als wandelaar word je tijdens de route betovert door de indrukwekkende toppen en immense gletsjers van het Combins-massief (4314 m), een van de hoogsten van de Alpen. Je begeeft je tijdens de huttentocht aan beide zijden van de grens tussen Zwitserland en Italië en doorkruist meerdere dalen in het grensgebied. Het is een sportieve en veeleisende route die je door fantastische landschappen leidt.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek