Oostenrijk

Zillertaler Alpen, Gletsjertocht 50+

Aantal dagen 5
Min. deelnemers 5
Max. deelnemers 6
Vertrekdata
 • 17 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 895,- per persoon
Zillertaler Alpen, Gletsjertocht
Oostenrijk

Zillertaler Alpen, Gletsjertocht 50+

Zillertaler Alpen, Gletsjertocht
Aantal dagen 5
Min. deelnemers 5
Max. deelnemers 6
Vertrekdata
 • 17 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 895,- per persoon

Wandel door ruig, onaangetast terrein

Tijdens deze gletsjertocht volgen we zes dagen lang de grenskam van de Zillertaler Alpen. Vanaf dag één heeft deze tocht een hoogalpien karakter. We gaan vaak over paden, maar ook door hoge pasovergangen, puinvelden, blokken, platen, sneeuwvelden, gletsjers en indrukwekkende toppen. Het, letterlijke, hoogtepunt van deze tocht is de Schwarzenstein, met 3368 meter hoogte.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Ginzling - Parking Tristenbach alm - Greizerhütte (2228 m)

We verzamelen in het dorpje Ginzling en nemen een auto of taxi naar de parkeerplaats bij Tristenbachalm. Vanaf hier volgen we de rivier de Floite omhoog richting de Greizerhütte. Het begin is redelijk vlak, maar vanaf 1800 m hoogte wordt het pad steeds steiler. Langzaam verschijnen de hoge toppen, waaronder de Großer Löffler (3379 m), voor ons en zien we ook de Floitenkees, waar het water van de Floite vandaan komt. Op 2228 meter komen we aan bij de Greizerhütte, waar we kunnen bijkomen van de eerste dag.

4 uur, +1065m

Dag 2

Greizerhütte - Floitenkees - Trippachsattel (3013 m) - Schwarzensteinhütte (3026 m)

De route van vandaag begint op een goed begaanbaar pad, gaandeweg wordt het terrein steeds ruiger en lopen we door puin- en sneeuwvelden naar de voet van de gletsjer. Hier zullen we de stijgijzers en touwen tevoorschijn halen en als touwgroep klimmen we verder naar het Trippachsattel en de hut die boven op deze pas ligt. De Schwarzensteinhütte (3026 m) lijkt speciaal neergezet voor panorama genieters; een hut op een hoge rotsgraat, twee kilometer boven een groen dal, met uitzicht op de Venediger- en Riesenfernergruppe in het (zuid)oosten en de Dolomieten in het zuiden. In deze hut zullen we twee nachten verblijven.

4 uur, +820m , -34m

Dag 3

Schwarzensteinhütte - Optie 1: Schwarzenstein (3368 m) / Optie 2: Tribbachsattel (3053 m) - Tribbachkopf (3108 m) en Floitenspitze (3194 m) - Schwarzensteinhütte

We beginnen en eindigen de dag in de Schwarzensteinhütte (3026 m). Bij goede omstandigheden kunnen we met een lichte tas alle omliggende topjes beklimmen: de Schwarzenstein (3368 m), de Tribbachkopf (3108 m) en de Floitensspitze (3194 m). De beklimming van de Schwarzenstein zal het letterlijke hoogtepunt van de tocht worden, deze markante top biedt schitterend uitzicht rondom en de beklimming is leuk en afwisselend. Van blokkenterrein tot sneeuw, een gletsjer en uiteindelijk een rotsgraat. We sluiten de dag wederom af in de bijzondere Schwarzensteinhütte (3026 m).

Optie 1: 3 uur, +350m, -350m (Schwarzenstein)

Optie 2: 1½ uur uur, +200m, - 200m (Tribbachsattel, Tribbachkopf en Floitenspitze)

Dag 4

Schwarzensteinhütte - Felskopfl (3235 m) - Schwarzensteinsattel (3131 m) - Großer Mörchner (3285 m) - Berliner Hütte (2040 m)

Na twee nachten in Italië steken we vandaag weer over naar de Oostenrijkse zijde. We klimmen naar de Felskopfl (3235 m) en vanaf daar steken we de gletsjer over richting het Schwarzensteinsattel (3131 m). Als het weer en de route omstandigheden het toelaten, beklimmen we door puin en rotsen de Großer Mörchner (3285 m), dat vooral geliefd is vanwege het uitzicht op de Großer Löffler (3379 m), de Großer Möseler (3478 m) en de Hochfeiler (3510 m). Vanaf het Schwarzensteinsattel dalen we weer af, eerst over gletsjer en daarna door terrein dat nog geen honderd jaar geleden onder de gletsjer lag. We eindigen de dag in de Berliner Hütte (2040 m), waar we weer twee nachten zullen blijven.

5 uur, +235m , -1193m

Dag 5

Berliner Hütte (2040 m) - Berliner Spitze (3253 m) - Berliner Hütte

Op de voorlaatste dag hebben we nog een mooie beklimming op het programma: de Berlinerspitze. Een berg die je niet zomaar op wandelt, het belooft een lange en afwisselende klim te worden. Vanaf we hut wandelen we richting Am Horn, waar we de kam aan ons linkerhand laten liggen. Langzaamaan komt de Hornkees weer in zicht. Op 2900 meter gaan we de gletsjer op, we ontwijken de vele spleten en lopen naar het Mitterbachjoch (3110 m). Vanaf het Joch klauteren we over de rotsgraat naar de top van de Berliner Spitze (3253 m), wie weet spotten we onderweg nog een kudde steenbokken. Na het bereiken van de top dalen we weer af naar de Berliner Hütte (2040 m).

7 uur, +1200, -1200m

Dag 6

Berliner Hütte - Breitlahner (1256 m)

We verlaten op de laatste dag de Berliner Hütte (2040 m) en laten de besneeuwde toppen achter ons. We dalen steil over een prachtig pad, vanaf 1800 meter hoogte wordt het minder steil. Langs de rivier de Floite lopen we het dal uit. We passeren Wirtshaus Steinbock (1380 m) waar we een kop koffie kunnen drinken waarna we onze weg vervolgen en in een uur naar Ginzling lopen. Vanaf Ginzling moeten we nog 6 kilometer tot ons eindpunt, Berggasthaus Breitlahner (1256 m), we kunnen dit wandelend, liftend of met de bus doen. Op ons eindpunt nemen we afscheid en is onze gletsjertocht ten einde gekomen.

3 uur, -811m

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Deze uitdagende gletsjertocht gaat vaak over ongebaand terrein en spleetrijke gletsjers. Ook gaan we over lastige pasovergangen, en steile firn- en ijsflanken. Daarnaast kunnen de beklimmingen vrij pittig zijn.

Deelname eis
 • eerdere deelname aan een gletsjertocht of gelijkwaardige ervaring
 • alpiene basiscursus (C1) hebben gevolgd of gelijkwaardige ervaring
 • conditie tot 6 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Norbert Monshouwer en Pieter-Jan van der Eijk

Uitrusting

Klimtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor het klimtouw.

Wat neem je zelf mee

 • bergschoenen, stijgijzervriendelijk
 • bergsportrugzak met pickelbevestiging, inhoud ± 45 liter
 • 10- of 12-punts stijgijzers met anti-stolplaten
 • pickel (waarvan schoffel en punt van staal zijn en schacht van aluminium)
 • sportklimgordel
 • bergsporthelm
 • 1 hulptouwtje (prusiktouwtje) Ø 5mm of 6 mm - 1 meter
 • 1 bandlus (bandschlinge) 120 cm
 • 1 extra beveiligde HMS karabiner, bijv. DMM Belay Master, Petzl Ballock
 • 1 schroefkarabiner (mag ook HMS zijn)
 • 1 ijsboor, minimaal 16 cm, indien in bezit

  Schoenen
  Voor de gletsjertocht heb je minimaal stijgijzervriendelijke schoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de C-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

  Overige Uitrusting
 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak


​​​​​​​Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Greizerhütte

Schwarzensteinhütte

Berlinerhütte

Prijsinfo
Ledenprijs € 895,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 5 overnachtingen op Lager/kamer
 • 5x halfpension
 • boekje ‘Bergsport in het kort’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Een gletsjertocht is een huttentocht met een hoogalpien karakter. Je loopt een meerdaagse tocht over gletsjers met soms steile flanken en grote spleten, door ongebaand terrein. Soms beklim je een top, en altijd heb je de machtige bergen om je heen. ’s Avonds slaap je meestal in een berghut of bivak en laad je weer op voor een volgend avontuur in sneeuw en ijs.

Voor de zwaardere gletsjertochten moet je eerder hebben deelgenomen aan een gletsjertocht en een alpiene basiscursus (C1) hebben gevolgd of over gelijkwaardige ervaring beschikken.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
17 jul 2022
22 jul 2022
2