Noorwegen

Skarvheimen - Aurlandsdalen (dal der dalen), Huttentocht

Aantal dagen 5
Min. deelnemers 6
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 14 aug
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.170,- per persoon
Aurlandsdalen Noorwegen
Noorwegen

Skarvheimen - Aurlandsdalen (dal der dalen), Huttentocht

Aurlandsdalen Noorwegen
Aantal dagen 5
Min. deelnemers 6
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 14 aug
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.170,- per persoon

Bergwandelen in het Aurlandsdal. Dit berggebied in Skarvheimen is een adembenemend mooi dal. De Noren noemen het zelf 'het dal der dalen'. Vroeger was dit de belangrijkste handelsroute tussen Oost en West-Noorwegen. Tegenwoordig is het één van de zgn. ‘historische wandelroutes’. De wilde rivier graaft er zich een weg door de smalle kloof en tijdens het lopen heb je een fantastisch uitzicht op het fjord ver beneden. De route begint in Finsehytta en loopt via de Geiterygghytta, Steinbergsdalhytta en Aurlandsdalen turisthytte Østerbø door het spectaculaire Aurlandsdal naar het gehucht Vassbygdi, nabij Aurland aan het Sognefjord. Het landschap van deze huttentocht kenmerkt zich door grote contrasten; van lieflijke dalen tot ruige steenvlaktes, imponerende rotspartijen en talrijke watervallen.

Programma

Toon alles

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Dag 1
We verzamelen rond 17 uur bij de Finsehytta, aan de voet van de gletsjer ‘Hardangerjøkulen’ en nabij het treinstation Finse. Dit station is gelegen aan de spoorweg tussen Oslo en Bergen op 1222m boven zeeniveau en is daarmee het hoogtsgelegen spoorwegstation van Noord-Europa. Het landschap is hier open en ruig. Finse was in 1979 het decor voor de filmopnames van Star Wars. Bij de hut doen we een kennismakingsactiviteit en nemen we de gehele tocht door.

Dag 2
We maken een dagtocht door het ruige landschap nabij Finsehytta naar ‘Blåisen’, een zijarm van een grote gletsjer, de Hardangerjøkulen. We steken daarbij meerdere rivieren over en krijgen een goed zicht op het blauwe ijs van de gletsjer. Afhankelijk van de weersomstandigheden maken we eventueel ook een uitstapje naar een klein schuilhutje met de naam ‘Appelsinhytta’ (de sinaasappelhut’).
4 uur, +200m, -200m

Dag 3
We wandelen van Finse naar Geiterygghytta. Deze eerste etappe van de historische wandelroute gaat door een prachtig stuk hooggebergte. Vanaf het station lopen we geleidelijk omhoog. Vlak voor de route zich weer langzaam naar beneden slingert passeren we een gesloten schuilhut, die alleen in de winter open is voor toerlanglaufers. Maar ook in de zomer is het een logisch rustpunt. We maken onderweg eventueel een uitstapje naar het hoogste punt langs deze etappe, de Sankt Pål op 1694m.
6 uur, +600m, -600m

Dag 4
We lopen van Geiterygghytta naar Steinbergsdalhytta. Deze relatief korte etappe gaat door ruig hooggebergte met weidse uitzichten. We lopen door een gebied waar tamme rendieren en schapen grazen en dalen daarna een stukje af in het Aurlandsdal, waar we de hut aan de weg van Aurland naar Hol vinden. Deze weg is alleen in de zomer geopend en verbindt West en Oost-Noorwegen. Steindbergsdalhytta is lange tijd gesloten geweest, maar sinds enkele jaren weer in ere hersteld als private berghut,
4 uur

Dag 5
We lopen van Steinbergsdalhytta naar Aurlandsdalen turisthytte Østerbø. Deze etappe gaat door het bovenste deel van het indrukwekkende Aurlandsdal. Dit is looptechnisch gezien een wat zwaardere etappe. Het smalle en oneffen pad voert ons lange tijd onder een steile rotswand door. Bij goed weer is de hut is al vrij snel zichtbaar, maar lijkt dan maar niet dichterbij te komen. Gelukkig wordt het pad wel steeds makkelijker begaanbaar. Voor we het weten zitten we aan een welverdiend drankje in de hut.
5 uur, +300m, -530m

Dag 6
We lopen van Aurlandsdalen turisthytte Østerbø naar Vassbygdi over het kronkelende pad door de kloof van het Aurlandsdal, die ook wel de Grand Canyon van Noorwegen genoemd (al houdt de vergelijking toch wel op bij het feit dat het allebei een kloof is). Dit is de meest spectaculaire etappe en het meest bewandelde deel van de tocht. Het met rode T’en gemarkeerde pad leidt ons langs lieflijke almboederijtjes en diepe afgronden. We nemen ook een kijkje in ‘vetlahelvete’ (‘de kleine hel’), een soort grot met een door de rivier uitgegraven meertje. Vanaf Vassbygdi nemen we de bus of taxi verder naar Aurland. Hier kan desgewenst op eigen kosten overnacht worden.
7 uur, -720m

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Een huttentocht gaat grotendeels over goed begaanbare bergpaden, maar ongebaand terrein komt ook voor. Ongebaand betekent blokkenterrein (losse rotsplaten), een gruishelling of sneeuwveld. Soms loop je langs steile afgronden en een enkele keer heb je je handen nodig voor een rotsige passage. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap).

Op sommige stukken in deze tocht ga je langs meerdere steile afgronden. Om echt te kunnen genieten van de tocht is het belangrijk dat je tredzeker bent en geen last hebt van hoogtevrees.

Deelname eis
 • geen probleem hebben met steile en geëxponeerde passages
 • conditie tot 6 loopuren

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Ellen Rohaan

Uitrusting

Wat neem je mee

 • bergschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 40/45 liter

Schoenen
Voor de tocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • set droge kleding (ook te gebruiken voor in de hut)
 • Eventueel een korte broek
 • EHBO-setje

Tijdens de kennismakingsdag wordt stilgestaan bij de uitrusting

Aanvullende informatie

Prijsinfo
Ledenprijs € 1.170,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 5 overnachtingen in hut op meerpersoonskamer
 • 5x vol pension
 • kennismaklingsdag

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • bus of taxi van Vassbygdi naar Aurland (ca €5)
 • persoonlijke uitgaven
Over deze activiteit

Je houdt van wandelen en geniet van de bergen. Wellicht heb je al eens een dagtocht gemaakt naar een top, maar heb je al eens meerdere dagen van berghut naar berghut gewandeld? Een nieuwe wereld gaat voor je open en je beleeft en ziet veel meer.

Wat is een huttentocht?

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxe berghutten. Adembenemend, je trekt van berghut naar berghut en hebt al je spullen op je rug. Je ziet indrukwekkende toppen en geniet optimaal van verschillende vergezichten. Tijdens een huttentocht ontdek je een groter berggebied dan bij een dagtocht. Je reist zelfstandig naar de afgesproken verzamelplaats en gaat vanaf hier verder als groep. De komende dagen dompel je jezelf onder in natuur, ruimte en rust. Je beleeft de bergen op hoogte en komt los van de bewoonde wereld. ’s Avonds, wanneer je aankomt in een knusse hut, is het tijd voor een welverdiende maaltijd en een spelletje of drankje met de groep. Na een lange wandeldag met de mooiste indrukken, trek je aan het einde van de dag je sokken uit en duik je in het bed van de berghut. Heerlijk, want je hoeft niet meer terug naar het dal. Huttentochten zijn er in alle vormen en maten, voor beginners en gevorderden. Je niveau is afhankelijk van je kennis, ervaring en conditie. Ook van die van je reisgenoten.

Kosten

De prijs is afhankelijk van je wensen en kun je zo hoog maken als je zelf wilt; dit ligt aan de duur van de reis en de prijzen van de individuele hutten. Halfpension, een tochtleider en informatieboekjes zijn inbegrepen bij een huttentocht van Bergsportreizen. De reis van en naar het startpunt, lunch en persoonlijke uitgaven zoals een drankje in de hut zijn voor eigen rekening. Neem je je lunch en snacks zelf mee dan ben je uiteraard goedkoper uit, je rugzak is dan wel een stuk zwaarder. Zwaarder voor je portemonnee of je rug, is een overweging die je moet maken.

Voorbereiding huttentocht

Een huttentocht lopen kan zwaar zijn, omdat het weer niet altijd meezit, maar zeker ook wanneer je conditie niet op peil is. Daarom is het belangrijk om in Nederland al te beginnen met het lopen van langere afstanden. Probeer ook alvast een paar dagen met een ingepakte rugzak om te lopen, zo wen je aan de belasting die je tijdens de huttentocht met je mee moet dragen. In het kenniscentrum van de NKBV zijn oefeningen te vinden waarmee je je thuis kunt voorbereiden op je tocht. Zo ga je zelfverzekerd de bergen in.

Waar kun je huttentochten lopen?

Een huttentocht loop je in een berggebied waar meerdere berghutten te vinden zijn. In de Alpen en de Pyreneeën zijn er berghutten in overvloed. Als je op huttentocht gaat met Bergsportreizen, kun je een tocht lopen in Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië of Noorwegen. De tocht is al voor je uitgestippeld. Het komt ook wel eens voor dat je tijdens een tocht een landsgrens over gaat. Houd je paspoort dus bij de hand. Het soort gebied varieert per huttentocht, het gaat van wandelen door ruig terrein tot hikes over gebaande groene paden. Bepaal zelf welke huttentocht bij je past.

Geen geschikte huttentocht gevonden bij Bergsportreizen? Je kunt je eigen huttentocht plannen op de NKBV Tochtenwiki, waar ook tochten staan die ingevoerd zijn door andere hikers en bergliefhebbers.

Benodigde uitrusting/materialen

Twee dingen die je op orde moet hebben voor het lopen van een huttentocht zijn je wandelschoenen en een goede rugzak. Je schoenen moeten goed ingelopen zijn om blaren te voorkomen. Het is belangrijk dat je schoenen stevig zijn en dat de zolen genoeg grip geven op grashellingen, rotsen en sneeuwvelden. Wanneer je zeker weet dat je op gebaande paden blijft en onderweg geen sneeuw tegenkomt, kun je kiezen voor lage wandelschoenen. Houd er rekening mee dat hoge wandelschoenen je enkels beschermen en meer stabiliteit geven dan lage schoenen. Tijdens het lopen van een huttentocht draag je alles wat je meeneemt zelf op je rug, zorg dus dat je alleen het noodzakelijke meeneemt. Een rugzak met een inhoud van 20-40 liter is ruim voldoende. Probeer maximaal 10 kilo aan gewicht mee te nemen, je moet er toch uren mee hiken. Onder het kopje uitrusting bij praktische informatie vind je bij elke reis een uitgebreide paklijst, zodat je goed voorbereid op reis kunt.

Welke gebieden zijn aan te raden?

Huttentochten zijn er in veel verschillende gebieden en op verschillende niveaus. Het verschil in niveau zit vooral in het aantal loopuren per dag en de hoogtemeters die per dag worden geklommen.

Beginners - De vijfdaagse huttentocht in Parc National de la Vanoise is ideaal voor een beginnend huttentocht loper. De huttentocht voert je door het oudste nationale park in Frankrijk, grenzend aan Italië. De tocht geeft je een mooi uitzicht over de hoge bergtoppen, diepe meren en je stuit misschien op steenbokken, gemzen en steenarenden. Je loopt gemiddeld 5 tot 6 uur per dag over meestal goed gebaande paden.

Gevorderden - De Tour des Combins is een pittige, bergachtige en gevarieerde wandelroute die je in 7 spannende dagen langs de Grand Combin voert. Als wandelaar word je tijdens de route betovert door de indrukwekkende toppen en immense gletsjers van het Combins-massief (4314 m), een van de hoogsten van de Alpen. Je begeeft je tijdens de huttentocht aan beide zijden van de grens tussen Zwitserland en Italië en doorkruist meerdere dalen in het grensgebied. Het is een sportieve en veeleisende route die je door fantastische landschappen leidt.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
14 aug 2022
19 aug 2022
2