Italië

Ortler-Cevedale tour, Gletsjertocht

Aantal dagen 5
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 8
Vertrekdata
 • 10 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 820,- per persoon
Ortler-Cevedale tour, Gletsjertocht
Italië

Ortler-Cevedale tour, Gletsjertocht

Ortler-Cevedale tour, Gletsjertocht
Aantal dagen 5
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 8
Vertrekdata
 • 10 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 820,- per persoon

Ontdek het Ortler gebied op grote hoogte

We maken in zes dagen een rondtour door een groot deel van het Ortlergebied. De eerste twee dagen doen we het rustig aan. Ze zijn bedoeld om te acclimatiseren en te oefenen. De tocht kent meerdere hoogtepunten: onder andere de overschrijding van de ruim 3700 meter hoge Palon de la Mare en de beklimming van de Suldenspitze en de Eisseespitze. Het terrein is zeer afwisselend. Een deel van de tocht voert door lastig ongebaand terrein, zoals puinhellingen, steile sneeuw- en ijsvelden en korte rotspassages. Het gesteente is vaak los en ‘brüchig’, waardoor we vanwege steenslag gevaar bij elkaar moeten blijven en voorzichtig moeten lopen.We zullen ook veel gletsjers oversteken. Enkele hiervan hebben veel spleten, waardoor we regelmatig naar een goede doorgang moeten zoeken. De beklimmingen en gletsjer touren kunnen we alleen bij goed weer uitvoeren, wanneer het weer niet goed is moeten we wachten of een variant onderlangs nemen.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Hotel Schönblick - Marteller Hütte (2581 m)

We verzamelen op de eerste dag in Hotel Schönblick. Vanaf het hotel lopen we naar de eerste overnachtingsplaats, de Martellerhütte (2581 m). De hut ligt dicht bij een gletsjer, de Fürkeleferner. Op deze gletsjer doen ‘s middags oefeningen zoals touwtechnieken en het lopen op stijgijzers.

Ochtend: 2 uur, +530m

Middag: 4 uur, +460m, - 460m

Dag 2

Marteller Hütte - Zufallferner - Tre Cannoni (3276 m) - Rifugio G. Casati (3254 m)

We lopen over de Zufallferner (Ferner = gletsjer) in vier uur naar de Rifugio Casati (3254 m). Onderweg komen we langs lokale bezienswaardigheid de Tre Cannoni (3276 m), drie kanonnen die daar sinds de eerste wereldoorlog al liggen. Omdat het onze eerste echte gletsjer dag is nemen we de tijd om te wennen aan de omstandigheden.

Afhankelijk van de tijd kunnen we, nadat we bij de hut zijn aangekomen, nog een hike naar de Suldenspitze (3376 m) doen, de huisberg die 100 meter boven de hut ligt.

5 uur, +760m , -60m

Dag 3

Rifugio G. Casati - Eisseespitze (3230 m) - Rif. Casati - Rif Pizzini (2706 m) - Rifugio Branca (2487 m)

Vandaag staat de beklimming van de Eisseespitze op het programma. Vanaf de Rifugio Casati (3254 m) kijken we zo naar de gletsjer en de top. Via de gletsjer met aan het einde een korte sneeuwgraat bereiken we het hoogste punt van de Eisseespitze (3230 m). De top geeft prachtig uitzicht over een deel van rest van de tocht en de beroemde bergen van het gebied: de Ortler en de Königsspitze.Vanaf de Eisseespitze dalen we af via de Rifugio Pizzini (2706 m) en we eindigen de dag Rifugio Branca (2487 m).

6 uur, +100m , -900m

Dag 4

Rifugio Branca - Palon/Col de la Mare (3703 m) - Rifugio Larcher Cevedale (2608 m)

Op deze vierde dag zijn we erg afhankelijk van het weer, alleen als de voorspellingen goed zijn kunnen we deze dag vol hoogtepunten volgens plan uitvoeren. We overschrijden de hoofdkam van de Ortler Alpen en klimmen tot de Palon de la Mare (3703 m) . De uitzichten vanaf hier zijn groots, we kijken uit op het hele Ortlergebied en op de enorme Ghiacciaio dei Forni. Na de top dalen we via een spleet rijke gletsjer af naar de Rifugio Larcher Cevedale (2608 m).

7 uur, +1200m , -1000m

Dag 5

Rifugio Larcher Cevedale - Lago del Careser (2603 m) – Optie: Hintere Schranspitze (3357 m) -Bocchetta di Saent (3143 m) - Rifugio S. Dorigoni (2436m)

Vanaf de Rifugio Larcher Cevedale (2608 m) lopen we naar de restanten van de Careser gletsjer (2603 m). Bij goed weer beklimmen we de Hintere Schranspitze (3357 m) en dalen we via de Bocchetta di Saent (3143 m) af naar de Rifugio Dorigoni (2436 m). Een leuke, afwisselende voorlaatste dag.

5 uur, +900m, -1008m

Optie Hintere Schranspitze: +2 uur, +300m, -300m

Dag 6

Rifugio S. Dorigoni - Sällent Joch (2984 m) – Hotel Schönblick

Op de laatste dag lopen we via het Sällent Joch (2984 m) naar het Martelldal. We komen rond 13:00 aan bij Hotel Schönblick, het begin- en eindpunt van de tocht.

4 uur, +560m , -930m

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Deze uitdagende gletsjertocht gaat vaak over ongebaand terrein en spleetrijke gletsjers. Ook gaan we over lastige pasovergangen, en steile firn- en ijsflanken. Daarnaast kunnen de beklimmingen vrij pittig zijn.

Deelname eis
 • eerdere deelname aan een gletsjertocht of gelijkwaardige ervaring
 • alpiene basiscursus (C1) hebben gevolgd of gelijkwaardige ervaring
 • conditie tot 6 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Teijo Broekema en Pierre Looman

Uitrusting

Klimtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor het klimtouw.

Wat neem je zelf mee

 • bergschoenen, stijgijzervriendelijk
 • bergsportrugzak met pickelbevestiging, inhoud ± 45 liter
 • 10- of 12-punts stijgijzers met anti-stolplaten
 • pickel (waarvan schoffel en punt van staal zijn en schacht van aluminium)
 • sportklimgordel
 • bergsporthelm
 • 1 hulptouwtje (prusiktouwtje) Ø 5mm of 6 mm - 1 meter
 • 1 bandlus (bandschlinge) 120 cm
 • 1 extra beveiligde HMS karabiner, bijv. DMM Belay Master, Petzl Ballock
 • 1 schroefkarabiner (mag ook HMS zijn)
 • 1 ijsboor, minimaal 16 cm, indien in bezit

  Schoenen
  Voor de gletsjertocht heb je minimaal stijgijzervriendelijke schoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de C-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

  Overige Uitrusting
 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak


​​​​​​​Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Martellerhütte

Rifugio Casati

Rifugio Branca

Rifugio Larcher Cevedale

Rifugio Dorigoni

Prijsinfo
Ledenprijs € 820,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 5 overnachtingen op Lager
 • 5x halfpension
 • boekje ‘Bergsport in het kort’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Een gletsjertocht is een huttentocht met een hoogalpien karakter. Je loopt een meerdaagse tocht over gletsjers met soms steile flanken en grote spleten, door ongebaand terrein. Soms beklim je een top, en altijd heb je de machtige bergen om je heen. ’s Avonds slaap je meestal in een berghut of bivak en laad je weer op voor een volgend avontuur in sneeuw en ijs.

Voor de zwaardere gletsjertochten moet je eerder hebben deelgenomen aan een gletsjertocht en een alpiene basiscursus (C1) hebben gevolgd of over gelijkwaardige ervaring beschikken.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
10 jul 2022
15 jul 2022
4