Oostenrijk

Stubaier Alpen, J1 Basiscursus sneeuw en ijs 14-18 jaar

Aantal dagen 6
Min. deelnemers 16
Max. deelnemers 16
Vertrekdata
 • 06 aug
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 770,- per persoon
Stubaier Alpen, J1 Basiscursus sneeuw en ijs
Foto
Video
Oostenrijk

Stubaier Alpen, J1 Basiscursus sneeuw en ijs 14-18 jaar

Foto
Video
Stubaier Alpen, J1 Basiscursus sneeuw en ijs
Aantal dagen 6
Min. deelnemers 16
Max. deelnemers 16
Vertrekdata
 • 06 aug
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 770,- per persoon

Schuilt er in jou een beginnend alpinist? Ontdek met leeftijdsgenoten en zonder ouders de avonturier in jou tijdens een alpiene basiscursus in Oostenrijk. In de Stubaier Alpen leer je je te bewegen als een echte berggeit tussen rotsblokken en door gruishellingen. Bij de Winnebachseehütte leer je de basis van het alpinisme. Hier bereid je je voor op de gletsjertocht richting de Breiter Grieskogel (3287 m). Trek je stijgijzers en klimgordel aan, pickel in de hand en gaan. Natuurlijk is er tijd om je foto's gelijk op Snapchat en Instagram te zetten.

Programma

Toon alles

Gras, blokken, rots. De hellingen rondom de Winnebachseehütte zijn de eerste dag onze speeltuin om te leren stijgen en dalen in verschillend alpien terrein. Weet jij op elke plek in de bergen waar je bent en waar je naartoe moet? De eerste dag leren we de basis van oriënteren in de bergen. Daarna is het tijd om het hogerop te zoeken. Stijgijzers en pickel mee dus. Op de gletsjer leren we lopen op stijgijzers; de eckenstein- en frantzackentechniek en maken we een start met touwtechnieken.

Op de helft van de week is het tijd voor onze eerste top. De Breiter Grieskogel is 3287 meter hoog en een mooie berg om onze geleerde gletsjer- en rotstechnieken gelijk toe te passen.

Standplaats bouwen in sneeuw en ijs, reddingstechnieken, seilrolle, prusikken en münchhausentechnieken. Abracadabra? Niet meer als je de Gänsekragen (2915 m) beklimt met de groep aan het eind van de week. We hebben in de loop van de week alle belangrijkste technieken voor deze alpiene beklimming geleerd, met als hoogtepunt de gletsjerspleetredding. Spannend! Wie laat zich over de rand zakken de gletsjer in om door groepsgenoten gered te worden? Adrenaline gegarandeerd!

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Dag 1
Om 9:00 uur ontmoet je de leiding in Längenfeld. Vervolgens met taxibusje, openbaar vervoer naar Gries. Vanaf Gries lopen we samen naar de Winnebachseehütte. In de middag oefenen we het gaan in ongebaand terrein; stijgen en dalen in gras, blokken en rots. Ook maken we een start met oriëntatie in de bergen.

Dag 2
Oefendag op de gletsjer. Je leert lopen met stijgijzers, de eckenstein- en frontzackentechniek, het lopen in een touwgroep en gebruik van pickel. Ook maken we een start met de touwtechnieken.

Dag 3
We beklimmen onze eerste berg van de week, de Breiter Grieskogel (3287 m). Het is een flinke tocht over de gletsjer en door de rotsen. Natuurlijk oefenen we vandaag weer de nodige touwtechnieken en oefenen we met kaart en kompas.

Dag 4
We oefenen reddingstechnieken; seilrolle, prusikken en münchhausentechniek en leren standplaatsen maken in sneeuw en ijs.

Dag 5
Vlakbij de hut ligt de Gänsekragen (2915 m). Deze beklimmen we via de normaalweg. Onderweg oefenen we touwtechnieken voor rots.

Dag 6
Afhankelijk van het weer en de wensen van de groep maken we nog een tour, gaan rotsklimmen in het klimgebiedje bij de hut of herhalen de geleerde technieken. In de middag dalen we af naar het dal. Einde cursus ± 17.00 uur.

Praktische informatie

Deelname eis
 • Conditie tot 6 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze reis worden NKBV Instructeurs ingezet.

NKBV Instructeur
NKBV Instructeurs zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Instructeurs leiden de projecten op vrijwillige basis (leden voor leden).

Aantal deelnemers
Min. 4/max. 4 deelnemers per instructeur
Totaal maximaal: 16 deelnemers

Uitrusting

Klimtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor de klimtechnische uitrustingsstukken zoals pickel, stijgijzers, bergsporthelm, sportklimgordel en klimtouw.

Wat neem je zelf mee

 • stijgijzervriendelijke of stijgijzervaste bergschoenen
 • bergsportrugzak met pickelbevestiging, inhoud ± 45 liter.
 • 3 hulptouwtjes (prusiktouwtjes) 5 of 6 mm Ø - 1x5, 1x3, 1x1 meter
 • 1 bandlus (bandschlinge) 120 cm
 • 1 extra beveiligde HMS karabiner, bijv. DMM Belay Master, Petzl Ballock
 • minimaal 2 schroefkarabiners (mag ook HMS zijn)
 • 2 gelijk grote gewone D-vormige karabiners (snapper)
 • atc-guide, reverso of vergelijkbaar zekeringsapparaat, alleen indien in bezit
 • 1 ijsboor, minimaal 16 cm, indien in bezit

Schoenen
Voor de basiscursus heb je minimaal stijgijzervriendelijke schoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de C-categorie. De schoenen moeten in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.
Indien je schoenen gaat kopen zou je de aanschaf van stijgijzervaste schoenen (C/D of D-schoenen) in overweging kunnen nemen. Als je door wilt stromen naar een gevorderden cursus sneeuw en ijs is het hebben van stijgijzervaste schoenen namelijk verplicht.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje

Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp.

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Winnebachseehütte

Prijsinfo
Ledenprijs € 770,- p.p. Inclusief
 • Oostenrijkse UIAGM-berggids en/of NKBV-instructeur
 • 5 overnachtingen op Lager
 • 5x halfpension
 • Huur klimtechnisch materiaal
 • Boekje ‘Bergsport in het kort’
 • Cursusinformatieboekje
 • Voorbespreking

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Lunch
 • Vervoer ter plaatse: eventueel gebruik openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • Persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

De basiscursus, oftewel C1 of J1 voor jeugd, is de eerste stap in je alpiene klimcarrière. Je oefent het bergwandelen en klimmen in rotsachtig terrein, het doorkruisen van (steile) sneeuwvelden en het lopen met stijgijzers op de gletsjer. Eenmaal in de hut krijg je theorie over tochtplanning, oriëntatie en alpiene gevaren. Je overnacht in hooggelegen berghutten. Na deze cursus ken je de basisvaardigheden voor het maken van eenvoudige alpiene tochten en heb je je eerste stap als zelfstandig alpinist gemaakt!

Hoogtelijn eindredacteur Femke Welvaart is ook meegeweest op een basiscursus, lees haar verhaal over de C1 cursus in het Otztal.

Techniekschema
In het techniekschema staan de aan te leren technieken van de cursus vermeld. Natuurlijk wordt er tijdens de cursus ook aandacht besteed aan o.a. kaart en kompas (en eventueel GPS), tochtplanning en alpiene gevaren.

Bekijk hier het techniekschema

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
06 aug 2023
11 aug 2023
vol