Zwitserland

Grote Maderanertal tour, Hoogalpiene tocht

Aantal dagen 7
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 8
Vertrekdata
  • 07 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 1.105,- per persoon
Grote Maderanertal tour, Hoogalpiene tocht
Zwitserland

Grote Maderanertal tour, Hoogalpiene tocht

Grote Maderanertal tour, Hoogalpiene tocht
Aantal dagen 7
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 8
Vertrekdata
  • 07 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 1.105,- per persoon

Het Maderanertal is een schitterend, stil en wild dal met indrukwekkende rotspartijen en gletsjers. Ook het Brunnital en het Fellital zijn plaatjes. We verblijven twee keer twee nachten in dezelfde hut en maken kennis met de wereld van sneeuw en ijs. De tocht is niet moeilijk maar vraagt wel wat uithoudingsvermogen. We beginnen de tocht in Bristen, vanuit waar we een ronde door de oostelijke Urner Alpen maken. De Oberalpstock vormt als het ware het middelpunt. We gaan aan het touw, leren pickel en stijgijzers te gebruiken en kunnen ook sneeuwremoefeningen doen. Onze tocht eindigt in Gurtnellen.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Bristen - Waldiberg (1179 m), Seewen (1423m) – Windgällenhütte (2031 m)
5 uur, +980m , -130m

We vertrekken vanaf de bushalte bij Gasthaus Alpenbick (770 m) en steken de Chärstelenbach over naar het kabelbaantje, dat ons naar Waldiberg (1179 m) brengt. Hier heb je een groots uitzicht op Bristen, het Reuss- en Etzlital. Bij Waldiberg nemen we het pad richting Golzern. Het gaat al snel het bos in en het begintmet een korte, stevige klim naar Eisten (1441 m). Vanaf hier blijft het pad min of meer op eenzelfde hoogte. Niet ver na Eisten volgt een passage van een steile rotsgoot. We kruisen twee lawinegoten en komen aan in Golzern (1430 m). 750 meter verder zien we de huisjes van Seewen (1423 m) aan de Golzernsee, een goede plek voor een pauze. Na de pauze nemen we bij Seewen het pad onderlangs naar de Windgällenhütte (2031 m). Het gaat gestaag stijgend langs Trätter en Schissenegg. Verder door open terrein, over een goed en mooi bergpad naar de 115 jaar oude Windgällenhut. De hut ligt mooi op een plateau en in de middag is het buiten nog lang genieten van de zon.

Dag 2

Windgällenhütte - Öfeli, Tritt (1744m), Riedbödmer (1432m); optie middag oefeningen op de Hüfigletsjer - Hüfihütte (2334 m)
4 uur, +900m , -600m

Vanaf de hut lopen we langs de almhutten van Stäfel (1927 m) tot bij Öfeli het pad vlakker wordt. We steken tot bij Tritt (1744m) een zestal beken over. Vanaf Tritt gaat het rap omlaag tot we via Sass bij Riedbödmer (1432 m) uitkomen, het laagste punt van deze dag. We steken de Chärstelenbach over en beginnen aan de lange klim naar de Hüfihütte (2334 m). Onderweg genieten we van het imposante uitzicht op waar we vandaan komen en van de meer dan 1200 meter hoge zuidwand van Gross en Chli Ruchen. Voortdurend stijgend lopen we door elzenbossen naar het Hüfital. We steken dat over en lopen dan verder over een stenig pad tot aan de Hüfistöcklenen,waar de kleine Hüfihütte (2334 m) bovenop ligt. Vanaf de hut heb je een schitterend uitzicht op het Maderanertal en de Hüfigletsjer, waarop we eventueel 's middags wat oefeningen kunnen doen met stijgijzers en pickel.

Dag 3

Hüfihütte (2334m) - Hüfigletsjer, Planurahütte (2940m) - Hüfihütte (2334m)
5½ uur, +600m, -600m

Na het ontbijt gaan we met lichte bepakking op pad. We nemen het pad achter de hut over stenen en morene tot we op ongeveer 2550 m bij de Hüfigletsjer komen. Daar komen het touw en pickel tevoorschijn en binden we ons in. Over de vlakke gletsjer lopen we oostwaarts en hebben we de Planurahütte (2940 m) al in het vizier. Het laatste stuk gaat het wat steiler over de gletsjer naar boven. De Planurahütte ligt op een schitterende plek, een mooie plaats voor een welverdiende pauze. Vanuit de Planurahut hebben we een prachtig uitzicht op onder andere de Tödi, Clariden en Schärhorn. Voor de terugweg nemen we het zelfde spoor als op de heenweg. Bij terugkomst in de Hüfihütte is het bij mooi weer goed uitrusten op het terras.

Dag 4

Hüfihütte - Murenplanggen - Hinterbalm (1817 m) - Fuorcla da Cavadiras (2624 m) - Camona da Cavardiras (2649 m)
5 uur, +1070m

Vandaag vertrekken we weer uit de Hüfihütte. Vlak na het oversteken van de beken van het Hüfital gaan we bij pt.1868 de Schafweg op; een prachtig, deels geëxponeerd pad wat steil over en door rotsbanden en een kloofachtige insnijding slingert. Lastige stukken zijn beveiligd met kabels en kettingen. Vanaf Murenplanggen gaat het iets omlaag over de Lammerbach en via Düssi (1924 m) naar Hinterbalm, een mooi plaatsje om een verdiende pauze in te lassen. Vanaf Hinterbalm volgen we het pad, dat geleidelijk stijgt, door het Brunnital. Bij Ligegg (1899 m) steken we over een oude natuursteenbrug de Brunnibach over en komen langs een imposante waterval bij Brunniboden. Even verder gaan we geleidelijk omhoog langs Gries tot bij Bündner Biel. Een met kettingen beveiligde klim door gladgeslepen rosten voert ons 100 meter hoger langs een markeringspunt (2485 m) en vervolgens door een puinkom, waar mogelijk nog sneeuw kan liggen. Hier hebben we een indrukwekkend zicht op het teruggetrokken Brunnifirn. We gaan verder over een nieuw pad naar een goed zichtbare steenman, waarna we even kort over het vlakke Brunnifirn en de Fuorcla da Cavardiras naar de Camona da Cavardiras (2652 m) lopen. In de Cavardirashut blijven we twee nachten. De hut is niet al te groot en staat net in Graubünden bovenaan in het Val Cavardiras.

Dag 5

Camona da Cavardiras (2649m) - Fuorcla da Strem Sut (2830m) - Piz Ault (3027m) - Camona da Cavardiras (2649m)
5 uur, +790m , -1390m

Op dag vijf gaan we weer met een lichte rugzak op pad. Vanuit de hut gaan we vrijwel meteen het Brunnifirn op en binden ons in. Over de bijna vlakke gletsjer lopen we onder de Piz Acletta door en bereiken we met een korte stijg Fuorcla da Strem Sut (2830 m). Vanaf hier gaan we over een lange blokkengraat naar de top van de Piz Ault (3027 m). Op de top genieten we van het weidse uitzicht over de Urner Alpen en verder. Na de pauze dalen we via dezelfde route weer af naar de hut.

Wie nog energie over heeft kan aan het eind van de middag de Gwasmet (2874 m) op, de huistop van de hut. Het is een relaxte wandeling over een prima spoor, 225 meter klimmen en over hetzelfde pad ook weer 225 meter dalen. Vaak kun je hier gemzen en steenbokken zien.

Dag 6

Camona da Cavardiras - Fuorcla da Strem Sut (2830 m)- Chrüzlipas (2345 m) - Etzlihütte (2052 m)
5 uur, +640m , -1240m

Vanuit de Cavardirashut gaan we meteen het Brunnifirn op en binden ons weer in. We volgen het spoor van gisteren en lopen onder de Piz Acletta door naar de Fuorc­la da Strem Sut (2830 m). Vanaf hier volgt eerst een steile afdaling over terrein met grote blokken en puin tot bij een klein meertje (2580 m). Daarna wordt het terrein gaandeweg makkelijker en komen we onderaan in het Val Strem uit. Na een stevige klim over een goed pad komen we uit op de vlakke en lange Chrüz­­li­pas (2345 m). We gaan door het korte Chrüzlital over een eenvoudigpad naar de Etzlihütte (2052 m). Liefhebbers kunnen hier, tegen betaling en na het reserveren van een tijdslot, gebruik maken van de hot tub.

Dag 7

Etzlihütte - Pörtlilücke (2505 m) - Treschhütte (1482 m) - Fellital - Gurtnellen
6 uur, +480m , -1800m

Vandaag de laatste dag van deze hoogalpienetocht. Vanaf de Etzlihütte lopen we in de ochtendzon naar Hinter Spillaui. Onderweg hebben we een mooi uitzicht op de Spiellauisee onder ons en de keten van Mittelplatten, via Piz Nair en Piz Giuv tot de Pörtlilücke. Na een vlak stukje bij Hubel (2403m) volgt de laatste klim naar de Pörtlilücke (2505 m). Vanuit de Pörtlilücke dalen we eerst 200 meter tamelijk stijl door een puingoot en dan geleidelijker naar Hinter Pörtlistäfeli. Daarna leidt het pad verder omlaag langs Pörtlistäfeli en vervolgens stevig omlaag naar Vorder Waldi (1508 m). Van Vorder Waldi zijn we over het vlakke pad zo bij de Treschhütte (1475m). We hebben dan iets meer dan 1000 meter gedaald, een pauze in de hut is meer dan verdiend. Na de pauze lopen we over een mooi pad door het prachtige Fellital. Bij Felliberg (1139 m) blijven we een eind boven de Fellibach, die zich hier insnijdt in het Fellitobel. Over een landbouwweg lopen we verder omlaag het dal in en na iets meer dan een kilometer komen we in Gurtnellen aan. Hier eindigen we onze tocht.

Hotel/restaurant Gotthard is een goede plek om uit te rusten van deze wandeling, wat te drinken of te eten. Een eenvoudiger alternatief is het100 meter verder gelegen hotel/restaurant Sternen.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Een technisch eenvoudige hoogalpiene tocht gaat deels over alpiene paden (blauw-wit). Ook ga je over gletsjers en door ongebaand terrein met regelmatig steile pasovergangen en geëxponeerde passages (bijv. langs afgronden zonder staalkabel).

Afhankelijk van de sneeuw- en ijscondities op de gletsjers is het mogelijk dat uitgeweken moet worden naar een route met rots passages.

Deelname eis
  • ervaring met huttentochten
  • ervaring met het lopen op stijgijzers is een pre
  • conditie tot 6 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Maarten IJssel & John Willems

Uitrusting

Klimtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor het klimtouw.

Wat neem je zelf mee

  • bergschoenen, stijgijzervriendelijk
  • bergsportrugzak met pickelbevestiging, inhoud ± 45 liter
  • 10- of 12-punts stijgijzers met anti-stolplaten
  • pickel (waarvan schoffel en punt van staal zijn en schacht van aluminium)
  • sportklimgordel
  • bergsporthelm
  • 1 hulptouwtje (prusiktouwtje) Ø 5mm of 6 mm - 1 meter
  • 1 bandlus (bandschlinge) 120 cm
  • 1 extra beveiligde HMS karabiner, bijv. DMM Belay Master, Petzl Ballock
  • 1 schroefkarabiner (mag ook HMS zijn)
  • 1 ijsboor, minimaal 16 cm, indien in bezit

    Schoenen
    Voor de gletsjertocht heb je minimaal stijgijzervriendelijke schoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de C-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

    Overige Uitrusting
  • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
  • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
  • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
  • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
  • thermo onderkleding (sneldrogend)
  • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
  • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
  • wandelsokken
  • gamaschen
  • muts die over de oren gaat
  • zonnepetje
  • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
  • EHBO-setje
  • bivakzak


Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Windgällenhütte

Hüfihütte

Camona da Cavardiras

Etzlihütte

Prijsinfo
Ledenprijs € 1.105,- p.p. Inclusief
  • NKBV-tochtleider
  • 6 overnachtingen op Lager
  • 6x halfpension
  • boekje ‘Bergsport in het kort’
  • tochtinformatieboekje
  • voorbespreking

Exclusief

  • heen- en terugreis
  • lunch
  • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
  • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Een hoogalpiene tocht is een huttentocht met een hoogalpien karakter. Je loopt een meerdaagse tocht over gletsjers met soms steile flanken en grote spleten, door ongebaand terrein. Soms beklim je een top en altijd heb je de machtige bergen om je heen. ’s Avonds slaap je meestal in een berghut of bivak en laad je weer op voor een volgend avontuur in sneeuw en ijs.

Voor de zwaardere hoogalpiene tochten moet je eerder hebben deelgenomen aan een hoogalpiene tocht of gletsjertocht en een alpiene basiscursus (C1) hebben gevolgd of over gelijkwaardige ervaring beschikken.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
07 jul 2023
13 jul 2023
vol