Zwitserland,Italië

Traces des Glaciers - rondtour West-Wallis, Gletsjertocht

Aantal dagen 7
Min. deelnemers 5
Max. deelnemers 6
Vertrekdata
 • 06 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.270,- per persoon
Traces des Glacier - rondtour West-Wallis, Gletjertocht
Zwitserland,Italië

Traces des Glaciers - rondtour West-Wallis, Gletsjertocht

Traces des Glacier - rondtour West-Wallis, Gletjertocht
Aantal dagen 7
Min. deelnemers 5
Max. deelnemers 6
Vertrekdata
 • 06 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.270,- per persoon

Dompel je onder in de wereld van sneeuw en ijs

Een prachtige achtdaagse hike over gletsjers en de restanten van gletsjers in het hooggebergte van west Wallis, op de grens met Italië. De tocht biedt een mooie mix van Italiaanse en zwitserse berghutten en brengt ons vanuit de eerste Italiaanse hut via een pas naar de zuidkant van de Grand Combin. We gaan over meerdere gletsjers in Wallis richting Arolla. Via een minder belopen alpien pad trekken we over Col des Ignes naar Cabane des Dix. Na de beklimming van La Luette trekken we onderlangs Mont Blanc de Cheilon weer terug richting Grand Combin. Via een laatste pas, komen we ten zuiden van de Grand Combin weer uit aan de Italiaanse kant (dal Valpelline - Valle d'Aosta). De beklimming van La Tête Blanche (ochtend dag 5) en La Luette (ochtend dag 7) zijn optioneel, wie wil gaat mee.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Dzovennoz/Valpelline (1570 m) - Alpe Berrier (2198 m) - Rifugio Crête Sèche (2400 m)

We verzamelen in Valpelline, net over de grens Zwitserland – Italië, en reizen met eigen vervoer naar het op enkele kilometers verder gelegen dorpje Dzovennoz. Vanuit Dzovennoz (1570 m) begint onze tocht. We beginnen de week met een flinke klim naar de hut. We kiezen een rustig looptempo en volgen de beek naar Alpe Berrier (2198 m). Hier buigt ons spoor naar het westen. Onze eerste Italiaanse hut komt al snel in zicht. Rifugio Crête Sèche (2400 m) ligt tegen de flanken van de grillige Aroletta bergketen. Direct achter de hut ligt Mont Crète Sèche (2941 m), waar de hut naar is vernoemd. Vanuit de hut kijken we uit op Bionaz.

3 uur, +800m

Dag 2

Rifugio Crête Sèche - Col de Crête Sèche (2896 m) - Cabane de Chanrion (2462 m)

Na het ontbijt lopen we omhoog richting Col de Crête Sèche (2896 m). Mogelijk zijn er vroeg in de zomer nog sneeuw restanten op ons pad. We volgen een pad omhoog. De blauw-witte markering geeft het alpiene spoor aan, het lopen over soms gruis en blokken vraagt onze aandacht. Vanaf de Col hebben we zicht op onder meer la Ruinette (3875 m), Le Pleureur (3703 m), Tournelon Blanc (3702 m) en de machtige Grand Combin (4314 m). We dalen de Col af via een pad wat onze aandacht vraagt. Op het laagste punt (2313 m) steken we de rivier over die uit het gletsjerdal aan onze rechterkant stroomt, afkomstig van onder meer de langgerekte Glacier d’Ottema. Dit gletsjerdal zullen we morgen in gaan. Na de brug komen we op een goed pad, wat licht stijgt en na ongeveer een kilometer is de hut in zicht: Cabane de Chanrion (2462 m). De hut voorziet zichzelf geheel van energie en de uitstraling binnen is modern en ruim. Na ons geïnstalleerd te hebben op onze slaapplaatsen, nemen we in de middag sneeuw- en ijstechnieken door. Zo zorgen we dat we morgen goed voorbereid aan de lange toer over de gletsjers beginnen.

4 uur, +700m , -600m

Dag 3

Cabane de Chanrion - Glacier d’Ottema – Col de l’Eveque (3379 m) - Col de Collon (3068 m) - Rifugio Nacamuli al Col Collon (2830 m)

Vanuit de hut lopen we terug naar het laagste punt van gister. Links van de gletsjerbeek gaan we over een trail oostwaarts richting de kolossale Glacier d’Ottema. Als het spoor ophoudt, binnen we de stijgijzers onder en stappen we het ijs op. Na enige tijd is er aan onze rechterkant een bivak, L’Aiguilette a la Singla. Afhankelijk van de omstandigheden lopen we al dan niet via dit bivak. Op een hoogte van ca. 2800 meter komt vanuit het zuiden Glacier du Petit Mont Collon bij onze gletsjer. De top van Petit Mont Collon (3556 m) torent boven de gletsjers uit. We volgen de gletsjer en houden Petit Mont Collon aan onze rechterkant, tot een hoogte van 3015 meter (Col de Charmotane). Vanaf dit punt voegt zich vanuit het noordwesten een spoor bij het onze, het gaat naar Cabane des Vignettes en richting Pigne d’Arolla. Op dit punt buigen wij af in zuidelijke richting en gaan naar Col de l’Eveque (3379 m). Een mooie gelijkmatige stijg. Vanuit Col de l’Eveque gaan we oostwaarts richting Col de Collon (3068 m). Iets naar het zuiden van deze Col zien we op een rotskammetje een bord staan wat de richting wijst naar onze hut voor vandaag. We stappen bij het bord van de gletsjer en na een half uur wandelen bereiken we de hut, Rifugio Nacamuli al Col Collon (2830 m). De hut is vernoemd naar Alessandro Nacamuli, bergbeklimmer van de CAI van Turijn.

7 uur, +1100m , -750m

Dag 4

Rifugio Nacamuli al Col Collon - Col de Collon (3068 m) – Plan Bertol - Cabane de Bertol (3311 m)

Vandaag lopen we terug naar waar we gister van de gletsjer zijn gestapt. Hier doen we de stijgijzers weer onder en dalen we de laatste resten van de gletsjer verder af in NO/N richting van Glacier d’Arolla. Al snel gaat het ijs over in de steenmassa van de grijze morene en deze volgen we verder naar beneden. De stijgijzers kunnen waarschijnlijk uit want de laag stenen en gruis op de gletsjer is zo dik dat we hier beter zonder stijgijzers lopen. We blijven alert op hier en daar gladde ijsstukken tussen het puin en gruis. Onderaan de morene komen we uit op een goed pad, wat ons naar Plan Bertol leidt. Hier verandert onze richting oostwaarts.Via een lange en steile stijg komen we bovenaan de Col de Collon (3068 m). Om de hut te bereiken hebben we voor het laatste stuk ladders nodig. We slapen vannacht in Cabane de Bertol (3311 m), onze hoogste hut van de week. Bij goed weer hebben we geweldig zicht op onder andere de Dent Blanche, Matterhorn en Dent d’Hérens.

5 uur, +1000m , -600m

Dag 5

Cabane de Bertol - Tete Blanche (3711 m) – Plan Bertol - Hôtel Aiguille de La Tza, Arolla (1900 m)

Bij goed weer hebben we ‘s ochtends een optionele hike. De beklimming van Tete Blanche (3711 m) is alleen voor diegenen die energie en zin hebben. Een prachtige tour over glacier du Mont Mine heen en terug.

Na de ochtend tour komen we terug bij de hut en dalen we met de hele groep af naar Plan Bertol. Dit is het punt waar we gisteren aan de klim naar de hut begonnen. Vanaf Plan Bertol gaan we verder in noordelijke richting. Via enkele meters rotsblokken met staalkabels komen we op een breed pad wat ons verder naar het dorp Arolla voert. Om niet te veel hoogtemeters extra te lopen, volgen we het pad onderlangs de rivier, langs de camping naar ons berghotel Aiguille de la Tza (1900 m). Hier kunnen we genieten van een warme douche en laden we op voor de volgende dag.

Ochtend: 4 uur, +550m, -550m

Middag: 4 uur, -1400m

Dag 6

Hôtel Aiguille de La Tza - Col des Ignes (3182 m) – Glacier de Cheilon - Cabane des Dix (2928 m)

We beginnen de dag met een lange maar geleidelijke stijg. Hoe verder bergopwaarts hoe meer alpien het pad wordt. Bij de splitsing naar de Cabane des Aiguilles Rouges buigen we af, richting de zuidwesten en klimmen we onderlangs de restanten van Glacier des Ignes naar de Col des Ignes (3182 m). De klim is pittig en ook de afdaling is steil. Op de hoogte (2800 m) waar ons spoor het spoor van Col de Riedmatten (ca 2800 m) kruist, komen we op de Glacier de Cheilon. Deze steken we over richting de Cabane des Dix (2928 m). De hut kunnen we inmiddels zien liggen, het is nog ongeveer een uur lopen. Een laatste pad over morenepuin leidt ons omhoog naar de hut.

6½ uur, +1500m , -450m

Dag 7

Cabane des Dix - la Luette (3548 m) – Col de Cheilon (3237 m) – Col de Tsofeiret (2628 m) - Cabane de Chanrion (2462 m)

Bij goed weer hebben we in de ochtend de optie om de La Luette (3548 m) te beklimmen. Na terugkeer van de beklimming lopen we met zijn allen, in zuidwestelijke richting, richting Col du Cheilon (3237 m). Om op de Col te komen moeten we bij harde sneeuw de stijgijzers weer aan. Onderlangs Mont Blanc de Cheilon lopen we over Glacier du Gietro naar Col du M. Rouge (3324 m). Vandaar uit dalen we af over wat restanten sneeuw en ijs richting Col de Rose (3064 m). Vanaf dit punt is er weer een smal pad wat ons verder omlaag voert richting Col de Tsofeiret (2628 m). De hut kunnen we nog niet zien, daarvoor moeten we eerst een steil pad af. Pas als we er bijna zijn, komt het dak van Cabane de Chanrion (2462 m) in beeld.

Ochtend: 4 uur, +650m, -650m

Middag: 4 uur, +550m, -1000m

Dag 8

Cabane de Chanrion - Fenetre de Durand – Balme de Bal (2128 m) - Glassier of Ollemont (Valpelline)

We starten deze laatste dag vroeg, zodat we de tijd hebben om vandaag ook op een redelijk tijdstip het dal te halen. We vertrekken richting Mont Gelé, het pad naar de pas met de naam Fenêtre de Durand (2803 m). Een mooie stijg met aan onze linkerhand Glacier de Fenêtre. Eenmaal op de pas staan we opnieuw op de grens met Italië. We kijken neer op het Valpelline-dal, waaruit we 8 dagen eerder vertrokken. De verdere tocht is nu een lange afdaling naar beneden. We passeren de dorpjes Thoules, Lombardin en Balme de Bal (3128 m). Het meer Lac de Thoules is een mooie plek voor een pauze. Het pad is goed en het laatste stuk van onze afdaling is pittig doordat het pad flink steil is. We eindigen in Glassier of in Ollemont. De plek hangt af waar we op de eerste dag de auto hebben achtergelaten.

6 uur, +600m, -1500m

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Deze uitdagende gletsjertocht gaat vaak over ongebaand terrein en spleetrijke gletsjers. Ook gaan we over lastige pasovergangen, en steile firn- en ijsflanken. Daarnaast kunnen de beklimmingen vrij pittig zijn.

Deelname eis
 • eerdere deelname aan een gletsjertocht of gelijkwaardige ervaring
 • alpiene basiscursus (C1) hebben gevolgd of gelijkwaardige ervaring
 • conditie tot 7 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Paul Kwakkenbos en Pieter-Jan van Eijk

Uitrusting

Klimtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor het klimtouw.

Wat neem je zelf mee

 • bergschoenen, stijgijzervriendelijk
 • bergsportrugzak met pickelbevestiging, inhoud ± 45 liter
 • 10- of 12-punts stijgijzers met anti-stolplaten
 • pickel (waarvan schoffel en punt van staal zijn en schacht van aluminium)
 • sportklimgordel
 • bergsporthelm
 • 1 hulptouwtje (prusiktouwtje) Ø 5mm of 6 mm - 1 meter
 • 1 bandlus (bandschlinge) 120 cm
 • 1 extra beveiligde HMS karabiner, bijv. DMM Belay Master, Petzl Ballock
 • 1 schroefkarabiner (mag ook HMS zijn)
 • 1 ijsboor, minimaal 16 cm, indien in bezit

  Schoenen
  Voor de gletsjertocht heb je minimaal stijgijzervriendelijke schoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de C-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

  Overige Uitrusting
 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak


​​​​​​​Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Rifugio Crête Sèche

Cabane de Chanrion

Cabane de Bertol

Hotel Aiguille de la Tza

Cabane des Dix

Prijsinfo
Ledenprijs € 1.270,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 7 overnachtingen op Lager/kamer
 • 7x halfpension
 • boekje ‘Bergsport in het kort’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Een gletsjertocht is een huttentocht met een hoogalpien karakter. Je loopt een meerdaagse tocht over gletsjers met soms steile flanken en grote spleten, door ongebaand terrein. Soms beklim je een top, en altijd heb je de machtige bergen om je heen. ’s Avonds slaap je meestal in een berghut of bivak en laad je weer op voor een volgend avontuur in sneeuw en ijs.

Voor de zwaardere gletsjertochten moet je eerder hebben deelgenomen aan een gletsjertocht en een alpiene basiscursus (C1) hebben gevolgd of over gelijkwaardige ervaring beschikken.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
06 jul 2022
13 jul 2022
vol