Frankrijk

Parc National de la Vanoise, Huttentocht

Aantal dagen 5
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 520,- per persoon
Vanoise, huttentocht
Frankrijk

Parc National de la Vanoise, Huttentocht

Vanoise, huttentocht
Aantal dagen 5
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 520,- per persoon

Deze vijfdaagse huttentocht is een rondtocht en brengt je in het zuidelijke deel van het Parc National de la Vanoise. Dit indrukwekkende berggebied ligt vlakbij de Mont Blanc en andere hoge bergen van de Alpen. Ook de toppen van de Vanoise zijn behoorlijke kanjers. De Grand Casse is 3855 meter hoog en de Dent Parrachée 3697 meter. De tocht begint boven het levendige bergdorpje Aussois. Vanaf de parking tussen twee stuwmeren volgen we de GR5 en in de vlak van Le Rateau d’Aussois lopen we hoog boven het dal, naar de eerste hut. De dagen daarna blijven hoog boven de boomgrens. Op dag 2 en dag 3 gaan we beide dagen een flinke pas over, bijna op drieduizend meter. Op dag 3 komen we na een lange klim en afdaling bij de nieuwe Refuge du Fond d’Aussois. Hier blijven we twee nachten. Tijd voor ontspanning en bij mooi weer ook voor een echte beklimming, Le Rateau d’Aussois (3101 m). Op dag 5 loopt je -nog steeds boven de boomgrens terug naar de parking van het beginpunt. Het Franse woord voor steenbok is ‘bouquetin’. Juist in dit deel van het nationaal park komen deze indrukwekkende hoefdieren in grote groepen voor. Er is dus een behoorlijke kans dat je steenbokken of groepen gemzen te zien krijgt.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Parking tussen de stuwmeren Plan d’Amont en Plan d 'Aval (Aussois – naar de Refuge Porte de l’Orgère (1935 m)
4 uur, +550m, -650m

De tocht start op de parking tussen de stuwmeren Plan d’Amont en Plan d 'Aval. Een flinke klim brengt ons op het spoor van de GR5. Een fraai pad wat ons op een panorama-pad naar Col du Barbier brengt. Hier buigen we af in westelijke richting, hoog in de westflank van le Rateau d’Aussois. Diep onder ons zien we Aussois en Modane liggen. Langzaam daalt ons pad af en komen we onder de boomgrens in bos. Een van de weinige stukken bos die we deze rondtocht zullen zien. De rest van de dagen zullen we met name boven de boomgrens lopen. Het pad (GR5) brengt ons via wat weiden naar de Refuge Porte de l’Orgère (1935 m).

Dag 2

Refuge Porte de l’Orgère – via de Col de la Chavière (2796 m) naar de Refuge Peclet de Polset (1971 m)
5 uur, +900m, -350m

Op deze tweede dag begin je met een beste klim in westelijke richting. Het pad slingert door het bos omhoog en komt uit op een open kam boven de boomgrens. Hier buigt ons pad af naar het noorden. We passeren een bord dat aangeeft dat we het Nationale Park de la Vanoise ingaan. We hebben op de kam bij goed weer ver zicht. Diep onder ons ligt Modane. Via een goed pad (GR55) lopen we -met aan onze rechterzijde een grashelling- noordwaarts. De omgeving wordt langzaam steeds ruiger en kaler. Ter hoogte van Lac de la Partie, start onze klim naar het hoogste punt van vandaag Col de la Chavière (2796 m). Het laatste stuk van dit pad gaat door gruis en fijn puin. De kans is groot dat we aan de noordzijde van deze pas nog sneeuwvelden moeten doorkruisen, afgewisseld met puinvelden. Onderaan de afdaling van de Col kruisen we een groot veld met vele oefen-steenmannetjes. Het laatste stuk naar de hut is nog stevig wandelen. Vanaf deze Refuge de Peclet-Polset (2479 m) heb je zicht op de bovenranden van de gletsjers Gébroulaz, de Aiguille de Péclet (3561 m) en de Aiguille de Polset (3531 m).

Dag 3

Refuge Peclet de Polset – via Ritort (1917 m) en de Col d’Aussois (2916m) naar de Refuge du Fond d’ Aussois (2346 m)
6 uur, +1000m, -1100m

Dag drie dag begint met een flinke afdaling. Het pad vanuit de hut sluit al snel aan op een ruimer pad. We dalen via het pad af in noordelijke richting (GR55) tot aan het kruis bij Ritort (kaasboerderij), en vanaf hier in zuidelijke richting, richting Col d’Aussois. Het is een stevige maar mooie klim, die onder te verdelen is in meerdere etappes. Het begint met een zigzag-pad met aan weerszijden langs ons pad bloemen en -bij goed weer- plots zicht op het Mont Blanc massief. Deze begroeiing gaat over in weiden, maar als we een beek passeren houdt de meeste begroeiing op. Het laatste stuk is gestaag omhoog in puin en gruis.

De klim naar de Col is afwisselend maar duurt lang. Vanaf de pas heb je uitzicht in de verte op het Mont Blanc massief. Het pad en spoor naar beneden vanaf de Col is goed. Het is zoeken met alle steenmannetjes en diverse markeringen naar een goede loop-lijn richting Refuge du Fond d’Aussois (2324 m) bent.

Dag 4

Dagtocht: via de Col de Masse (2923 m) beklimmen we de Le Rateau d’Aussois (2961 m)
6u, +/-1100m

Bij goede weersomstandigheden beklimmen we vandaag het “dak” van de tocht: Le Rateau d’Aussois. Een pittige klim. Direct naast de hut start onze tocht. Via een pad in de flank van de Pointes de la Partie gaat ons pad in zuidwaartse richting naar een kruispunt van paden (wegwijzer bij P2426m). We kijken uit op het stuwmeer Plan d’Amont. Vanaf dit punt begint de stevige klim richting Col de la Masse. Als we bijna op de pas zijn, buigt het spoor naar de top in zuidelijke richting. Het laatste stuk is blokken en platen klauteren door ongebaand terrein. Eenmaal boven kunnen we over een brede graat met vele steenmannetjes nog verder. We hebben een fantastisch uitzicht over Modane, Aussois maar ook de bergketens richting Italië (oa Drei Zinnen) en Ecrins en Mont Blanc.

Dag 5

Refuge du Fond d’ Aussois – via de Refuge Dente Parrachée (2520 m) gaan we retour naar ons startpunt.
4u, +550m, -850m

Op de laatste dag door het hooggebergte zien we in de verte de stuwmeren boven Aussois liggen. We lopen vanuit de Refuge du Fond d’Aussois het brede dal in richting stuwmeren. Ruim voor we bij het stuwmeer zijn buigen af om het pad naar Refugio Dent Parrachée te nemen. Een hut met een goed terras. Als we zin hebben kunnen we met zijn allen nog een uitstapje maken richting Lac du Genepy, een meertje boven de hut. De tocht naar het beginpunt is vanaf de hut niet lang meer.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Een huttentocht gaat grotendeels over goed begaanbare bergpaden, maar ongebaand terrein komt ook voor. Ongebaand betekent blokkenterrein (losse rotsplaten), een gruishelling of sneeuwveld. Soms loop je langs steile afgronden en een enkele keer heb je je handen nodig voor een rotsige passage. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap).

Deelname eis
 • conditie tot 6 loopuren

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Bart Ezinga

Uitrusting

Wat neem je mee

 • bergschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 45 liter

  Schoenen
  Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

  Overige Uitrusting
 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak

  Bergsportmateriaal huren
  Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp
Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Refue Porte de l’Orgère

Refuge de Polset

Refuge du Fond d'Aussois

Prijsinfo
Ledenprijs € 520,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 4 overnachtingen op Lager
 • 4x halfpension
 • boekje ‘Bergwandelen’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Je houdt van wandelen en geniet van de bergen. Wellicht heb je al eens een dagtocht gemaakt naar een top, maar heb je al eens meerdere dagen van berghut naar berghut gewandeld? Een nieuwe wereld gaat voor je open en je beleeft en ziet veel meer.

Wat is een huttentocht?

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxe berghutten. Adembenemend, je trekt van berghut naar berghut en hebt al je spullen op je rug. Je ziet indrukwekkende toppen en geniet optimaal van verschillende vergezichten. Tijdens een huttentocht ontdek je een groter berggebied dan bij een dagtocht. Je reist zelfstandig naar de afgesproken verzamelplaats en gaat vanaf hier verder als groep. De komende dagen dompel je jezelf onder in natuur, ruimte en rust. Je beleeft de bergen op hoogte en komt los van de bewoonde wereld. ’s Avonds, wanneer je aankomt in een knusse hut, is het tijd voor een welverdiende maaltijd en een spelletje of drankje met de groep. Na een lange wandeldag met de mooiste indrukken, trek je aan het einde van de dag je sokken uit en duik je in het bed van de berghut. Heerlijk, want je hoeft niet meer terug naar het dal. Huttentochten zijn er in alle vormen en maten, voor beginners en gevorderden. Je niveau is afhankelijk van je kennis, ervaring en conditie. Ook van die van je reisgenoten.

Kosten

De prijs is afhankelijk van je wensen en kun je zo hoog maken als je zelf wilt; dit ligt aan de duur van de reis en de prijzen van de individuele hutten. Halfpension, een tochtleider en informatieboekjes zijn inbegrepen bij een huttentocht van Bergsportreizen. De reis van en naar het startpunt, lunch en persoonlijke uitgaven zoals een drankje in de hut zijn voor eigen rekening. Neem je je lunch en snacks zelf mee dan ben je uiteraard goedkoper uit, je rugzak is dan wel een stuk zwaarder. Zwaarder voor je portemonnee of je rug, is een overweging die je moet maken.

Voorbereiding huttentocht

Een huttentocht lopen kan zwaar zijn, omdat het weer niet altijd meezit, maar zeker ook wanneer je conditie niet op peil is. Daarom is het belangrijk om in Nederland al te beginnen met het lopen van langere afstanden. Probeer ook alvast een paar dagen met een ingepakte rugzak om te lopen, zo wen je aan de belasting die je tijdens de huttentocht met je mee moet dragen. In het kenniscentrum van de NKBV zijn oefeningen te vinden waarmee je je thuis kunt voorbereiden op je tocht. Zo ga je zelfverzekerd de bergen in.

Waar kun je huttentochten lopen?

Een huttentocht loop je in een berggebied waar meerdere berghutten te vinden zijn. In de Alpen en de Pyreneeën zijn er berghutten in overvloed. Als je op huttentocht gaat met Bergsportreizen, kun je een tocht lopen in Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië of Noorwegen. De tocht is al voor je uitgestippeld. Het komt ook wel eens voor dat je tijdens een tocht een landsgrens over gaat. Houd je paspoort dus bij de hand. Het soort gebied varieert per huttentocht, het gaat van wandelen door ruig terrein tot hikes over gebaande groene paden. Bepaal zelf welke huttentocht bij je past.

Geen geschikte huttentocht gevonden bij Bergsportreizen? Je kunt je eigen huttentocht plannen op de NKBV Tochtenwiki, waar ook tochten staan die ingevoerd zijn door andere hikers en bergliefhebbers.

Benodigde uitrusting/materialen

Twee dingen die je op orde moet hebben voor het lopen van een huttentocht zijn je wandelschoenen en een goede rugzak. Je schoenen moeten goed ingelopen zijn om blaren te voorkomen. Het is belangrijk dat je schoenen stevig zijn en dat de zolen genoeg grip geven op grashellingen, rotsen en sneeuwvelden. Wanneer je zeker weet dat je op gebaande paden blijft en onderweg geen sneeuw tegenkomt, kun je kiezen voor lage wandelschoenen. Houd er rekening mee dat hoge wandelschoenen je enkels beschermen en meer stabiliteit geven dan lage schoenen. Tijdens het lopen van een huttentocht draag je alles wat je meeneemt zelf op je rug, zorg dus dat je alleen het noodzakelijke meeneemt. Een rugzak met een inhoud van 20-40 liter is ruim voldoende. Probeer maximaal 10 kilo aan gewicht mee te nemen, je moet er toch uren mee hiken. Onder het kopje uitrusting bij praktische informatie vind je bij elke reis een uitgebreide paklijst, zodat je goed voorbereid op reis kunt.

Welke gebieden zijn aan te raden?

Huttentochten zijn er in veel verschillende gebieden en op verschillende niveaus. Het verschil in niveau zit vooral in het aantal loopuren per dag en de hoogtemeters die per dag worden geklommen.

Beginners - De vijfdaagse huttentocht in Parc National de la Vanoise is ideaal voor een beginnend huttentocht loper. De huttentocht voert je door het oudste nationale park in Frankrijk, grenzend aan Italië. De tocht geeft je een mooi uitzicht over de hoge bergtoppen, diepe meren en je stuit misschien op steenbokken, gemzen en steenarenden. Je loopt gemiddeld 5 tot 6 uur per dag over meestal goed gebaande paden.

Gevorderden - De Tour des Combins is een pittige, bergachtige en gevarieerde wandelroute die je in 7 spannende dagen langs de Grand Combin voert. Als wandelaar word je tijdens de route betovert door de indrukwekkende toppen en immense gletsjers van het Combins-massief (4314 m), een van de hoogsten van de Alpen. Je begeeft je tijdens de huttentocht aan beide zijden van de grens tussen Zwitserland en Italië en doorkruist meerdere dalen in het grensgebied. Het is een sportieve en veeleisende route die je door fantastische landschappen leidt.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek