Oostenrijk

Steinernes meer en Hochkönig, Klettersteigtocht

Aantal dagen 7
Min. deelnemers 5
Max. deelnemers 6
Vertrekdata
 • 07 aug
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 1.135,- per persoon
Steinernes meer en Hochkönig, klettersteigtocht
Oostenrijk

Steinernes meer en Hochkönig, Klettersteigtocht

Steinernes meer en Hochkönig, klettersteigtocht
Aantal dagen 7
Min. deelnemers 5
Max. deelnemers 6
Vertrekdata
 • 07 aug
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 1.135,- per persoon

Ben je bekend met de basis van de klimtechniek en wil je stevig klauteren en wandelen in een ambiance van grillige graten en toppen? Dan is deze tocht je op het lijf geschreven. We beginnen met het herhalen van techniek en een aantal lichte klettersteigpassages. De tocht wordt elke dag technischer. De bekroning is de Königsjodler klettersteig, naar de top van Hochkönig. Een pittige en uitdagende klim.

De tocht voert ons door de Berchtesgadener Alpen in Oostenrijk. Centraal ligt daarin het Steineres Meer. Rond dit plateau ligt een rand van grillige kalktoppen. Wij blijven tijdens onze tocht aan de Oostenrijkse zijde. Vanaf de Peter Wiechenthaler Hütte starten we met een herhaling van klettersteigen. De volgende dag gaan we met een klettersteig over Persailhorn en over een luchtige graat naar het Riemannhaus. Vanaf hier maken we een tocht over toppen langs het Steinernes Meer. De volgende dag gaan we met een lange afdaling naar Hinterthal. Hier oefenen we de volgende dag op drie ‘talnähe’ klettersteigen en gaan vanaf daar met eigen vervoer of een taxibusje naar de Erichhütte. Vanuit deze hut beginnen we met één van mooiste klettersteigs van Oostenrijk: de Königsjodler. Een lange en technisch uitdagende tocht. Door de opbouw in het programma weten we zeker dat we aan het eind van de week klaar zijn voor deze uitdaging. We slapen na de Königjodler in een hut hoog op de graat. De laatste dag dalen we af over een alpiene route naar Hinterthal.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Hinterthal/Bachwinkl (850m) - klettersteig instructie en oefenen - Peter Wiechenthaler Hütte (1700m)
2½ uur, +910m

We ontmoeten elkaar in Backwinkl en regelen hier alvast de logistiek voor de vijfde en de laatste dag. Mogelijk kan dit met eigen auto's, zo niethuren we een gezamenlijk een (taxi)busje voor het transport op deze dagen.

Als het transport is geregeld vertrekken we vanaf de parkeerplaats in Bachwinkl (ten noorden van Saalfelden). We lopen door het bos naar de Wiechenthaler Hütte, het pad gaat zigzaggend en steil omhoog. De kleine, gezellige hut verschijnt pas op het laatste moment. Het ligt op een fotogenieke plek met mooi uitzicht.

's Middags gaan we vanuit de hut naar de Persailhorn. Deze berg ligt direct naast de hut. Hier gaan we de zekeringstechniek voor het klettersteigen doornemen en scherpen we onze looptechniek aan.

Dag 2

Peter Wiechenthaler Hütte (1700m) - Wildental klettersteig - Persailhorn (2347m) - graatwandeling - Riemannhaus (2177m)
6 uur, +975m , -495m

We vertrekken na het ontbijt naar de Persailhorn. Via de ferrata Wildental (vnl KST B) komen we op de top (2347 m). Over de topgraat gaan we verder naar Mitterhorn (2491 m), Drei Drocken (2458 m) en de Breithorn (2504 m / 2496 m). Dit is een mooie graatwandeling en vergt een goede looptechniek. Er zijn enkele staalkabels op de graat aanwezig. Vervolgens dalen we af naar de zee van steen, het Steinernes Meer. Het Riemannhaus ligt hier middenin. Het is een grote hut, zeker vergeleken met de kleine Wiechenthaler Hütte.

Dag 3

Riemannhaus (2177m) - Wurmkopf (2452m) - Gesicherte Steig naar Schönfeldspitze (2653m) - Buchauer Scharte (2268m) - Riemannhaus (2177m)
5½ uur, +610m , -610m

Vandaag maken we een dagtocht vanuit het Riemannhaus, we kunnen dus met lichte bepakking op pad. Het Steinernes Meer is een kalkplateau van rond de 2000 m hoogte, aan de rand van het plateau vind je hoge toppen van rond de2500 m. Vandaag lopen we over de zuidelijke rand met diverse toppen en kijken we zuidwaarts steil in het dal van Saalfelden en Maria Alm. Aan de noordzijde ligt het grillige kalkplateau. Naar de top van de Schönfeldspitze (2653 m) loopt een Gesicherte Steig. Na deze stijg dalen we af naar de Buchauer Scharte. Via de scharte gaan we noordelijk rond de graat van de Schönfeldspitze, route 401, terug naar de hut. Onderweg komen we langs kalkstenen ruggen met allerlei karstverschijnselen zoals rillen en karren.

Dag 4

Riemannhaus (2177m) - route nr. 401 - Buchauer Scharte (2268m) - Luegscharte (2248m) - Braggstein (1823m) - Hinterthal (hotel/pension) (1000m)
8 uur, +440m , -1610m

We vertrekken over dezelfde route als de terugweg van gisteren, direct naar de Buchauer Scharte (2268 m). Vanaf daar lopen we door naar de Luegscharte. Dan volgt een lange, en in het begin moeilijke, afdaling. De afdaling gaat steil over platen en we moeten hier goed opletten hoe we onze voeten plaatsen. Bij regen is deze route geen optie. Daarna volgt een bergrug naar Braggstein en dan is het nog 800 meter dalen naar Hinterthal.

Dag 5

Hinterthal (hotel/pension) (1000m) - transport naar 3 klettersteigen - transport - Erichhütte (1540m)
4,½ uur, +200m

Na een goed ontbijt, beginnen we met een ritje van Hinterthal naar Weißbach bei Lofer. Rond dit bergdorpje hebben we keus uit drie leuke klettersteigsmet een aanloop van elk ca. 10-15 minuten. Voor elke klettersteig rekenen we (ruim) een uur: aanlopen, klimmen (90 - 110 m hoog) en dalen.

We hebben de volgende klettersteigen:

1. Zahme Gams (KST B/C)

2. Weisse Gams (KST C/D)

3. Wilde Gams tot Notausstieg (!) KST D.

Met deze oefendag zijn we goed getraind voor onze tocht van morgen, de Königsjodler. De Königsjodler kent meerdere D-passages.

We lunchen in Weißbach en na de laatste klettersteig rijden we terug langs Hinterthal (hier moet 1 auto blijven staan). Vanaf daarrijden we door naar de parkeerplaats onder de Erichhütte (1350 m). In 3/4 uur lopen we van de parkeerplaats omhoog naar de knusse en eenvoudige Erichhütte (1545 m). De piekerige graat van de Königsjodler kunnen we al bewonderen vanaf de hut.

Dag 6

Erichhütte (1540m) - Klettersteig Königsjodler - Hochkönig (2941m) - Matrashaus am Hochkönig (2941m)
8 uur, +1375m

Vandaag starten we vroeg. De beklimming van de Königsjodler is namelijk een uitdaging. De technische moeilijkheid hebben we nu onder de knie, maar de uitdaging is de lengte van 700 hoogtemeters. We zullen 4,5 uur bezig zijn met het ‘klikken’. Soms zijn er draadbruggen gespannen om van de ene toren naar de andere te komen. Dit is echt een majestueuze koningsroute. De afdaling bewaren we voor de volgende dag; we slapen op de top, in het Matrashaus. Bij goed weer hebben we vanuit de hut een geweldig uitzicht over vele drieduizenders. De zonsonder en -opgang vanuit deze hut is spectaculair.

Dag 7

Matrashaus am Hochkönig (2941m) - Optioneel Teufelslocher - Herzogsteig - Hinterthal (1000m)
6 uur, +160m , -2070m

Na de nacht in de hut op de top, hopen we 's ochtends op mooi uitzicht terug naar de graat. We volgen een alpiene route over de kalkgraat, met firnvelden aan onze rechterkant. Als we de tijd hebben gaan we even kijken bij de Teufelslöcher, twee grote gaten in de grillige kalkgraat. Via een steile afdaling over de Herzogsteig dalen we af en komen we na een lange afdaling uit in Hinterthal, waar onze tocht tot een einde komt.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Tijdens een technisch uitdagende klettersteigtocht staan meerdere klettersteigroutes op het programma. De klettersteigroutes hebben voornamelijk de moeilijkheidswaarding C, maar enkele passages D kunnen voorkomen.

De routes gaan door steil en geëxponeerd rotsterrein met lange loodrechte passages en weinig rustpunten. De klettersteigroutes zijn beveiligd met kabels, ladders of beugels. Daarnaast gaat de tocht over bergpaden en regelmatig door blokkenterrein (losse rotsplaten), een gruishelling en soms een sneeuwveld.

Om te kunnen genieten van de tocht is het belangrijk dat je tredzeker bent en geen last hebt van hoogtevrees.

Deelname eis
 • ervaring met huttentochten
 • ervaring met klettersteigtochten
 • conditie tot 7 loopuren en meer
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Ron Bloksma & Ger Koole

Uitrusting

Klimtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor het klimtouw.

Wat neem je zelf mee

 • bergschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 45 liter
 • sportklimgordel
 • bergsporthelm
 • klettersteigset (Y-set), bij voorkeur met bandvaldemper
 • 10- of 12-punts stijgijzers met anti-stolplaten (wordt door tochtleider besproken)
 • 1 hulptouwtje (prusiktouwtje) Ø 5mm of 6 mm - 1 meter
 • 1 bandlus (bandschlinge) 120 cm
 • 1 extra beveiligde HMS karabiner, bijv. DMM Belay Master, Petzl Ballock
 • 2 schroefkarabiners (mag ook HMS zijn).

Schoenen
Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

Overige Uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • klettersteighandschoenen, indien gewenst
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak

Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Peter Wiechenthalerhütte

Riemannhaus

Hotel Pension Theresia

Erichhütte

Matrashaus am Hochkönig

Prijsinfo
Ledenprijs € 1.135,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 6 overnachtingen op Lager
 • 6x halfpension
 • boekje ‘Klettersteig’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Een klettersteig is een weg door ongebaand rotsterrein. Soms klim je via staalkabels door loodrechte wanden, soms langs geëxponeerde traverses. Je komt op een relatief eenvoudige manier op plekken waar je niet zou komen tijdens een gewone bergwandeling. Via hang- en touwbruggen, pinnen, ijzeren trappen en beugels ga je over kloven van de ene naar de andere bergwand.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
07 aug 2023
13 aug 2023
4