Zwitserland

Tussen Dent Blanche en Weisshorn, Gletsjertocht

Aantal dagen 6
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 8
Vertrekdata
 • 30 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.085,- per persoon
Tussen Dent Blanche en Weisshorn, Gletsjertocht
Zwitserland

Tussen Dent Blanche en Weisshorn, Gletsjertocht

Tussen Dent Blanche en Weisshorn, Gletsjertocht
Aantal dagen 6
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 8
Vertrekdata
 • 30 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.085,- per persoon

Doorkruis het hart van Wallis

Tussen het Val d’Herens en het Mattertal doemt aan de zuidoostzijde een machtige bergketen op. Dit gebied tussen Dent Blanche en Weisshorn is bij uitstek geschikt voor een tocht met non-stop spectaculaire uitzichten. Het is een echte hoogalpiene tocht met hoge toppen en passen, steile sneeuwvelden, blokkenterrein en gletsjers. De tocht stelt hoge eisen aan je conditie en uithoudingsvermogen. We wandelen over uitdagend en regelmatig steil alpien terrein en over gletsjers, sommige met breukzones waar we een weg moeten zoeken door doolhof van spleten.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

St Niklaus - Topalihutte (2670 m)

We beginnen onze tocht in St. Niklaus en starten direct met een behoorlijke inloopdag naar een hoogte van 2670 meter. De gehele etappe hebben we een prachtig panorama-uitzicht op de Mischabelgroep aan de andere kant van het dal, we hebben zicht op de Dom en de Tasschorn. Het uitzicht vanaf de hut is net zo spectaculair. Voor een optimale eerste dag is acclamatiseren een must!

5 uur, +1600m

Dag 2

Topalihutte - Schollijoch (3342 m) - Turtmannhütte (2519 m)

Vandaag een dag op hoogte met verschillende mogelijkheden voor toppen en oefeningen op de gletsjer. We zetten de tocht voort via het Schollijoch (3332 m), Barnhorn (3583 m) en Brunegjoch, met toegang naar de Brunegletsjer. Na een dag vol sneeuw en ijs brengen we de nacht door in de Turtmannhütte (2519 m).

5 uur, +700m, -850m

Dag 3

Turtmannhütte - Gletsjer - Cabane de Tracuit (3256 m)

Na afscheid te hebben genomen van de Turtmannhütte beginnen we aan een afwisselende dag met sneeuw en ijs. We wandelen gezekerd over een nieuwe route die langs de gletsjer loopt. We starten in een stille omgeving en naarmate de dag vordert komen we steeds meer mensen tegen. We eindigen onze dag in de drukke maar gezellige Cabane de Tracuit (3256 m).

5 uur, +750m

Dag 4

Cabane de Tracuit - Bishorn (4153 m) - Cabane de Tracuit - Cabane d’Arpitettaz

Vandaag is de topdag! De Bishorn is een veel bezochte top, die het begin vormt van de noordgraat van de Weisshorn, met 4506 meter de op acht na hoogste berg van de Alpen! We gaan al vroeg op pad. De beklimming duurt niet lang dus er is genoeg tijd om van de uitzichten te genieten. Na een ochtend omringd te zijn geweest door sneeuw en ijs kunnen we terug bij de hut nog even bijkomen voordat we beginnen aan de lange afdaling naar Zinal waar de bewoonde wereld op ons wacht. Hier overnachten we in Cabane d'Arpitettaz.

8½ uur, +1300m, -1600m

Dag 5

Cabane d’Arpitettaz - Val de Zinal (1908 m) - Cabane du grand Mountet (2886 m)

Voor de verandering hebben we vandaag een dag zonder sneeuw en ijs. Er staat een mooie hike op het programma met een flinke afdaling in het groen. Wanneer we Val de Zinal (1908 m) hebben bereikt beginnen we weer te stijgen tot Cabane du grand Mountet (2886 m). Onderweg lopen we over grote blokken en zien we weer hele andere bergen dan eerder, we hebben onder andere zicht op de Dent Blanche.

6 uur, +1050m, -950m

Dag 6

Cabane du grand Mountet - Col Durand (3440 m) - Schönbielhütte (2694 m)

Het belooft een hele mooie gletsjerdag te worden. We beginnen met een klim naar de Col Durand (3440 m), deze klim is een mooie uitdaging en vraagt naast techniek ook goede orientatie. Op de Col is het uitzicht geweldig en sta je echt tussen de bergen en gletsjers, geen bebouwing in het zicht! Na dit hoogtepunt dalen we af naar de Schönbielhütte (2694 m), waar we de nacht zullen doorbrengen.

6 uur, +850m, -1000m

Dag 7

Schönbielhütte - Zermatt (1608 m)

Op onze laatste dag is het alweer tijd om af te dalen naar Zermatt. Vanaf de Schönbielhütte is het nog een redelijk lange wandeling. Onderweg is er gelegenheid voor koffie met taart, om onze geslaagde week te vieren.

5 uur, +150m, -1250m

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Deze uitdagende gletsjertocht gaat vaak over ongebaand terrein en spleetrijke gletsjers. Ook gaan we over lastige pasovergangen, en steile firn- en ijsflanken. Daarnaast kunnen de beklimmingen vrij pittig zijn.

Deelname eis
 • eerdere deelname aan een gletsjertocht of gelijkwaardige ervaring
 • alpiene basiscursus (C1) hebben gevolgd of gelijkwaardige ervaring
 • conditie tot 6 loopuren
Reisleiding

Norbert Monshouwer en Paul Kwakkenbos

Uitrusting

Klimtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor het klimtouw.

Wat neem je zelf mee

 • bergschoenen, stijgijzervriendelijk
 • bergsportrugzak met pickelbevestiging, inhoud ± 45 liter
 • 10- of 12-punts stijgijzers met anti-stolplaten
 • pickel (waarvan schoffel en punt van staal zijn en schacht van aluminium)
 • sportklimgordel
 • bergsporthelm
 • 1 hulptouwtje (prusiktouwtje) Ø 5mm of 6 mm - 1 meter
 • 1 bandlus (bandschlinge) 120 cm
 • 1 extra beveiligde HMS karabiner, bijv. DMM Belay Master, Petzl Ballock
 • 1 schroefkarabiner (mag ook HMS zijn)
 • 1 ijsboor, minimaal 16 cm, indien in bezit

  Schoenen
  Voor de gletsjertocht heb je minimaal stijgijzervriendelijke schoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de C-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

  Overige Uitrusting
 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak


​​​​​​​Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Topali Hütte

Turtmannhütte

Cabane de Tracuit

Cabane d'Arpitettaz

Cabane du Grand Mountet

Schönbiel Hütte

Prijsinfo
Ledenprijs € 1.085,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 6 overnachtingen op Lager
 • 6x halfpension
 • boekje ‘Bergsport in het kort’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Een gletsjertocht is een huttentocht met een hoogalpien karakter. Je loopt een meerdaagse tocht over gletsjers met soms steile flanken en grote spleten, door ongebaand terrein. Soms beklim je een top, en altijd heb je de machtige bergen om je heen. ’s Avonds slaap je meestal in een berghut of bivak en laad je weer op voor een volgend avontuur in sneeuw en ijs.

Voor de zwaardere gletsjertochten moet je eerder hebben deelgenomen aan een gletsjertocht en een alpiene basiscursus (C1) hebben gevolgd of over gelijkwaardige ervaring beschikken.

Bergsportreizen en het coronavirus

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
30 jul 2022
05 aug 2022
vol