Zwitserland

Urner Alpen Ost - Grote Maderanertaltour, Gletsjertocht 50+

Aantal dagen 6
Min. deelnemers 5
Max. deelnemers 6
Vertrekdata
 • 29 aug
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.050,- per persoon
Urner Alpen Ost - Grote Maderanertaltour, Gletsjertocht
Zwitserland

Urner Alpen Ost - Grote Maderanertaltour, Gletsjertocht 50+

Urner Alpen Ost - Grote Maderanertaltour, Gletsjertocht
Aantal dagen 6
Min. deelnemers 5
Max. deelnemers 6
Vertrekdata
 • 29 aug
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.050,- per persoon

Wandel door verschillende dalen en maak kennis met sneeuw en ijs

Naast het Maderanertal lopen we ook door het Brunnital en eindigen in het Hellital, een voor een prachtige dalen met indrukwekkende rotspartijen en gletsjers. Een tocht die wat uithoudingsvermogen vergt, maar niet moeilijk is. De tocht begint in Bristen, vanuit hier maken we een ronde door de oostelijke Urner Alpen met als hoogtepunt de Oberalpstock (3295 m). Onderweg leren we aan het touw om pickel en stijgijzers te gebruiken, ook doen we sneeuwremoefeningen. via de Chrüzlipass (2345 m) en de Piz Giuv (3096 m) eindigen we de tocht na zeven dagen in Gurtnellen.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Bristen - Waldiberg (1179 m), Seewen (1423m) – Windgällenhütte (2031 m)

We beginnen vanaf onze verzamelplaats, Gasthaus Alpenbick (770 m) in Bristen. Vanaf hier gaan we met de kabelbaan de Waldiberg (1179 m) op, je hebt hier uitzicht op Bristen, het Reusstal en het Etzlital. Vanaf de Waldiberg volgen we het pad richting Golzern. Een korte, stevige klim door het bos naar Eisten (1441 m), vanaf dit punt blijven we een tijd op redelijk gelijke hoogte. Nadat we een tweetal lawine goten zijn gekruist komen we aan in Golzern (1430 m) en verderop zien we de huisjes van Seewen (1423 m) aan de Golzernsee, een mooie plek voor een pauze. Bij Seewen nemen we het pad onderlangs naar de Windgällenhütte (2031 m). De route leidt ons, door het bos en alpenweiden, gestaag stijgend langs Trätter en Schissenegg. We vervolgen onze weg door open terrein op een goed bergpad richting de hut. We sluiten de dag af in de 115 jaar oude Windgällenhütte, waar we ‘s middags nog lang kunnen genieten van de zon.

3½ uur, +980m , -130m

Dag 2

Windgällenhütte - Öfeli, Tritt (1744 m) - Riedbödmer (1432 m) - Hüfihütte (2334 m)

De tocht van vandaag vraagt wat meer energie en mentaal uithoudingsvermogen dan gisteren. Vanaf onze hut beginnen we gemoedelijk aan de afdaling tot bij de Chärstelenback. We lopen langs de almhutten van Stägel (1927 m) tot bij Öfeli het pad vlakker wordt. We steken tot bij Tritt (1744 m) een zestal beekjes over, die bij veel water aardig kunnen aanzwellen. Vanaf Tritt dalen we rap omlaag tot we via Sass bij Riedbödmer (1432 m) uitkomen, dit is het laagste punt van deze dag. Hier steken we de wild schuimende Chärstelenback over en laten we ons verfrissen door het opstuivende water. Na de afdaling is het tijd voor de lange stijg naar de Hüfihutte (2334 m). Onderweg genieten we van het imposante uitzicht op de meer dan 1200 meter hoge zuidwand van de Gross en Chli Ruchen. Voortdurend stijgend lopen we in een rechte lijn door elzenbossen naar het Hüfital. Dit dal steken we over en we lopen verder over een stenig pad tot aan de Hüfistöcklenen, het rostbastion waar onze hut bovenop ligt. Via een grashelling lopen we omhoog en komen aan bij de Hüfihutte (2334 m), een kleine, knusse en gezellig hut. Vanaf hier hebben we een schitterend uitzicht op het Maderanertal en de Hüfigletsjer.

4½ uur, +910m , -610m

Optie: als we zijn bijgekomen van de klim naar de hut is het mogelijk een uitstap te maken naar de Hüfigletsjer. Middels een vrij vlak pad bereiken we de gletsjer op 2360 m hoogte. Hier doen we de stijgijzers onder en gaan we aan het touw. Over de gletsjer loopt een goed begaanbaar spoor, dat naar de Planurahut leidt. We kunnen deze voor een deel volgen en hier oefeningen doen met stijgijzers en pickel.

Dag 3

Hüfihütte - Murenplanggen - Hinterbalm (1817 m) - Fuorcla da Cavadiras (2624 m) - Camona da Cavardiras (2649 m)

Op de derde dag lopen we eerst een stuk terug over het pad van gisteren en gaan we na het oversteken van de beken van het Hüfital bij pt. 1867 de Schafweg op. Deze weg slingert over en door rotsbanden en een kloofachtige insnijding, lastige stukken zijn beveiligd met kabels en kettingen. Bij Murenplanggen liggen twee kleine meren waar we kunnen genieten van het uitzicht op de Hüfigletsjer en de rotswanden aan de noordkant van het Maderanertal. Vanaf Murenplanggen gaat het iets omlaag over de Lammerback en via Düssi (1924 m) lopen we naar Hinterbalm, hier ligt de Hinterbalmhut (1817 m) waar we een welverdiende pauze inlassen.

Na de pauze volgen we het pad, dat geleidelijk stijgt, door het Brunnital. Bij Ligegg (1899 m) steken we de Brunnibach over en lopen we langs een imposante waterval bij Brunniboden. We lopen door een mooie omgeving nog steeds omhoog langs Bries tot bij Bündner Biel. Een met kettingen beveiligde klim voert langs een markeringspunt (2485 m) en vervolgens langs een puinkom waar mogelijk nog sneeuw ligt. We lopen verder over een nieuw pad naar een goed zichtbare steenman, waarna we over het vlakke Brunnifirn en de Fuorcla da Cavardiras naar de Camona da Cavardiras (2652 m) lopen. In de Cavardirashut blijven we twee nachten.

5 uur, +1070m , -750m

Dag 4

Camona da Cavardiras - Oberalpstock (3328 m) - Camona da Cavardiras

Vandaag gaan we met een lichte rugzak op pad, het belooft een dag te worden met sneeuw, ijs, en een beetje rots. Vanuit de hut gaan we het Brunnifirn op en binden ons in. We lopen onder de Piz Acletta richting de Fuorcla da Strem Sut. Kort voor het bereiken van de Fuorcla da Strek Sut gaan we op een hoogte van ongeveer 2680 m de gletsjerhelling op. Op 2900 m hoogte wordt het wat vlakker en over enkele spleten lopen we naar de Fuorcla da Strem Sura (3127 m). We buigen af en komen over de helling op een hoogte van 3220 m rotsen tegen. Over puin en aansluitend blokkenterrein volgen we de graat tot aan de top van Oberalpstock (3328 m), vanaf hier genieten we van het weidse uitzicht over de Urner Alpen. Na een rustpauze dalen we via dezelfde route weer af naar de hut, hier nemen we de tijd om uit te rusten en te lunchen.

4½ uur, +710m, -710m

Optie: we kunnen in de middag de Gwasmet (2874 m) op, de huistop van de hut. Dit is een relaxte wandeling over een prima pad waarover we 225 meter klimmen. Via de puinkom onder de zuidwest-graat bereiken we de met gras begroeide zuidgraat, het spoor wijst de weg naar de top. Over hetzelfde pad dalen we weer 225 meter af.

Dag 5

Camona da Cavardiras - Fuorcla da Strem Sut (2830 m) - Piz Ault (3027 m) - Chrüzlipas (2345 m) - Etzlihütte (2052 m)

Op dag vijf gaan we vanuit de Cavardiras hut meteen het Brunnifirn op en binden we ons in. We volgen het spoor van gisteren en lopen onder de Piz Acletta door en bereiken met een korte stijging de Fuorcla da Strem Sut (2830 m). Eventueel kunnen we onze rugzakken hier achterlaten en aan de zijsprong naar de Piz Ault beginnen. Over de noordwest graat gaan we door eenvoudig blokkenterrein naar de top van de Piz Ault (3027 m). Nadat we van het uitzicht hebben genoten lopen we terug naar onze rugzakken op de Fuorcla da Stem Sut. We vervolgen onze route met een steile afdaling over blokkenterrein tot we bij een klein meer (2580 m) aankomen, vanaf hier wordt het terrein gaandeweg makkelijker. We volgen het pad en komen onderaan in Val Strem uit, hier steken we de vele stroompjes over en beginnen onze klim naar de Chrüzlipas (2345 m). Aangekomen op de Chrüzlipas lopen we door het korte Chrüzlital over een eenvoudig pad naar de Etzliut (2052 m), waar we twee nachten zullen blijven. Liefhebbers kunnen hier tegen betaling de hottub in, dus vergeet je zwembroek niet als je hier gebruik van wil maken.

7 uur, +790m , -1390m

Dag 6

Etzlihütte - Piz Giuv (3096 m) - Etzlihütte

We vertrekken vanuit de hut naar Unter Felleli en volgen de graat van de westelijke morene tussen wat ooit de Felli- en Spillauibielfirn waren. We volgen het pad net zo lang tot het in het puin onder het Spillauibielfirn verloren raakt. We klimmen over gebroken rotsen naar het laagste punt van de rotsgraat tussen Piz Giuy en Hälsi. Over de oostgraat komen we al snel op de top van Piz Giuy (3096 m). Hier genieten we van het uitzicht op het Meiental en het Urseren en houden we een pauze. De afdaling gaat terug over dezelfde route.

5½ uur, +1050m , -1050m

Dag 7

Etzlihütte - Pörtlilücke (2505 m) - Treschhütte (1482 m) - Fellital - Gurtnellen

Voor de laatste etappe van onze tocht lopen we vanaf de hut in het ochtendzonnetje langs de twee kleine meren van Felleli naar Hinter Spillaui, waar we wat meer puin en blokken tegen komen. Via Piz Nair en Piz Giuy lopen we naar de Pörtlilücke. Na een vlak stuk bij Hubel (2403 m) volgt de laatste klim naar de Pörtlilücke (2505 m). Terwijl we zicht hebben op de afdaalroute nemen we hier een pauze. De eerste 200 m dalen we steil af door een puingoot, hierna is de afdaling geleidelijk en lopen we naar Hinter Pörtlistäfeli, waar het vlakker is. Het pad leidt ons verder omlaag, we wandelen langs de Pörtliback stevig omlaag naar Vorder Waldi (1508 m). Tijdens de afdaling zien we onder ons de Treschhütte liggen. Van Vorder Waldi lopen we over het vlakke pad, met karakteristieke brug over de Fellibach, naar de Treschhütte (1475 m). Inmiddels zijn we iets meer dan 1000 m afgedaald en het is tijd voor een pauze in de hut. Na de pauze lopen we door het prachtige Fellital, langs de wild stromende Fellibach, welke we ook een aantal keer oversteken. Bij Felliberg (1139 m) blijven we boven de Fellibach, die zich insnijdt in het Fellitobel, we kijken uit in het Reussdal. Over de landbouwweg lopen we verder omlaag en na iets meer dan een kilometer komen we in Gurtnellen aan, ons eindpunt. Hier kunnen we even uitrusten in een restaurant en nemen we afscheid van elkaar.

5 uur, +480m , -1800m

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Deze uitdagende gletsjertocht gaat vaak over ongebaand terrein en spleetrijke gletsjers. Ook gaan we over lastige pasovergangen, en steile firn- en ijsflanken. Daarnaast kunnen de beklimmingen vrij pittig zijn.

Deelname eis
 • eerdere deelname aan een gletsjertocht of gelijkwaardige ervaring
 • alpiene basiscursus (C1) hebben gevolgd of gelijkwaardige ervaring
 • conditie tot 6 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Ger Koole en Joost Kunst

Uitrusting

Klimtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor het klimtouw.

Wat neem je zelf mee

 • bergschoenen, stijgijzervriendelijk
 • bergsportrugzak met pickelbevestiging, inhoud ± 45 liter
 • 10- of 12-punts stijgijzers met anti-stolplaten
 • pickel (waarvan schoffel en punt van staal zijn en schacht van aluminium)
 • sportklimgordel
 • bergsporthelm
 • 1 hulptouwtje (prusiktouwtje) Ø 5mm of 6 mm - 1 meter
 • 1 bandlus (bandschlinge) 120 cm
 • 1 extra beveiligde HMS karabiner, bijv. DMM Belay Master, Petzl Ballock
 • 1 schroefkarabiner (mag ook HMS zijn)
 • 1 ijsboor, minimaal 16 cm, indien in bezit

  Schoenen
  Voor de gletsjertocht heb je minimaal stijgijzervriendelijke schoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de C-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

  Overige Uitrusting
 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak


​​​​​​​Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Windgällenhütte

Hüfihütte

Camona da Cavardiras

Etzlihütte

Prijsinfo
Ledenprijs € 1.050,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 6 overnachtingen op Lager
 • 6x halfpension
 • boekje ‘Bergsport in het kort’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Een gletsjertocht is een huttentocht met een hoogalpien karakter. Je loopt een meerdaagse tocht over gletsjers met soms steile flanken en grote spleten, door ongebaand terrein. Soms beklim je een top, en altijd heb je de machtige bergen om je heen. ’s Avonds slaap je meestal in een berghut of bivak en laad je weer op voor een volgend avontuur in sneeuw en ijs.

Voor de zwaardere gletsjertochten moet je eerder hebben deelgenomen aan een gletsjertocht en een alpiene basiscursus (C1) hebben gevolgd of over gelijkwaardige ervaring beschikken.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
29 aug 2022
04 sep 2022
2